Dopingjägarna versus dopade: blodet i fokus

Debatten om doping får extra skjuts när stora tävlingar är aktuella. En del blir oroliga över att dopingfrågan debatteras och får plats i debatten. Varför det? Det är bara att ge cykelsportens supporters en eloge för att intresserade tydliggör problemen och debatterar frågan. Guldstjärna för detta! Cykelförbunden har all anledning att ta vara på detta engagemang från fd aktiva, supporters, motionärer och andra intresserade.

Nu har en av årets höjdpunkter inom cykling startat: Giro d´ Italia. Cykelsporten har blodpass (individuella blodprofiler)och därför finns nu även diskussioner om blodpassen i sig. Tre cyklister, däribland storfavoriten Pellizotti,  har nyligen varit aktuella för påföljder genom att deras värden enligt blodpassen varit avvikande och tolkats som dopingrelaterade. Pellizotti stoppades från att starta i Giro d´Italia.

Vad är blodpass och varför finns de?

Antidopningsbyrån Wada har sett blodpassen som en möjlighet att förbättra kampen mot fuskarna. I december 2009 fattade Wada beslut om riktlinjer som ska gälla för alla förbund som vill införa blodpass. Det är förbunden som beslutar om att använda sig av blodpass (Athlete Biological Passport). Wada kan inte ställa krav på förbunden men de uppmanar alla att införa blodpass. Men tekniken är dyr och för små idrotter kan individuella blodpass vara svåra att administrera.

“The fundamental principle of the Athlete Biological Passport is based on the monitoring of selected biological variables which indirectly reveal the effects of doping, as opposed to the traditional direct detection of doping. “

DN har påtalat läget inom skidsporten där det under en längre tid funnits regler om blodvärden. Men då har det i huvudsak handlat om medicinska tester, genomförda av hälsoskäl. Den åkare som haft för höga värden har inte fått starta.

Blodpassen, som redan används inom cyklingen, innebär att man får en individuell blodprofil för varje idrottare. Han eller hon jämförs med sina egna värden, inte med på förhand fastställda nivåer. En kraftig avvikelse i den individuella profilen kan ge anledning att ta ett specifikt dopningsprov eller, i allvarliga fall, helt sonika stänga av idrottsmannen utan vidare testning.

Wadas ordförande John Fahey uttalade i SVT att målet är ett system som garanterar idrottare att deras konkurrenter inte har ett ojust försprång.

Riksidrottsförbundet (RF)  anser  att de internationella idrottsförbunden har ett nytt verktyg i kampen mot fuskarna. WADA tvingar inte förbunden utan ger dem möjligheten att införa blodpassen. De aktiva får en egen blodprofil som sedan kan jämföras i samband med en tävling. Om skillnaderna är stora kan förbunden göra ett dopingprov.
Men doping handlar inte bara om resultat och preparat utan också om attityder. Om dagens ungdomar, och alla andra, tycker att det är ok att använda otillåtna medel kommer kampen i framtiden att bli svår.

Blodpassen är enligt min mening en bra utveckling. Individuella värden kan variera och det måste vara bättre att kunna jämföra individuella värden och utveckling över tid än ha ett allmänt riktvärde. Individer är olika och det finns en variation. Även många motionärer ch amatörer kan ha egna erfarenheter av att ha vistats på högre höjd med tydlig känsla av resultatförbättring därefter. En fråga som sällan belyses är hur kvinnor i samband med graviditet kan uppleva en enorm förbättring av syreupptagningsförmågan under, och efter, graviditeten. En graviditet är en hormonexplosion i kroppen med hormoner som har anabol, uppbyggande effekt. Hjärta och kärlsystemen får också en positiv effekt. Det finns flera exempel på golfspelare som spelat på hög nivå ganska länge in i graviditeten, men också i ridsport där holländskan Anky van Grunsven tog OS-guld i dressyr gravid. Det finns därmed även naturliga förklaringar till variation i värden.

Slutsats?

Det är bättre att lyfta fram problemen. Publiciteten bidrar till att sätta fokus på doping.  

En påminnelse om hur många dopade cyklister som avslöjats finns på Wikipedia.

Matchen ”dopingjägarna versus dopade” fortsätter.

Blodpassen är ett verktyg i kampen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: