Igen och igen – dopingfallen i cykling

Vilken tråkig cykelnyhet idag igen. När ska eländet ta slut?

På lördag börjar ( den vanligtvis spännande)  cykeltävlingen Giro d´Italia. Favorittippade Franco Pellizotti kommer inte till start på grund av onormala värden i hans blodpass. UCI har begärt disciplinära åtgärder. Velonews skriver att tre cyklister är berörda av UCI:s krav på disciplinära åtgärder (Pelizotti, Valjavec och Rosendo ). Ärendena är alltså inte slutgiltigt avgjorda och bekräftade.  

”The UCI has asked for disciplinary procedures against three riders based on the blood profiles in their biological passports — among them Franco Pellizotti, second in last year’s Giro d’Italia and winner of the polka-dot jersey in the 2009 Tour de France.

The 32-year-old Italian had been one of the favorites for the overall victory in this year’s Giro, which starts Saturday in Amsterdam. “

“Franco Pellizotti will not be able to participate in the next Giro due to irregular blood values in his biological passport,” Renato Di Rocco, president of the Italian cycling federation, told Agence France Presse.

“Franco must now justify these anomalies, but as yet there is no sanction against him.”

Många kommentarer ute i bloggvärlden tyder på att cykelsporten kommer att tappa trogna tittare efter alla dopingfall. ”I år tänker jag inte se Girot” är en återkommande kommentar.

Eurosports kommentator Vacchi bloggar om händelsen:

”Troligtvis är Pellizotti ytterligare en fuskare, precis som Tadej Valjavec från Slovenien och spanjoren Jesus Redondo som liksom italienaren har kraftiga variationer i sin blodprofil och nu stoppas.

Men det är inte bara dessa cyklister det är fel på. Därute finns ett helt knippe personer som också är i högsta grad ansvariga för att allt detta händer. Sportdirektörer, tränare, läkare, team managers, förbundsfolk på både nationell och internationell nivå med flera som bara låter livet gå vidare utan att ens fundera hur mycket dom skadar sporten genom att förneka eller blunda för dopningsproblematiken.

Så sant. Om påföljden för medveten doping skulle höjas till 5 års avstängning redan första gången – vad skulle hända då? Återbetalningsskyldighet för prispengar och sponsorkontrakt?  Upprepad doping borde ge livstids avstängning – vilken signal skulle detta skicka?

Så frågan är: ska man bojkotta att se på Girot i år? Eller ska man följa tävlingen?

Spontant känner jag att fusket inte får vinna. Än mer anledning att heja på cyklister som inte dopat sig. Och hur vet man att inte andra har dopat sig? Så länge inte motsatsen bevisats så är de rena. Och ska hyllas för sina prestationer. Det vore helt orimligt att börja anta att alla dopat sig för att några åker fast för doping. Det är bra att dopade åker fast i kontroller. Det är bra att blodpasssen kan avslöja onormala värden. Det räcker dock inte.  Det är sorgligt att det ”kostar” så lite att fuska. Och att det kostar så lite att förstöra för hela cykelsporten.

Det finns ett viktigt budskap till alla ansvariga inom cykling – det borde vara dags att värna tittare och cykelsupporters. Och framtida cyklister. Gör mer för att stoppa dopingen!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: