Cyklistens gamla- och nya- problem

DN skriver idag att cyklisterna blir allt fler i Stockholm. Förra årets räkningar visar på nya rekord. Stockholm ska satsa på en ny cykelplan som får som huvudinriktning att knyta ihop cykelstråken och att satsa på att hålla dem i gott skick. Toppen!

Trafiknämnden ska besluta om att göra denna nya cykelplan för Stockholm. Huvudinriktningen i den blir att bygga bort svåra passager och flaskhalsar i nätet och att satsa mer på att se till att de cykelbanor som finns inte är fyllda med gropar eller containrar. Ett tips: det finns fler bra förslag att använda till en cykelplan…

Synd att det inte hitintills varit omöjligt att få min egen hemkommun Sundbyberg att satsa på cyklister.

Enligt DN rör sig omkring 150. 000 cyklister i Stockholms innerstad varje dag och ökningen är mycket stark. Cyklisterna är i dag omkring tre gånger fler än i början av 90-talet och den kraftigaste ökningen har skett de senaste fem åren.

Tänk om alla dessa 150 000 skulle åka kollektivtrafik, eller bil, istället för att cykla… Många av oss från andra kommuner cyklar till och från Stockholms stad. Så det krävs regionalt samarbete för att det ska fungera på sikt. Cykelbanan, eller filen, ska inte rimligen sluta vid kommungränsen. Inte heller snöröjning, sopning, skyltning med mera. Tänk om 150 000 till valde bort bilen eller buss/tåg?

Går det att bygga bort trängseln? Det går nog att göra en hel del utan att hindra biltrafik. Det finns flera ställen där cyklister möter andra trafikanter som borde kunna ses över. För det finns en rad ofattbart ogenomtänkta lösningar. Nu finns det till exempel nya upphöjda busshållplatser där cykelbanan dras i direkt anslutning framför busshållplatsen. Observera NY busshållplats. Kunde man inte ha dragit cykelbanan bakom hållplatsen så att man slipper köra ut i bussfilen?  

Det är en sak med gamla problem-  men måste det skapas nya… ? 

Detta borde vara högprio.

Inga nya problem när det byggs nytt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: