Bedrövelsen över tävlingens vinnare

Eurosports kommentatorer Vacchi och Adamson diskuterade dopingavstängningar i helgens sändning av cykeltävlingen  Liège-Bastogne-Liège. I ”Cykelsnack” fortsätter diskussionen om vinnaren Alexandre Vinokourov. Varken dessa två kommentatorer, eller vi som följde TV sändningen, kunde känna någon större glädje. Att se en 37 årig f.d dopingavstängd vinna Liege-baston-Liege var ingen hit.

Vinokourov blev avstängd för bloddoping i Tour de France 2007 och gjorde comeback inom cyklingen förra sommaren.

Vinokourov blev utbuad av delar av publiken i målfållan. ”Jag är ren nu”, sa han efter loppet.

Andra fall.

Den kinesiska cyklisten Li Fuyu  kan stängas av två år av det kinesiska cykelförbundet.  Den 31-åriga cyklisten testade positivt för det förbjudna preparatet Clenbuterol under ett testlopp i Flandern i mars. B-provet är inte analyserat.

Valverde  fick inte igenom sin överklagan.  Domstolen stöttade CAS (idrottens skiljedomstol) beslut och hans avstängning i Italien kvarstår.

BMC Racing sparkar Thomas Frei på grund av att han testades positivt för EPO under en tävling. Det amerikanska stallet agerade snabbt efter att den Schweiziska antidopningsbyrån bekräftat att Freis A-prov var positivt.

Det är bra att stall som BMC Racing agerar. Nog kan man förvånas hur snabbt och lätt dopingavstängda kan återkomma och ta plats i stallen och därmed återupptar tävlandet. De fortsätter tjäna pengar på idrotten. De sabbar för rena cyklister. Vad trött man blir. Det är inte bra för cykelsporten långsiktigt. Tror jag.

Anders Adamson har gjort en kommentar på sin blogg:

”WADA som har ensamrätt om straffsatserna för idrottsmän måste ta ytterligare ett steg i jakten på fuskarna. Nu var kazaken Vino… tillbaka i finrummet. Ett finrum som han enligt mig aldrig borde få tillträde igen. Har man fuskat och lurat en hel värld så är man förbrukad, det finns inte en enda positiv milimeter med att fuskarna får mediautrymme. Det enda rum återvändarna skulle ha tillträde till är skamvrån. Så kom igen nu WADA om ni verkligen vill ha en ren idrott.”

Kort och gott: ge inte fusket en andra chans.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: