Skrivet av: ninalundstrom | april 7, 2010

Fläckfria Tigrar- finns de?

DN skriver om Tiger Woods comeback och noterar följande:

”Kulturen kring proffsidrotten uppmuntrar sportens hjältar att hänge sig åt spel, droger och otrohet. Men Tiger Woods döms hårdare i allmänhetens ögon än andra världsstjärnor. Kanske för att världsettans image tidigare var så ren. På torsdag för han comeback i US Masters.

Ju högre upp på stegen man klättrar, desto hårdare faller man. Det är ett välkänt faktum, inte minst inom idrotten. Ingen försvarar det Tiger Woods gjort mot sin fru, mot sina barn och andra anhöriga, ändå är det knappast förvånande om mannen som satt högst upp, som var bäst, rikast och som var beundrad som en av de främsta idrottsmännen genom alla tider, känner att han straffats särskilt hårt.

Marion Jones dopade sig och ljög.

Mike Tyson våldtog och hamnade i fängelse.

Michael Phelps var en dålig förebild när han rökte marijuana.

Ändå har fördömandet av dessa superstjärnor inte varit lika starkt som i fallet med Woods.”

DN skriver även att:

”Trots skandalen gillar nästan hälften av amerikanerna fortfarande Tiger.”

Frågan som ställs i den globala mediebevakningen i världen återkommer till samma grundfråga: varför Tiger Woods riskerade hela sin karriär, och sitt privatliv, med sitt beteende.  DN jämföelse känns aningen märklig. I vissa fall har rent brottsliga gärningar begåtts. Otrohet må vara förfärligt rent etiskt, men är dock inte ett brott.

Den frågan som även borde vara intressant är varför hans privatliv får sådan betydelse för tolkningen av hans idrottsprestation. Det han gjorde väcker anstöt. Men, möjligen för att han inte gjorde skillnad och värnade sin familjs rätt att stå utanför det offentliga livet. Man ska leva som man lär.  Men innefattar det att hela Woods privatliv ska kunna bedömas? Risken med att kräva full insyn i offentliga personers privatliv är att vi kräver fläckfria personer. Den som gjort något  fel i sitt liv är därmed diskvalificerad oavsett den professionella prestationen. Är det denna typ av förebilder alla längtar efter? Finns de?

Tiger Woods har  dock valt att ta med sin familj i den proffesionella karriären. Han talar om familjevärderingar i reklam. Han har tagit med sitt privatliv som del av sin karriär. Därigenom har han även gett tillgänglighet till det privata- sin familj.

Frågan är om alla idrottsintresserade worldwide tycker att just detta är intressant?

Eller : vart tog golfen vägen…

Annonser

Responses

  1. Som jag nämnt tidigare, om man når toppen inom en idrott som kräver väldigt mycket arbete. Om det handlar om tuff konkurrens eller annat, så krävs det att man är ”udda” i skallen. Exempelvis är det en väldigt bra egenskap och vara otroligt självupptagen.

    Självupptagna personer är jobbiga och umgås med, de tänker oftast på sig själva. Andra kommer ganska långt ner på listan.

    Det är inte konstigare än att toppen inom näringslivet har hög andel psykopater.

    Känner man till lite om hur framgångsrika personer fungerar så tror inte jag man är så förvånad över Tigers utsvävningar. Det som möjligen är annorlunda är att just golf drabbats, kanske att hans personlighet finns mer bland basket, amerikansk fotboll och liknande om man ser till USA.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: