Cyklingens dopade tillvaro

Cykelkommentatorn ( Eurosport) Roberto Vacchi skriver om dopingen i cykling på sin blogg. Scarponi, Riccò, Valverde, David Millar, Björn Leukemans är exempel på cyklister som varit avstängda för doping men nu deltar i olika cykeltävlingar. En ny dopinghärva i Italien utreds där cyklister på högsta nivån ska vara med i utredningen. Vacchi skriver följande om läget:

”Man börjar fan undra var vi är på väg. Jag vet, alla har ju avtjänat sina straff men ge mig ett tips på hur man helt och hållet kan ”glömma bort” eller bortse från att dom faktiskt blåst oss alla förut? ”

Värre ändå blir det när man läser och hör om vad som händer i Italien. I två år har man spanat och utrett i vad som ser ut att kunna bli ytterligare en stor dopningshärva. 54 personer finns i utredningen och här ska det finnas cyklister ”di primo piano”, alltså på högsta nivå, samt ledare och tränare. Bland dessa finns högst troligt både Bernucci och Petacchi (båda redan avstängda tidigare), lagkamrater i Lampre, där båda råkade ut för en husrannsakan. Och givetvis så var de preparat man hittade hos Bernucci hans frus och brors. Snark!”

Eurosport har tidigare skrivit om dopinghärvan:

”Utredningen kretsar kring läkaren Guido Nigrelli från byn Mariana Mantovana i norra Italien. Under två år har polisen ringat in totalt 35 personer. I centrum av härvan står nuvarande och före detta cyklister och personal från det italienska laget Lampre-Farnese Vini. ”

 Det italienska laget har dementerat uppgifterna och menar att de inte är inblandade i olagligheter.

Kadens skriver att BMC Racing Team stoppar 2 cyklister som tidigare tillhört det misstänkta Lamprestallet.

”Totalt rör det sig om 35 personer som är misstänkta och av dessa är det hela 13 cyklister som har anknytning till Lampre. Det gör att BMC Racing Team nu plockar bort Alessandro Ballan från Paris-Roubaix i väntan på resultatet av utredningen. Även Mauro Santambrogio beläggs med tävlingsförbud av laget.”

Nyheten är omskriven i internationell press ibland annat Spanien, Australien, USA och Storbritannien.

VeloNation Press har publicerat listan över misstänkta individer i dopinghärvan.

Internationella cykling unionen, UCI, har så sent som i början av april registrerat laget Lamprey-Farnese som UCI ProTeam.

Stärker avslöjandet Italiens position som cykelland? Knappast. Det råder hos många en enorm trötthet över alla dopingskandaler. Denna gång handlar utredningen inte om en enskild cyklist utan om både cyklister, tränare och ledare.

Frågan många ställer sig är hur man får stopp på eländet när till och med ledare och tränare som ansvarar för att plocka fram lag, och hitta nya talanger , är misstänkta för delaktighet.

Italien är inte längre den aktade cykelnationen på grund av dopingskandaler.

Med all rätta.

Men konsekvenserna av att dopa sig är för lindriga.

Fusket lönar sig.  Uppenbarligen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: