Sök och finn vägen – på hjul

Frågan som alltid infinner sig på resande fot är hur man ska hitta vägen. Utmaningen att hitta vägen är något större ibland för cyklister än för andra trafikanter. En del länder har mycket bra kartor för cyklister. Däremot kan kvaliteten på vägar, skyltning och regler variera en hel del. Ett bra ställe att leta rutter på är Map my ride.

Kvaliteten på vägar är viktigt att ha koll på. Landsvägsracer cyklarna med smala däck innebär att grusvägar går bort. Punkteringsrisken är betydande och cyklarnas utformning gör grusvägar allt annat än bekväma. I Sverige är oljegruset ett otyg. För dessa förhållanden krävs  cyklar som är mer anpassade till både grus, gupp och ojämna förhållanden såsom crosscyklar och mountainbikes. Men en landsvägscykel på asfalterad cykelväg, eller väg, ger en annan upplevelse. På riktigt fin asfalt är det som att åka på ”parkett”. Det går snabbare att ta sig fram och cyklingen blir en än större upplevelse. Asfalterade vägar som går på backar och berg blir en rolig utmaning på en landsvägsracer. Världen öppnas för en helt annan typ av turism genom att sitta på cykelsadeln. Man ser mycket och träffar lokalbefolkning. Och möter andra cyklister. Oavsett om man har en GPS så är det bra med karta. Trafikreglerna för var man får cykla varierar mellan länderna.

En del reser med egen cykel. Det fungerar förvånansvärt bra. Det gäller dock att förhandsboka plats på flyget. Varje bolag har priser på vad detta kostar. En speciell väska för cykeln är nästan ett måste men till exempel KLM har cykelkartonger som kan hämtas på flygplatsen i Amsterdam hos KLM. Fler bolag borde kunna ha samma service. Man kan fråga en cykelaffär om kartong. Dock är transporten av cykel i kartong ibland vanskligt beroende på hur kartongen packas på flyget. En hård cykelväska skyddar cykeln bättre. Ibland är det dock lika enkelt att hyra cykel.

Sverige, och inte minst Stockholmsområdet, har all potential för att bli ett nytt cyklistmecka. Varför reser inte folk idag från olika delar i världen för att cykelturista i Sverige? Alla grundförutsättningar finns: suveränt sommarklimat, vackra vyer, många fina rutter och ofta ganska snälla bilister. Men det saknas pusselbitar.

Det måste finnas ett bättre samarbete mellan olika aktörer så att det blir bekvämare för cyklister. 

 Om man ska kunna söka och finna vägen – på hjul- även i Stockholms län.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: