Skrivet av: ninalundstrom | maj 17, 2010

Den bästa cigaretten är den orökta

Kaliforniens Arnold Schwartzenegger har stoppat ett förslag som handlade om att förbjuda rökning i parker och på stränder.  Skälet till att stoppa förslaget ansågs vara att detta skulle inskränka för mycket människors liv.

Några få exempel på rökstopp följer här men listan är lång på länder och städer som har olika typer av rökförbud.Den första staden i världen att införa rökstopp i offentliga lokaler var San Luis Obispo i Kalifornien år 1990. Liknande rökstopp infördes 1998 i delstaten Kalifornien. År 2004 infördes rökstopp på arbetsplatser i Irland och Norge. År 2007 infördes rökstopp i offentliga lokaler i Storbritannien. Chandigarh i Indien införde rökstopp år 2007. Offentliga inomhuslokaler fick rökstopp i Victoria i Australien samma år.  

DN skriver att Sverige var ganska tidigt ute med rökstoppet som infördes den 1 juni 2005. Sedan dess har ett stort antal länder på olika sätt begränsat rökningen i offentliga miljöer, i dag är det ovanligt med länder som inte har inskränkningar.

”Det inte bara fungerade – alla tillfrågade är överens om att det blev mycket bättre efter rökförbudet. Även Sveriges hotell- och restaurangföretagare, SHR, som misslyckades med att stoppa den nya lagen.

– Det var synd att vi inte misslyckades tidigare, skrockar vd Mats Hulth i dag.

– Det var knäppt av oss att vara bångstyriga på den här punkten. Personligen måste jag säga att är det någon grej man ångrar så är det det här. Det har blivit så fruktansvärt bra och alla är nöjda. Även rökarna tycker att det är skönt att slippa röken, fortsätter han.”

En majoritet av svenskarna är positiva till att införa fler rökfria zoner, enligt en undersökning från förra året som Folkhälsoinstitutet hänvisar till. Exempelvis ställer sig över 70 procent bakom rökförbud på uteserveringar.

Aftonbladet skriver att Statens folkhälsoinstitut vill förbjuda rökning på uteserveringar, lekplatser och perronger. Fyra nya miljöer som de synar – och eventuellt vill förbjuda rökning på – är uteserveringar, hemtjänsten, lekplatser och tågperronger.

Skälet till att införa rökstopp i Sverige på vissa platser var framförallt relaterade till folkhälsa hos den personal som vistades i rökiga miljöer. Studier visar att ett införande av rökfria serveringsmiljöer har lett till en minskad exponering för tobaksrök hos serveringspersonalen och samtidigt en förbättring av luftvägshälsan. 

Frågan som mer sällan handlar i fokus är de rökfria gästernas välbefinnande. Både för de som inte röker och inte vill utsätta sig för passiv rökning. Eller de som plågas av överkänslighet /allergi mot röklukt.

Att välja att inte andas luften är ett svårt om inte omöjligt val. Därför är det märkligt att det idag till exempel är tillåtet att röka utanför entrén till offentliga byggnader. Rökfria offentliga miljöer är en tillgänglighetsfråga för alla de som inte tål rök. Kollektivtrafik kan vara ett elände ur hälsosynpunkt när röklukten lägger sig över perrongen.

Slutsats: ja till fler offentliga byggnader/platser där det ska råda rökförbud. Men nej till att stoppa rökning över allt. Individer måste själva ta ansvar och göra sina val. Det gäller även de som röker. Även om den bästa cigaretten , sett till folkhälsa , inte bara är den fimpade utan den orökta.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: