Dopad cykel (!)- sant eller falskt?

Historien om den dopade cykeln växer. Ja, cykeln.

Det handlar om elitcyklisten Fabian Cancellara som påstås ha tävlat med en batteridriven motor i sin cykel. Fabian Cancellara är världens bästa tempocyklist.
I OS i Peking 2008 vann han guldet i tempoloppet – före svensken Gustav Lasson.

En film finns på Youtube ska bevisa påståendet om mekanisk doping av cykeln.  Är Cancellaras växling konstig? Inte vad en amatör kan se. Han växlar som andra cyklister.

Är det tekniskt möjligt att manipulera en cykel? En tävlingscykel måste väga minst 6.8 kg. Cykeln ska väga så lite som möjligt för att cyklisten ska slippa släpa på dödvikt , men ändå vara säker. Cyklingen överlag handlar om jakt på gram och kilo på kroppen, cykeln och tillbehör. Ofta ser man cyklister tömma fickorna på mat med mera innan sista kilometrarna börjar. Ibland finns det cyklister som vill ha styvare cyklar som i sin tur kan väga mer än de lättaste cyklarna. Om man sätter batterier i en cykel så borde detta påverka vikten. Batterier väger en del. Vore det möjligt att nå en hyfsat låg vikt på en sådan cykel?  Kanske, men det räcker ju inte med vikten. Hur ska man rent tekniskt få plats med prylarna i sadelstolpen eller ramen? Det är väl bara att mäta cyklarna och kolla.

SVT ställer frågan om påståendet om Cancellara handlar om en konspirationsteori eller grovt fusk. Sveriges förbundskapten i landsvägscykling Glenn Magnusson skrattar högt när han ombeds kommentera detta till SVT:

 ”-Det skulle ju kunna vara sant men personligen tror jag att det är en chans på miljonen att det stämmer.”

SVD skriver att anklagelserna har blivit starkare sedan det tidigare proffset Davide Cassani visat upp en motordriven cykel i ett inslag i italienska RAI. Fabian Cancellara dementerar bestämt uppgiften.

Expressen skriver om den svenska cyklisten Gustav Larssons reaktion, lagkamrat med Fabian Cancellara i Team Saxo Bank:

”- Det är något av det sjukaste jag har hört. Det är så vedervärdigt vidrigt att någon får komma upp med sådana anklagelser riktat speciellt mot en person utan att ha någonting bakom det. Självklart är det alltid den bästa som pekas ut, säger han till SportExpressen.se.
Kan det ligga någon sanning bakom anklagelserna?
– Jag tror att det helt och hållet är bullshit.  Dessutom såg jag det lilla Youtube-klippet som finns och utifrån det lilla jag kan se är det inte ens möjligt med vår cykel. Vi har för smal sadelstolpe för att överhuvudtaget få ner en motor. Jag tror inte ens att det är möjligt utan att involvera cykeltillverkaren och bygga en specialcykel, och det har inte skett.


– Med vår tempocykel är det ännu mer omöjligt att få ner en motor. Fabian är ett underbarn och jag har sett honom sedan han var junior och vann tempo-VM. Han har alltid varit en undermänniska. ”

Aftonbladet citerar Jean-Marc Vandenberghe, mekaniker i proffsstallet Quick Step

– När ryktena började spridas efter Paris-Roubaix skrattade jag först högljutt, men efter att ha tittat närmare på det hela så insåg jag att det faktiskt inte är en omöjlighet ”

En personlig spontan reaktion: detta är en ofattbar historia som bara inte kan vara sann.

Slutsats: sant eller falskt?

Falskt!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: