Kobras hyllning – cykling är även finkultur

 SVT:s Kobra sände nyligen ett avsnitt om cykling. Cykling är inte längre bara transport, tävling, motion eller naturupplevelse. Nu har cykling även blivit ”finkultur”. Fotografen Camille McMillan är besatt av cykling. Han gav upp sin egen racingkarriär och blev fotograf istället. Nu är han en av de tunga medarbetarna i magasinet Rouleur. Han släpper nu även en fotobok ”Le Métier”. Camilles vän, proffscyklisten Michael Barry, står för texterna i boken. Kobra följer med dessa båda på en av cykeltävlingarna i cyklingens mecka, Belgien.

Camille McMillan beskrivning av cykling, och hans bilder ,väcker en enorm längtan att sätta sig på landsvägsracern och ta en tur. Men det lockar även att se en cykeltävling, om så ett motionslopp. I Sverige ges det ytterst få möjligheter att se eliten köra lopp. Det är synd. Cykling är en enorm publiksport på kontinenten. Alla dessa åskådare utefter vägarna är fantastiskt att se vid TV sändningar av loppen. Men det finns många nog så spännande motionslopp att följa. Vätterrundan är den i särklass största ”tävlingen”.

Men man blir glad över alla motionslopp som trots allt arrangeras. Den där härliga känslan av förväntningar. Proceduren innan tävling. Ibland kan man följa någon som ska tävla, ibland egna förberedelser. Att se klungan vid startlinjen är mäktigt. Ibland sammanbitna, fokuserade ansikten. Blickar som mönstrar konkurrenterna. Ibland avslappnad väntan på starten och  småprat.  

Glada reaktioner när publik, efter vägen, hejar på.  

Glada, och besvikna, miner i mål.

Den med bäst ben och bäst taktik vinner. Andra får svära över strulande ben eller strulande cykel. Eller helt enkelt konstatera att den bäste cyklisten för dagen vann.

Sedan alla dessa som bara är så glada över att vara i mål.

Oavsett tid och snitthastighet.  

Även en dag när cyklingen än en gång drabbats av dopingfall (Thomas Frei) finns det så många anledningar att glädjas över cykling. Inte bara som transportmedel och allt det där om att ställa bilen. Utan cykling som både sport och finkultur.

Men även livsstil.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: