Dagens vinnare – och tandvärk…

Mark Cavendish var efter en lång dag återigen överlägsen i den avslutande klungspurten. En fantastisk klungspurt,  men Cavendish fick bra hjälp av sin hjälpryttare.  

Dagens behållning, utöver Tour de France etappen, är Roberto Vacchis förslag gällande doping i cykling. I ett blogginlägg om Axelsson och doping skriver han att det verkar vara svårt att sluta med skiten när man väl börjat.

”Jag tycker att World Antidoping Agency (WADA) ska ställa krav på alla internationella specialidrottsförbund om ett program som alla dopningsavstängda ska jobba sig igenom.

Jag tror inte det är en så tokig idé. Detta tycker jag alltså om det nu inte går att skärpa straffen. För allra helst, vilket jag står fast vid när det gäller ”tunga” substanser och annat vidrigt fusk, livstids avstängning. ”

Jag gillar Vacchis förslag. Både tuffa påföljder samt krav på, och stöd för, enskilda idrottare. Ett program gör det även möjligt att komma åt attityder hos andra än de aktiva idrottarna. Livstidsavstängning behöver finnas med på skalan för tuffa påföljder.

Vilken förälder vill att ens telningar ska börja med idrott som förutsätter doping? Vem vill se idrottare tävla som måste dopa sig? Vem vill ha förebilder som man vet dopar sig? Vilken sponsor vill kopplas ihop med fusk och orent spel?

Dopingen skadar idrotten på alla sätt. Oavsett om det är cykling, skidor, friidrott eller någon annan sport. Och detta borde varje idrottare ha med sig i ryggmärgen. Fusk skadar idrotten. Men det finns sannolikt även enskilda idrottare som anser att de inte ensamma kan ta fighten mot doping. Publikens nolltolerans är därför grundläggande för att ge anti-dopingarbetet stöd. Frågan är om det finns det omedveten doping? Idag har många berört fallet inom friidrotten.

Aftonbladet, Expressen och Eurosport skriver om friidrottaren Shelly-Ann Fraser som aldrig kom till start i Lausannes Diamond League. Hon har åkt fast i en dopningkontroll och riskerar tre månaders avstängning. Hon tog smärtstillande medel mot tandvärk.

Aftonbladet skriver dessutom att medlet Oxykodon, ett narkotikaklassat starkt smärtstillande medel, ges till cancerpatienter. Ett medel som klassas som narkotika av Wada.

Reuters skriver att det var hennes coach som gav henne smärtlindringen.

Hur kan det komma sig att eliten inte redovisar vilka mediciner de tar? Vilket ansvar tar lagledningar inklusive coacher? Varför sökte man inte dispens för medicinsk behandling? Trots all dopingdebatt.

Märklig historia.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: