Farligt men härligt?

I takt med att vårsolen visar sig åker plaggen av. Idag ett säkert vårtecken: en joggare i shorts. Längtan efter solljus lockar till att exponeras för sol. Det gäller för många, men så även för motionärer. Hur känner man igen en ”riktig” cyklist? På brännan. Delvis bruna armar och ben- i övrigt lättmjölksfärg.

Solen är dock en av de njutningar som vi varnas för. Å ena sidan bra för hälsan, å andra sidan farligt. ”Farligt, farligt men härligt härligt…”

 En del har upplevt problemen med solande eller solexponering om man äter vissa mediciner, såsom viss antibiotika eller antiinflammatoriska medel. En del av medicinerna kan öka solkänsligheten hos vissa personer. Man bränner sig fort och det gör ont. Länge. Något för alla som vistas ute länge i solen att tänka på, även motionärer.

DN skriver idag att forskarna har sett en ökning av malignt melanom, och andra former av hudcancer, sedan slutet av 1960-talet. En förklaring är att allt fler har inomhusarbete, och därmed saknar ett naturligt skydd mot solens UV-strålning. Tillsammans med förändrade solvanor.

I höstas skrev DN om att antalet fall av hudcancerformen malignt melanom ökat med mer än 50 procent på tio år har, trots uppmaningar om att sola försiktigt och att söka vård för onormala hudförändringar.

Karolinska sjukhuset ger råd för solandet:

Undvik solen då den är som starkast mitt på dagen (11-15)

Använd kläder och hatt som ger det bästa solskyddet

Barn under 1 år bör inte utsättas för direkt solljus, äldre barn bör skyddas med kläder och hatt

Som komplement till kläder – använd solskyddsmedel med minst SPF 15 (sun protecting factor)

Karolinska sjukhuset anger att det år 2007 rapporterades 2333 nya fall i Sverige malignt melanom, vilket innebär att malignt melanom är den tumörtyp som ökar mest. 

Det farliga med solandet är tydligt , men varför njuter då många av solen. Finns det någon nytta med det?  

Råd och Rön skrev år 2009 att D-vitamin, som produceras i kroppen med hjälp av solljus, har  positiva effekter för att förebygga hjärt- och kärlsjukdomar, bröstcancer och prostatacancer.

”Men forskningen om sambandet mellan solande och D-vitaminproduktion har ifrågasatts från många håll, bland annat från flera hud- och cancerläkare
– Sol behövs för välbefinnande, både själsligt och fysiskt. Samtidigt vet vi att solexponering är en risk för hudcancer och att hudcancer ökar. ”

Å ena sidan. Å andra sidan.

Möjligen kan den svenska modellen med ”lagom är bäst” lösa konflikten mellan hälsa och ohälsa.

Eller: förväntas vi avstå solexponering helt?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: