Touren: lycka och olycka, tur och otur

Cykeltävlingen Tour de France prövar verkligen deltagare och publik. Dagens etapp var både tur och otur. Delar av loppet gick på pavé (gatsten). Eurosport påtalar att med många ovana pavécyklister var det upplagt för vurpor.  

Otroligt tråkigt med vurpor där cyklister skadas och tvingas bryta. Visst, det är en del av cykelsporten men trist i alla fall. Det är mycket roligare om vinster grundas på vilka som är bäst. Inte vilka som faller ifrån pga. av skador.

En som föll illa enligt SVD och DN var Fränk Schleck som tvingades bryta loppet. Luxemburgcyklisten bröt ena nyckelbenet enligt brodern Andy, som själv föll på måndagens etapp men nu är sexa i totalen.

Aftonbladet skriver att Fränk Schleck vurpade allvarligt i gårdagens andra etapp i Tour de France men kunde ändå fullfölja loppet. I dag var det dags igen, på den kritiserade kullerstensetappen. De två första etapperna i Tour de France har skakats av vurpor och allvarliga krascher.

(Ett tips: det finns många ställen i städer i Sverige att köra om man vill testa hur det är att köra på gatsten. Sundbyberg är ett exempel i Stockholmstrakten. De som kör Vätternrundan har testat gatan i Gränna,  som blir hal i regn.)

Loppet idag var ett ”både och” lopp. Lycka för Hushovd som vann. Olycka för Fränk Schleck med resultatet att han tvingas bryta. Tur för Contador som tog sig hela vägen i mål med trasigt hjul. Otur för Lance Armstrong som fick punktering i intensivt skede i loppet och sedan fick jaga ikapp en klunga själv.  

Eurosport har sammandrag av ställningen. Normannen Thor Hushovd var starkast på den hårda gatstenen och tog en imponerande seger på Tour de France tredje etapp. Cancellara tog tillbaka den gula ledartröjan från Chavanel som åkte på två punkteringar under etappens slutskede. Svensken Thomas Löfkvist gjorde en bra etapp och hans grupp gick i mål 1:46 efter tätgruppen.

Hur går det i den tuffa kampen mellan Contador och Armstrong? Cyclingnews skriver att Armstrong tappade 55 sekunder mot Contador i den kritiska delen av banan på grund av en punktering. Vilket gör att han är 50 sekunder efter Contador.

”I think I can be satisfied with how the stage went,” Contador told Cyclingnews at the finish. ”I made up some time on Armstrong, but not only on him. The circumstances of the race went to my favour. I’m happy.”

Astanas sportchef Yvon Sanquer uttalar dock följande:

 ”Lance Armstrong was unlucky. In this sort of stage, everybody can puncture at one point or another, and this is what happened to him.”

Touren i ett nötskal just nu…

Lycka och olycka.

Otur för vissa.

Och tur för andra.

Men må bäste man vinna – i slutändan.

(Min favorit klarar sig hyfsat bra. )

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: