Cykling utomlands – och dagens etapp

Tour de France rullar på. Spänningen byggs sakta men säkert upp inför bergsetapperna i Pyrenéerna… Även idag var det vurpor och smågruff.

Toppen att höra Emma Johansson intervjuas i Eurosports sändning.

Bra frågor och intressanta svar. Hon är en verkligt duktig cyklist. Bra förebild för de tjejer som idag är unga och funderar på cykling. Det behövs fler duktiga damcyklister.

Tävlingen då? Alexander Vinokurov var först över mållinjen i lördagens etapp. Han är inte en av mina favoriter på grund av hans dopingbakgrund.

Totalledaren Andy Schleck bevakade sin plats i klungan och såg till att avståndet till konkurrenten Alberto Contador kvarstår

I sportsändningarna just nu ser man mycket fina landskap. Lockar till cykling, eller hur? Mina tre favoriter är 2 öar i Europa och fastlandet på en annan kontinent. En favoritplats för landsvägscykling i Europa är Mallorca. Bra service, bra hotell ( som förvarar cyklar) bra kartor, vana bilister som tar hänsyn, bra skyltning och olika svåra rutter att köra. Men framför allt mycket vackra, och varierande, vyer. Om man inte vill ta med sig egen cykel finns det många uthyrare. Med bra service. Dock kan man behöva förboka under högsäsong om man har specifika önskemål. En länk med mer information.

Korsika är en annan fin ö. Dock med ovana att hantera turistande landsvägscyklister. Däremot mer vanligt med mountainbike cyklister. Fina vyer. Enorma berg! Dessutom en av världens kända vandringsleder GR 20. Det går utmärkt att göra endagsvandringar upp på toppar om man inte vill gå hela leden. Bilister kör fort i bergen och har inte alltid överseende med cyklister. Det går bra att ta med cykel på det lilla tåget från tex Il Rousse ut efter kusten. Och man ska självfallet passa på att testa allt som tillagas med kastanjer: mat med kastanjer, kastanj-öl och bakverk med kastanjer. Mycket gott kaffe!

Slutligen en annan kontinent. Kalifornien är verkligen fantastisk för cykling.  Jag har under en period cyklat en del i området söder om Los Angeles. Men de senaste gångerna som jag besökt USA har det blivit San Diego området. I San Diego finns det många cyklister. Universitetet, klimatet, utbudet av bra turer och en av USA:s OS träningscenter bidrar säkerligen. OS träningscentrat har bra parkering och faciliteter.  Kul att se deras utställning , arenor och shop. Där har jag parkerat för att cykla upp till bergen genom Jamul. Jättefina vägar upp i bergen!

Mitt i stadsbebyggelsen ligger La Jolla – gräddhyllan- där det finns fin klättring ( cykel) i stadsmiljö upp på berget Mount Soledad. Med ett kors som är ett minnesmärke. Jag har kört upp från olika håll men Hidden Valley Road är förfärligt brant och en uruselt dålig väg. Undvik just denna väg. Norr om La Jolla finns även en av de mest grandiosa golfbanorna i USA, Torrey Pines ( som är 2 st 18 håls banor)  

Från golfbanan kan man köra ner till havet. Kanonfint! Utför ner till havet – uppför tillbaka. Lång serpentin. Kanonfin cykling! Utefter den långa kusten kan man köra längs med havet.

San Diego Bay är en rolig tur. ”The Strand” är en”cykelmotorväg” vid havet som börjar i Coronado.  Man kan ta cykeln på färjan mellan San Diego och Coronado. USA:s flotta ligger i San Diego så närvaron är betydande med fartyg och flygbas. Ut till Point Loma är det en fin cykeltur som är ganska speciell och manar till eftertanke. Plötsligt ser man tusen, och åter tusen, vita kors över stupade amerikanska soldater.

Från Carlsbad inåt landet hamnar man i odlings- och vindistrikt.

San Diego har bra cykeluthyrare, bra kartor. Dock bristfällig skyltning i San Diego:s stadskärna. Om man bor på fel sidan av staden får man räkna med mycket transportsträckor för att komma ut på cykelvänliga vägar. San Diego är också surfparadiset och det finns ett otroligt utbud av alla slags aktiviteter. Så det som inte vill cykla kan hitta på annat att göra.

San Diego är Kaliforniens näst största stad och USA: s sjunde största och San Diego County omfattar 18 städer. Charmiga stadsdelar och samhällen såsom Gaslamp Quarter, Little Italy, Coronado, La Jolla, Del Mar, Carlsbad, Escondido, La Mesa, Hillcrest, Barrio Logan, Chula Vista och mycket mer.

Bicycling .com skriver om San Diego-  California’s Oldest City :

”The pros come to San Diego to train. You should, too. “

Hoppas att alla som inspireras av Touren även cyklar själva både i Sverige och på nästa resa till andra länder. Det är bästa sättet att lära känna en stad, region eller ett land!

Återkommer med fler ”mina bästa tips”. Såsom bästa cykelaffären i Kuala Lumpur.

Imorgon Touren igen. Kommer Armstrong att satsa hårt på någon etappvinst? Det återstår att se. …

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: