Skrivet av: ninalundstrom | juni 30, 2010

Att filma – fotbollens dubbeldilemma

Att filma målet, det vill säga att ta målfoto, har blivit debattämnet nummer ett under pågående fotbolls VM. Ett fotbolls VM som fortsätter att skuggas av dystra rubriker. Fifas president Sepp Blatter ber nu England och Mexiko om ursäkt för domarmisstagen som bidrog till att lagen blev utslagna från VM.

Enligt SVD uttalar Sepp Blatter att:

”- Naturligtvis är det beklämmande då man ser bevis på att domarmisstag begåtts, det var ingen femstjärnig insats av domarna i de här matcherna.

– Det är ganska självklart, nu när vi har kommit en bit in i VM-slutspelet, att det vore dumheter att inte ha en punkt under mötet i Cardiff den 21–22 juli där teknologi för att bevaka mållinjer diskuteras, säger Blatter. ”

DN noterar att i samma veva som Blatter ber några lag om ursäkt säger han att målkameror nu är inskrivet på förbundets agenda och inom kort ska diskuteras.

Först var det ett nej. Nu är det ett kanske? DN menar att redan innan Fifas möte i Cardiff finns det en motståndare till införandet av målkameror – Sepp Blatter själv.

”– Oavsett vilken teknologi som tillämpas måste någon människa i slutändan ändå ta ett beslut. Varför ska man då ta bort ansvaret från domarna och ge det till någon annan? säger Blatter.

– Fotbollen är en sport som ska flyta på och som ska spelas på samma sätt oavsett var matchen spelas i världen. Just enkelheten och mångsidigheten är faktorer som har gjort sporten till en succé, säger Blatter.”

Om argumentet mot målkameror är att fotbollen ska ”flyta på” så tål det att påminna om andra saker i matcher som retar upp både andra spelare och publik. Det råder en irritation över ”filmning” i betydelsen fotbollsspelare som låtsas vara påhoppade av motspelare. Det om något skaåar ”oflyt”. Något som även retat upp Blatter. År 2007 uttalade han i SVT att han är less på spelare som simulerar skador och ”filmar” på planen. Han såg fem minuters utvisning som en lösning.

Hur ser det ut när spelare filmar? Här är ett exempel på filmning i den colombianska ligan och här ett annat färskt exempel.

Fotbollen har problem vilket årets VM gjort tydligt. Målkameror borde väl rimligen lösa några av dem.  

Om man vill ha ett spel som flyter på är det andra saker som måste förändras.  

Typ spelare som spelar, och inte filmar…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: