Skrivet av: ninalundstrom | maj 31, 2010

Livsstilar som dödar (?)

Idag har flera undersökningar om livsstil påtalat att något i vår livsstil dödar oss i förtid.

 SVD refererar till undersökning om att kolhydrater kan ge hjärtinfarkt. En ny generation studier visar att det mättade fettets roll överskattats och att lågkalorimat tvärtom kan utgöra ett ännu större hot om man väljer fel alternativ på tallriken. För varje 5-procentig överflyttning av energiintaget från mättat fett till snabba kolhydrater ökade risken för insjuknande i hjärtinfarkt med 33 procent. Men alla kolhydrater var inte dåliga. För dem som istället gick över från mättat fett till kolhydrater med lågt GI som fullkornsprodukter minskade risken något medan ingen effekt alls märktes hos dem som gick över till kolhydrater med medelhögt GI.

Vit fralla med smör är en skurk som vi äter för mycket av.

Läkaren Anders Dahlqvist uttalar i en annan artikel att om varje enskild patient skulle följas upp både medicinskt och när det gäller livsstilen skulle 10 000 fall av stroke och lika många insjuknanden i hjärtsjukdomar kunna förhindras varje år. Själva viktstressen i sig är skadlig.

”-  Det är uppenbart att vissa personer kan vräka i sig kolhydrater utan att fara illa medan andra går upp i vikt av minsta lilla. En del kan promenera hur långt som helst och ändå gå upp. Men de ska fortsätta att gå. ”

SVT presenterar en studie om kvinnors livsstil.  Fem faktorer kan kopplas ihop med risken att utveckla cancer:

Kost
Alkohol
Rökning
Kroppsvikt
Fysisk aktivitet

Forskarna har räknat ut att de kvinnor som höll sig inom vissa ramar när det gäller de här fem faktorerna minskade sin risk för cancer med 50 procent, och samtidigt minskade risken för hjärtinfarkt med 80 procent.

Malin Attefall, medicinsk reporter på SVT, kommentar undersökningen om de fem faktorerna:

”Epidemiologin handlar alltid om väldigt många människor, aldrig om individer. Därför går resultaten inte att överföra på varje enskild person. Det är INTE så att du kan sluta röka och dricka och börja träna 40 minuter i veckan, äta nyttigare och försöka hålla dig hyfsat smal och då vara säker på att aldrig drabbas av varken cancer eller hjärt- och kärlsjukdomar. Faktiskt är det riktigt stor risk att du dör i just någon av de sjukdomarna ändå – eftersom de är de största folkmördarna i västvärlden.”

(Spela roll vad man gör – vi åker dit i alla fall…)

Men om man ser det från den ljusa sidan kan möjligen dagens olika budskap sammanfattas med att man ska äta bra kost, dricka måttligt, inte röka, undvika övervikt samt motionera.  Om man samtidigt också slipper negativ stress så slipper man ytterligare en skadlig faktor.

Men det är ingen garanti för att man ska undkomma sjukdomar. Ibland måste man nog nöja sig med att göra det som känns bra utan att det finns forskning som kan leda i bevisning att det finns samband mellan olika faktorer.

Hur mycket påverkar den egna upplevda känslan människans hälsa och välbefinnande? Håller man sig friskare om man mår bra, även om man har dåliga gener eller ogynnsam miljö?  

Vi får helt enkelt hoppas på det. Oro i sig lär inte göra någon friskare…

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: