Askmolnet förmörkar- och sprider ljus

Askmolnet från Island skapar problem för stora delar av samhället och även för sportvärlden. Transporterna gör att folk i olika delar av världen drabbas generellt sett men nu påverkar flygförbudet även tävlingar. Flygets negativa miljöeffekter finns och måste diskuteras och motverkas. Buller och utsläpp är exempel på frågor som många ser som bekymmer. Men det globala samhället är idag mycket beroende av flyget. Flyget är en del av samhällets blodomlopp – transportsektorn- och genom att alternativ plötsligt saknas blir konsekvenserna betydande. Folk sitter strandsatta på olika håll i världen.

 SVD ger flera exempel på tävlingar som påverkats och skriver att Plannja baskets herrar tog redan vid lunchtid i går beslutet att åka buss, en färd på 85 mil. Plannja åkte från Luleå vid 15-tiden och sov över i Sundsvall innan färden gick vidare till Uppsala på fredagsmorgonen. I övermorgon ska Umeå IK:s fotbollsdamer möta franska Lyon i Champions League. Men det är ännu inte klart att fransyskorna kan komma. Laget har chartrat ett eget plan, men det är osäkert om det får tillstånd att lyfta.

 ”Samtidigt förvärras situationen på kontinenten, i takt med att askmolnet rör sig söderut. ”

 SVT anger att skytten Jonas Jacobson aldrig kom i väg till världscupen i Peking.

Vi är uppenbarligen mer beroende av flyget än vad som ofta framkommer i debatten. Flyget i sig är inte den enda stora miljöboven. Alla som ska till flygplatser, och från flygplatser, påverkar klimatet i högsta grad. Ett sätt att göra flyget mer miljövänligt är att se till att de går att ta sig till flyget på smidigt och miljövänligt sätt. Askmolnet påminner dock om att vissa saker rår mänskligheten inte på. Alla strandsatta gör det tydligt hur beroende vi är av fungerande flyg.

 Askmolnet förmörkar, men sprider också ljus. Över frågan om flygets vara eller icke vara.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: