Om vurporna – ska turen avgöra Touren?

Tävling är tävling. Även i cykling. Den som ger sig in i leken får tåla en hel del. Eller?

Dagens Tour de France etapp präglades av krascharna. En fransman, Sylvain Chavanel , vann den andra etappen. 201 kilometer mellan Bryssel och Spa.

En central fråga är hur tävlingen hade utvecklats kommande 20 dagar om favoriter skulle ha blivit utslagna på grund av cykelkollisionerna där många cyklister blev drabbade. Klungan med den gula ledartröjan, Cancellara, väntade in cyklister såsom bröderna Schleck som åkt omkull. Kritiken mot klungan, som anses ha protesterat mot banan genom att varken spurta eller köra på i mål, är hård.

DN skriver att banan var riktigt hal och ledde till ett flertal vurpor och krascher. Fjolårets tvåa, Luxemburgs Andy Schleck, hörde till cyklisterna som vurpade värst. Han tappade runt fyra minuter då han föll, började blöda på armen och tvingades ta en stallkamrats cykel.

Aftonbladet anser att cyklisterna vägrade spurta.

”Vid målgång gjorde cyklisterna en gemensam protest mot vägsträckningen och vägrade spurta om poängen.

 – Åka nerför var nästan som att åka skridskor. Nästan halva klungan kraschade i dag, säger Johan Bruyneel”

Några av dem som kraschade var Andy och Fränk Schleck samt Lance Armstrong. De små vägarna har varit omdiskuterade och de blev dessutom glashala i regnet.

Eurosports kommentatorer var inte nådiga i sin kritik mot klungans protest enligt Aftonbladet:

”– Det är ett hån mot publiken, säger kommentatorn Roberto Vacchi i Eurosport.

– Tycker man att det är för farligt så stanna hemma då. Det är irriterande mot publiken. Det regnar i världen varje dag och det är klart att det blir halt. Men kom inte hit om ni inte är intresserade av att köra, säger Adamson. ”

Eurosport noterar även att vägarna var dyblöta och cyklister föll till höger och vänster.

Vi som är publik kan ju ha en något vidare syn än att det bara handlar om att ”köra på”. Om bröderna Schleck, Armstrong med fler hade varit uträknande redan idag på grund av kraschar– hur spännande skulle resten av de tre veckorna ha blivit i Tour de France? Hade det känts kul att de bästa inte kan tävla fullt ut på grund av olyckor?

Att klungan väntade in de som kört omkull var på så sätt bra för tävlingen. Att de inte sedan försökte spurta eller ”köra på” i mål är både konstigt och förståeligt. På en och samma gång. Men visst kan man tycka att eliten, proffsen, borde kunna hantera hala vägbanor. De är ju deras yrke att cykla. Vi vanliga dödliga måste ju anpassa hastigheten när de regnar… Man måste ju inte välja en helt annan väg för att det regnar men däremot anpassa hastigheten.

Med andra ord kluven inför dagens debatt om rätt och fel…

I slutändan glad över att så många cyklister kan fortsätta att köra trots otäcka krascher.

Det vore synd om turen fick avgöra Touren!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: