Skrivet av: ninalundstrom | juli 12, 2010

Om Armstrongs otur, smält asfalt och machokultur

Velonews beskriver de ledande cyklisternas reaktioner på Armstrongs tre krascher igår. Här är några korta utdrag ur deras reaktioner:

Alberto Contador (Astana): “He really had some bad luck.

Andy Schleck (Saxo Bank): “I felt very sorry for him.

Ivan Basso (Liquigas): “He came to this Tour super-determined to do well and without his crashes (Sunday), I am sure he would have been able to finish with the best.”

Cadel Evans (BMC): “I am a Lance Armstrong fan. …He just had some really bad luck.”

Carlos Sastre (Cervélo): “A rider of his quality will never throw in the towel. His setbacks are a result of bad luck. He was looking like he was in very good shape”

Robert Gesink (Rabobank): “He had a really tough day, with a lot of bad luck.”

Thor Hushovd (Cervélo): “It’s a pity that he crashed three times. It’s not good for the Tour. Everyone would have liked to have seen him battling for the victory.”

Flera av de bästa säger också att det inte tror att Armstrong gett allt i denna tävling utan han kan visa på bra etapper framöver. Men hans chans att vinna är dock borta.  

Värmen ställer till det i Tour de France. Även vi som cyklar i Sverige just nu kan förvånas över vädret och värmen. Det är inte ofta man har anledning att hälla vatten över hjälmen på en motionsrunda. Den heta asfalten reflekterar också värme vilket gör det än varmare. Och visst finns det smältande bitumen även på hemmaplan. Halt. Men så härligt att det är varmt!

Thomas Lövkvist har kommenterat värmen i Touren med att asfalten smälter och då är det som att cykla i lim. Bland annat SVT och DN har beskrivit värmen i Tour de France.

”- Det borde finnas regler, smälter asfalten är det för varmt. ”

”- Värmen ska stanna och man kan ju tycka att de ska ställa in när det är så sjukt varmt, men folk ska vara så manliga här och inte visa sig svaga. Men det är bara att fortsätta åka som jag gjort och inte klappa igenom i bergen.

Cyklingens macho-uttryck finns. Inte bara i Tour de France. Men man möter detta sällan i Sverige. Bra dock att dam/tjejcyklister skapar nätverk för att stärka dam/tjejcyklingen. Det är bra för cykelsporten och dess kultur att det finns både herrar – och damer. Man möter ofta vänliga schyssta cyklister ( oftast herrar för de är fler) så problemet med ”manlighet = inte svaghet” ser man sällan. Man hjälper varandra, om någon behöver hjälp, oavsett kön. Man turas om att dra och ligga på rulle oavsett kön. De starkare får jobba mer. Oavsett kön. Det kan till och med vara så att många herrar är extra schyssta mot damcyklisterna på landsvägen då det är betydligt färre damer som kör racer. Dock kan man sakna inslag i både cykeltidningar och hemsidor som bättre beskriver damcykling.

Nu närmar sig nästa etapp i Touren.

Håller tummarna för både Armstrong och Lövkvist!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: