Hopplösa cykeltransporter

Det finns många tillfällen att vara med på cykelmotionslopp om man vill delta. Ett par välkända lopp är Siljan Runt, runt Siljan och Orsasjön, som går den 5 juni. Vättenrundan är den 19 juni.

Därutöver finns en mängd lopp på olika håll i Sverige.

En fråga som retar upp cyklister är bristen på kollektivtrafik som tar cyklar. I Sverige. Aktuellt exempel är resenärer till ”Siljan runt” – loppet som har fått besked att det inte är möjligt att ta med cykel på tåg. Om man är cyklist, och till och med valt att avstå bil, är det rimligt att då inte kunna resa i Sverige med cykel? Måste man skaffa bil för att kunna ta med cykeln för att delta i motionslopp? 

Upp och ned vända världen…

I Schweiz är cykeltransport tillåtet nästa på samtliga tåglinjer oavsett operator. I Tyskland är det tillåtet på många tåg vilket anges i tidtabeller och vid bokning på internet. Cykeltransport är nästan alltid gratis i hela Frankrike. Tåg som tar cyklar är utmärkta med en cykelsymbol i tidtabellerna. Cykeltransport är möjligt i många länder såsom Holland, Danmark, Österrike, Tjeckien, Slovakien, Storbritannien. Vilket även Trafikverket redogjort för i rapporter. I Berlin går det att ta med cykel i tunnelbanan.

Cykelguiden.nu har sammanställt information om cykel på tåg i Sverige.  Möjligheten att ta med cykel har förbättras men det känns som en lång väg att gå innan vi i Sverige kan hävda oss mot många länder. I sommar utökar SJ möjligheterna för cyklister att ta med cykel på tåg. Man kan lämna in och hämta ut cyklar i  Åre, Stockholm, Göteborg, Herrljunga Västerås, Norrköping, Herrljunga, Alvesta, Värnamo, Borås, Katrineholm, Trollhättan, Uppsala. Man får dock inte lasta på cykeln själv utan cykeln måste lämnas in till BestXpress personal på stationen 30 minuter före avresan. Transporten kostar 149 kr per cykel.

På vissa linjer får man ta med cykel året runt nämligen Göteborg-Köpenhamn och Kalmar-Köpenhamn. På Mittnabotåget som går mellan Sundsvall och Trondheim och körs av Veolia får man ta med cykel. Man får ta med cykel kostnadsfritt på pendeltågen som drivs av Stockholm Lokaltrafik (SL) mellan 9-15, före 0600 och efter 1800 vardagar samt lördag-söndag. Men man får inte lasta på och av cykeln på Stockholms central. Trafikverket har cykelkarta för alla tåg.

Det är glädjande att det sker en förbättring.

Men det är svårt för en och annan som möter hinder att förstå varför det ska ta så lång tid att utveckla och underlätta för resenärer att kunna ta med cykel. Det finns många bra jämförelseländer och städer att ta efter.

Som sagt: måste man ha bil för att kunna nyttja cykeln såsom man önskar?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: