Skrivet av: ninalundstrom | april 9, 2010

Kosttillskott – onödigt och farligt?

SVT tar upp frågan om kosttillskott och den debatt som finns runt kosttillskottets vara eller inte vara. ”Mindre nytta och större risk. Så skulle man kunna sammanfatta debatten och forskningen när det gäller vitaminer och kosttillskott.”

Populära kosttillskotten, mineralerna, vitaminerna och multivitaminerna säljs för miljonbelopp varje år. Aftonbladet skrev år 2006 om att svenskarna lägger ner omkring 2 miljarder på naturläkemedel, vitaminer och kosttillskott varje år. Men man påtalade att Läkemedelsverket gick ut med en varning då flera produkter på marknaden anses farliga:

–        Det finns en omfattande verksamhet med skumma produkter, säger Björn Beermann, professor vid Läkemedelsverket.

SVT hänvisar till studie från Karolinska institutet på 39.000 män som visade att multivitaminer, C eller E-vitaminer eller fiskolja inte skyddade mot cancer eller hjärt- kärlsjukdomar. Män som rökte ökade tvärtom risken att dö i cancer med 50 procent. EN dansk undersökning på 160.000 kvinnor visade ingen skillnad i förekomsten av olika cancerformer mellan de som åt multivitaminer och de som inte gjorde det.

I en amerikansk undersökning på 78.000 personer kunde forskarna inte hitta någon cancerskyddande effekt av multivitaminer, vitamin C, vitamin E eller folsyra. Tvärtom fanns en ökad cancerrisk kopplad till högre intag av E-vitamin, speciellt för rökare.

SVT refererar :

”Och Åsa Brugård-Konde, nutritionist på Livsmedelsverket menar att det inte finns några sjukdomar som multivitaminer eller kosttillskott är bra mot.

-Nej, jag kan inte påstå det. Jag tror många äter vitaminer som säkerhet för att få i sig tillräckligt, att inte behöva äta så noga. Och det behöver de inte eftersom i stort sett alla får i sig det de behöver i den dagliga kosten. Det är otroligt ovanligt med vitaminbrist om man äter ”normalt”.

-Dessutom finns det ämnen i maten som inte finns i tillskotten, säger Åsa Brugård-Konde. Och vår rekommendation på ett halvt kg frukt och grönt per dag räcker mer än väl.”

DN har tidigare belyst Livsmedelsverket syn med anledning av en hälsokostkedjas kampanj som väckte reaktioner. Livsmedelsverket ansåg att frågan om man behöver kosttillskott ,eller inte ,förklaras med att de anser att problemet inte är näringsinnehållet i vanlig mat. Många äter för mycket glass, kakor och godis som innehåller mycket energi och lite näringsämnen.Verket ansåg att det finns vilseledande reklam. De vetenskapliga rön som hälsokedjans kampanj hänvisade till var bristfällig.

Men dagens debatt gör det ändå inte självklart att förkasta alla kosttillskott . Det känns inte realistiskt. Det finns många som till exempel äter kalktillskott på rekommendation. (Samtidigt måste man vara medveten om att motion och dagsljus är nog så viktiga för skelettet sett till extra kalkintag)

DN har tidigare belyst Livsmedelsverket syn med anledning av en hälsokostkedjas kampanj som väckte reaktioner. Livsmedelsverket ansåg att frågan om man behöver kosttillskott eller inte förklaras med att de anser att problemet inte är näringsinnehållet i vanlig mat, utan att många äter för mycket av livsmedel som glass, kakor och godis som innehåller mycket energi och lite näringsämnen.Verket anser att det finns vilseledande reklam anser att de vetenskapliga rön som kampanjen hänvisar till är bristfällig.

Att förkasta alla kosttillskott utifrån dagens debatt känns ändå inte realistisk. En del får som sagt rekommendation på extra kalk tillsammans med extra D-vitamin. Förkylda petar sig extra C-vitamin och upplever att detta hjälper. Personer som hårdtränar upplever att det är bra med extra vitaminer. Under perioder av hårdträning och krampkänningar rekommenderas en del att ta extra magnesium. Omega 3 är får många en daglig nyttighet.

Frågan om kosttillskott är inte idag en ”antingen eller fråga”. Teser som ”onödigt och farligt” kommer nog inte att påverka det stora flertalet. Men: det beror på vad man menar med kosttillskott. Vitaminer och mineraler och/eller proteindrycker och proteintillskott? Till exempel idrottsförbund avråder idrottare från intag av kosttillskott för risken att få i sig otilllåtna medel ( som kan fälla en för doping). Det finns exempel på personer som anger att de tagit amerikanska kosttillskott och fastnat i dopingkontroll.

Men det finns all anledning att vara vaksamt på reklam som lovar effekter som det inte finns belägg för. Industrin tjänar pengar på konsumentens vilja att förbättra sin hälsa.

Slutsats om kosttillskott: onödigt eller farligt kan ibland även ses som  nödvändigt eller nyttigt.

Beroende på vem man frågar.

  

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: