FIS vässar kampen mot rysk doping

Internationella skidförbundet (FIS) har idag på kongressen i Turkiet tagit ett nytt steg i kampen mot doping. En nyhet som återges i både svensk och internationell media. FIS uppmanar det ryska skidförbundet att sparka flera tränare med dopningsanknytning.

DN refererar att om Ryssland inte tar tag i antidopningsarbetet hotar FIS med att stänga ute landet från allt tävlande i upp till fyra år. Ryssland måste senast den 1 november i år rapportera hur antidopningsarbetet framskrider. Om inte FIS regler följs kan det bli tal om sanktioner.

SR anger att de tränare som bör stängas av enligt FIS är de som coachar Julia Tjepalova, Sergej Sjirjajev, Natalija Matvejeva, Nina Rysina och Jevgenij Dementiev.  

SVT:s skidexpert kommenterar till SVT:

”-Ett modigt beslut. Hela den rena skidvärlden jublar, säger SVT:s expert Anders Blomquist till SVT Sport.

-Att bara slå mot de aktiva räcker inte, man måste slå hårt mot hela miljön, miljöer där dopning är ett accepterat sätt att nå framgång. Det är bra att ta till när man har länder som missbrukar förtroende. ”

Svenska Yle i Finland påtalar att Ryssland får böta 125 000 euro.

Aftonbladet noterar att böterna på drygt 1,2 miljoner kronor är halva det stöd som FIS ger till Ryssland.

USAToday. com  skriver att om Ryssland inte tar itu med dopingen så riskerar Ryssland att inte få tävla i OS i Sotji som går av stapeln på hemmaplan  i Ryssland.

Nyheten finns över hela världen med liknande innehåll.

Dopingavstängda ryska skidåkare under 2009:

Jevgenij Dementjev
Julia Tjepalova
Natalia Matvejeva
Nina Rysina
Sergej Sjirjajev

Avstängningar för hela nationer/landslag är dock inte unikt. FIS är inte först ute i denna fråga. Internationella styrkelyftarförbundet (IPF) har varit föregångare. Ryska styrkelyftarförbundet avstängdes år 2007-2008 av IPF och deras internationella och nationella resultat ströks från resultatlistor.

Observera att ingen avstängning för ryska laget utfärdades idag. Om Ryssland inte uppvisar krafttag mot dopingen så kan FIS ta steget fullt ut.

Det är verkligen dags att kampen vässas.

Fler förbund har att lära av IPF:s  ( Internationella styrkelyftarförbundet) mod och vilja att göra sporten ren. (Deras nya youtubefilm är dessutom en hyllning till styrkesporten. Synd att styrkelyft inte är OS gren!)

Tack FIS för att ni agerar. Ha mod att vässa kampen.

Det förtjänar skidsporten! Och alla dess utövare. Och supporters.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: