Årets cykeltävling – Tour de France- igång!

Så är årets cykeltävling – Tour de France- i gång! För många är detta cyklingens höjdpunkt. Även för oss åskådare. En tävling omgärdad av rykten, spekulationer och fascination. Är det en omänsklig tävling?  3 veckor av ofantliga mängder mil. 23 dagar och 364 mil… Och bergsetapper som ger gåshud.

Det påstås ibland att det inte är mänskligt att köra Touren. Att det inte är möjligt att göra detta lopp utan dropp, doping etc.  Påståenden som kommentatorer, elit och cykelentusiaster fnyser åt. Jag håller med och fnyser. Om amatörer kan köra 300 km på en dag ( typ Vätternrundan) varför skulle inte heltidscyklister i världsklass kunna köra Touren? Klart de kan.

Några ”bra att veta” inför årets Tour de France: 

Tidningen Kadens har både bra information om lagen samt startlistor.

Om du har möjlighet – se på Touren live och lyssna på Eurosports kommentatorer Vacchi och Adamsson. De ger intressanta analyser och förklarar det mesta om cykling. Världsklass! Om du inte har möjlighet att se sändningarna på eftermiddagen så finns det ett sammandrag varje kväll ca 23.00. 

Idag startade cykeltävlingen med det första loppet – tempo. Det kommer att vara en kamp mellan några cyklister om att vinna årets tävling. Om Armstrong hamnar på pallplats igen är det en makalös prestation. Idag vann Team Saxo Banks tempospecialist Fabian Cancellara och visade  att han är världens bästa tempocyklist. Dagens etapp var 8.9 kilometer lång och kallas för ”prologen”. Den enda svenska cyklisten, Thomas Löfkvist,  hade otur med vädret och slutade på 39:e plats. Lance Armstrong var snabbare än Alberto Contador. Två cyklister som tävlar om att vara bäst. Förra året körde de i samma lag vilket vållade problem. Alberto Contador vann förra årets Tour de France.

Armstrongs livshistoria är ofattbar. Han övervann testikelcancer och kom tillbaka till cyklingen och vann Tour de France sju år i rad 1999 till 2005. Förra året var han tillbaka i igen.  Han sade då att han saknat spänningen med att tävla, men att det som framför allt drev honom att göra ännu en comeback var möjligheten att kunna öka medvetenheten om cancer. Han slutade sensationellt på tredje plats i fjolårets Tour de France.

Armstrongs comeback har även medfört att han anklagats för dopning trots att han aldrig fastnat i någon dopningskontroll och att han själv alltid förklarat sig ren.

Thomas Löfkvist är enda svensk i Tour de France.

Så- nu är det cykelfest i 23 dagar! 

Vem vinner?

Många som gillar Tour de France har en favorit.

Så även jag.

En kommentar på “Årets cykeltävling – Tour de France- igång!

Add yours

  1. Det finns bara en vinnare av Tour de France – Lance Armstrong. Ingen kan någonsin mäta sig med honom, spelar ingen roll om han står överst på prispallen eller står sist i resultatlisan – för mig är han alltid nr 1

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: