Festernas fester i Stockholm och Motala

Medan kronprinsessbröllopsfesten pågick i Stockholm pågick en annan fest, cykelloppet Vätternrundan, i Motala.

Vätternrundan är ett 300 kilometer långt cykellopp för motionärer som äger rum helgen före midsommar varje år. Loppet börjar och slutar i Motala och går medurs runt sjön Vättern. Starten pågick mellan kl. 20:00 på fredagskvällen fram till cirka 06:00 lördag morgon. Cyklisterna startar i grupper om 60–70 personer varannan minut. Nytt för i år var att man öppnat platser för snabba cyklister som fick starta senare på lördag morgon. Syftet med speciella snabbgrupper var att minska antalet omkörningar och därigenom göra loppet mer trafiksäkert. Arrangörerna av Vätternrundan, liksom alla dessa som sköter trafik, starter, depåer, service, tekniker och allt annat, gör ett fantastiskt jobb. Så mycket logik som ska fungera. Och det fungerar.

I Stockholm fanns enligt DN oro för vädret:

”Morgonen börjar med väderspekulationer solen ska spela huvudrollen över kortegen men skurar kan inte uteslutas. Vad händer med bröllopet om det regnar? ”

Vädret var även det stora samtalsämnet bland cyklisterna som skulle starta i Motala. ”Regnskurar, kallt på natten, motvind till Jönköping. Eventuellt lite uppehåll och sol på eftermiddagen… ”  Många spekulationer och diskussioner. Ja, det blev både regn, motvind, regn och så slutligen sol.

Jag hann sända många välgångsönskningar till brudparet i mina tankar under de många timmar som det tar att cykla 300 kilometer. Synd att missa festkonserten på plats i konserthuset i Stockholm. Men start på natten i Vätternrundan innebär att det är nödvändigt att vara nedbäddad i sovsäcken i sporthallen i Motala, på fredag kväll. Några timmars slumrande tillsammans med cyklister som skulle iväg. Ideligen. Klockan 02.30 blev det blodpudding, läsk och kaffe.

Bilder från båda festligheterna visar på fin stämning. Bilderna från bröllopet och festen i Stockholm talar sitt tydliga språk. Det är bara att stämma in i hyllningskören över detta par som strålar av lycka.

Motala och Vadstena tidning (MVT) har fina bilder från cykelfesten runt Vättern.

Hur såg det ut i årets Vätternrunda statistiskt sett? Av ca 21 300 anmälda startade 17611. 16 766 kom i mål. Flest kom från Stockholms län (4477 deltagare). Totalt fanns 21 län representerade och 34 länder.  165 deltagare är över 71 år. Första loppet arrangerades 1966 då 334 personer fullföljde rundan. 845 personer bröt loppet, varav många redan vid andra depån.

Det är lockande att dras med i klungorna efter starten på grund av all förväntan och adrenalin. Det går undan. Men det har sitt pris. Det gäller att hushålla med krafterna och köra sitt eget lopp. Även om man bitvis får köra ensam. Speciellt viktigt att inte köra för fort om man inte hunnit träna så mycket som man skulle vilja och/eller dras med krämpor som irriterar. Men kör man ensam, och har många stopper i depåerna, så påverkas sluttiden betydligt. Större klungor innebär att man får ”draghjälp” i klungan och slipper jobba själv hela tiden i motvind. Man kör snabbare om man har turen att ha en bra klunga och att man klarar sig med få stopp. (Förutsätter att man är hyfsat tränad). Det finns dilemman med få ( eller inga) stopp. I depåerna finns toaletterna. Dit är det kö. Många lååånga minuter går till köande. Herrarna står på rad i dikesrenen och slipper stopp av detta skäl. Men vem bryr sig om tiden? I depåerna finns även mat och dryck. Det kan vara skönt att sträcka på sig. Det viktiga är att cykla 300 kilometer – och ta sig i mål!

Motalabor, och alla andra som var på plats och hejade, är fantastiska.  Oavsett om man har en svacka, eller har mycket energi, är det en härlig kick att få alla dessa applåder och hejarop. Glada tillrop har fått många av oss att ta fram det lilla extra för att komma i mål i Motala.

Sugen på att cykla Vätternrundan?

Anmälan till loppet år 2011 öppnas den 1 september.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: