Skrivet av: ninalundstrom | mars 22, 2010

Dopingfälld för mediciner=regler glasklara?

Dopingfrågan har de senaste dagarna handlat om den svenska curlingspelaren i Paralympics Glenn Ikonen som åkte fast för dopning på grund av blodtrycksmedicin. Ikonen fick medicinen hemma i Sverige och han uppges ha tagit den i god tro under lång tid.

Till SVT säger landslagsläkaren Magnus Sundblad följande:

 ”- Det är ett fel som jag tar på mig. Det är flera led som har gått fel. Dels att han fick mediciner som inte var lämpliga. Dels att han själv inte uppmärksammade detta och dels att jag inte kontrollerade det,…”

 SVT beskriver fallet yterligare:

”Landslagsmannen har högt blodtryck och äter därför hjärtmedicin. Han ska ha påtalat för läkaren att han inte kan få i sig dopningsklassade medel.

-Ja, det gör jag alltid med nya mediciner, jag säger att jag ska till Paralympics men det blev ett misstag.”

Aftonbladet påtalar läget för Ikonen:

 ”– Det är väldigt jobbigt, säger Ikonen, som inte tänker överklaga domen. ”

 – Jag trodde att det var ett skämt. Inte i min vildaste fantasi kunde jag tro att den här medicinen skulle leda till att jag skulle åka fast för otillåtna medel. Jag är 54 år och har aldrig tagit något som är otillåtet, säger Ikonen till TT.

 Det är ännu oklart hur länge Ikonen stängs av, det första beskedet var två år men nu är Sverige kallat till ett möte hos Internationella paralympiska kommittén, IPC, där man får chansen att förklara sig. Klart är dock att straffet inte påverkar det övriga laget och tidigare resultat i Vancouver.

handikappidrottens hemsida sägs att det är varje enskild idrottares ansvar att ha kontroll över sina mediciner och söka dispens om det skulle behövas.

”- Vi säger till våra aktiva att de måste vara säkra. Annars måste de kontrollera med vår läkare. Det har inte skett här. Men Glenn är ett proffs, vi har ingen anledning att misstro honom. Jag är övertygad om att han aldrig skulle göra något sånt här avsiktligt. Vi tror att det här är ett misstag, Hans Säfström, truppansvarig.”

Det är idag möjligt att tävla även om man måste ta mediciner men då måste dispens sökas för detta. Riksidrottsförbundet har reglerna liksom specialförbunden. Under vissa omständigheter går det att få dispens (Therapeutic Use Exemption, TUE) för läkemedel som innehåller dopingklassade ämnen.

Avstängningen av Glenn Ikonen påverkar inte laget. Hur lång avstängningen blir för Glenn Ikonen är ännu inte klart. Internationella Paralympiska Kommittén, IPC, har kallat Sverige till en hearing.

IPC:s  hemsida har omfattande information om antidopingregler.  

Men: är principerna tillräckligt tydligt vad gäller den ordinerande läkarens ansvar kontra den enskilda idrottarens? Eller ska ordinationen alltid överprövas av en landslagsläkare? Har alla förbund egna landslagsläkare?

Om det finns relevanta frågetecken borde dessa rätas ut.

Reglerna för doping måste vara fullkomligt glasklara.  Är reglerna glasklara om ett proffs kan råka illa ut?

 

Annonser

Responses

 1. Frågan är väl snart, hur många orkar anstränga sig när man måste underkasta så extremt mycket kontroll.
  Jag är helt övertygad om att all kontroll redan idag plockar bort mängder med potentiella idrottare.

  Dela upp i två olika grupper istället, en grupp där man satsar hårt på att inge skall ta något som kan gynna (tycker även man bör plocka bort höghöjdsläger och annat som på ett naturligt sätt kan orsaka dopningseffekt).

  Den andra gruppen är fri, där får man göra vad man vill

  • Jag tror inte på fri doping. Det finns tävlingar i styrkesporter där deltagare inte dopingtestas. Inte bra. Det intressanta är ju att följa elitidrottare som är rena. Hur bra kan en idrottare bli?

   • Är det en liberal inställning?

    Människor är ju olika och har olika åsikter, varför skall en del som inte vill se idrott där man får lov och använda medel på dopningslistan bestämma över dem som vill se?

   • Antidopingarbetet handlar om etik och om hälsa. Oavsett ideologisk hemvist. Idrottsrörelsen arbetet för rent spel borde stöttas av alla. Men trots allt finns det omfattande stöd för rent spel. Men du följer säkert styrkesporten där tävlande inte dopingtestas. Jag gör det inte.

   • Det är alltså ingen liberal inställning.

    ”Liberalism” har i vart fall jag läst att där får individen rätten och bestämma över sitt eget liv

    http://sv.wikipedia.org/wiki/Liberalism

   • Frihet och ansvar går att förena. Frihet innebär inte per automatik att man kan göra vad som helst.

 2. Att göra vad som helst har väl inge påstått att man skall få lov och göra?
  Men om man gör något som inte skadar någon annan så borde väl en liberal inställning vara att det är okey? Är inte det att man har frihet under ansvar
  Eller har jag missuppfattat liberalism?

  • Med hänvisning till tidigare inlägg om faran med doping så menar jag att stränga dopingregler är viktigt för både folkhälsa och omsorg om andra. Om doping skulle tillåtas tvingar detta andra att dopa sig med allt vad det innebär. Den enes frihet blir den andres tvång. De förbund som i styrkegrenar inte har dopingtester ( tex WPO, WPC)har ju inte nått framgång som publiksport. Eller nått framgång som idrottstävling. Vad är din analys av detta? Att publiken och idrottarna som inte gillar detta har fel?

 3. Har du samma åsikt angående socker (vi i sverige verkar äta mest godis i hela världen), rökning, alkohol, farliga sporter som att rida, klättra i berg och så vidare.

  Vad jag vet så finns det INGET dokumenterat fall där någon har dött av anabola steroider (även om en del gör allt vad de kan för att sprida rykten om att någon skulle gjort det).

  Om du tittar på alla proffs i kroppsbyggning som kommit upp i åldrarna, de ser ju inte så där jätteslitna ut utan tvärtom är de ovanligt friska. Den mest kända är Arnold Schwarzenegger, han är ett år äldre än Göran Persson.

  Tycker du det är rätt att polisen börjat göra razzior på gym? Jag tror iofs de väljer gym för det är lätt, är jag rätt ute så har polisen krav på sig att göra X antal tillslag i månaden. Det är då smidigt och gå till gym för det kräver inte lika mycket jobb.

  Väldigt många gym idag vägrar och köpa in utrustning med tyngre vikter för de vill inte ha folk som tränar lite hårdare.

  Det är massor som är helt vansinniga på politiker för att man håller på med denna absurda kontroll. För två veckor sedan gjorde polisen en razzia i ett gym nära min stad.

  Jag tror inte ni politiker förstår riktigt vad ni ställer till med. Speciellt när politiker inte har koll på vetenskapen, politiker lyssnar mer på särintressen som kanske är finansierade av staten och lever på fördomen att det är si eller så farligt.

  • Jag håller inte med dig- se tidigare inlägg. Men du svarade inte på min fråga om varför tävlingar utan dopingtester inte blir av högre rang sett till antalet supporterts i form av idrottare och publik. Var är dina bevis och forskning för att doping är ofarligt?

   • Spelar det någon roll vilken rang en idrott har? Det finns extremt små grenar och det finns grenar som har massor av utövare. De borde alla få utöva sin sport eftersom det förmodligen ger människorna där något extra. Om det så är endast en enda person som håller på med just den grenen så borde väl den personen få lov och göra det?

    Här är en länk där man kommenterar rapporterna om hur tillväxthormon kan reparera nervceller
    http://www.dn.se/nyheter/sverige/tillvaxthormon-mot-alkoholskador-1.963799

    Kombinationen tillväxthormon, testosteron och träning förstärker varandra (inte sett någon forskning om det men mycket välkänt bland idrottare som är insatta)

    videoklipp där en man försöker undersöka lite om det finns substans i ryktena, de hittar inga dödsfall

    Undersökning där man givit testosteron till kvinnor för att testa aggressivitet. de som fick testosteron blev snällare
    http://www.foxnews.com/story/0,2933,589342,00.html

    Länk som förklarar tillväxthormon och hur man kan använda det för att minska i vikt. Tillväxthormon förbättrar dels hur man mår (man får mer energi och orkar därför) samt ställer om kroppen till och bränna fett
    http://www.thefreelibrary.com/How+Can+HGH+Help+You+Lose+Weight%3F+Everything+You+Need+to+Know-a01073971738

    Här är en del länkar angående testosteron. Testosteron är alltså anabola steroider för man har försökt få bort den försinnligande delen och behålla den anabola. Nu är hela processen betydligt mer komplicerad än så (kräver en hel del A4 sidor för att i detalj beskriva)

    ”Testosterone and his brain”
    http://www.agingmale2006.com/abstracts/abs_ipsen_testosterone_brain.asp

    ”Testosterone and his quality of life”
    http://www.agingmale2006.com/abstracts/abs_ipsen_testosterone_Life_quality.asp

    ”His mind, his body, his spirit, his testosterone therapy & his erectile physiology”
    http://www.agingmale2006.com/abstracts/abs_ipsen_testosterone_mind_body_spirit.asp

    Finns mer där, det är vetenskapliga undersökningar som visar hur viktigt testosteron är för män och konsekvenser när testosteron minskar

    En del länkar där, vet inte hur mycket mer jag skall ösa på med och hur vetenskapliga de skall vara. Men det borde i vart fall finnas en del där för att ändå skapa frågor till om det faktiskt är som statens sponsrade dopingmotståndare säger.

    Går jag till egen erfarenhet så är problemen som orsakas en konsekvens av förbudet till 90%. Förbudet gör det mycket svårare och sprida information, kontrollera vad man köper, hur det skall användas mm. Internet har varit till stor hjälp men det är ändå viktigt att förstå att:
    Det är politiker som i första hand orsakat problem med deras lagstiftning

   • Politiker är problemet säger du. Jag anser att dopingen är problemet. Idrottsrörelsen och dess förbund har satt upp regler för antidopingarbetet. Det fins politiska organ som även fattar beslut. Se mina tidigare inlägg och länkar på bloggen. Riksdagen fattar beslut om påföljder för hantering av dopingpreparat och pengar till anti-dopingarbetet. Idrottsrörelsen och politik har samverkat för att stärka antidopingarbetet. Politiker kan göra insatser för att skapa globala överenskommelser. OS kommittén och WADA har dock en egen agenda utan politiska beslut. Påföljden för doping hanteras av en opolitisk organsiation. Grundfrågan är ju om man vill tillåta doping eller inte, och där har jag och du olika uppfattningar. Om politiken kan bidra till att stärka antidopingarbetet så anser jag att det är självklart att göra detta. Jag förespråkar tuffare påföljder för upprepade dopingbrott. Fusket förstör för idrotten och sponsorer lämnar vissa sporter då sponsorer inte vill förknippas med doping.

   • Jag vet dina tidigare länkar men jag förstår inte hur du kan ta till dig fakta så okritiskt. Bara för att någon säger en sak så betyder det inte att det är rätt. Det finns en verklighet där ute där man snabbt kan kolla av ifall något är logiskt.

    Läser man de länkar du visade så kan man ju få uppfattningen om att det finns en hel del som råkat ut för problem. Eftersom det ändå är ett medel som funnits i över 50 år, använts av miljontals världen över. Bara i Sverige så är det säkert över 200 000 totalt (kanske det dubbla). Då borde det ändå finnas en del och jämföra mot.

    Jag köper helt din åsikt att om en idrott väljer och sätta en regel där man inte får göra vissa saker för just den idrotten och att de där sköter det på det vis regler förespråkar. Men då skall det vara koncentrerat till den idrotten. Väljer några andra och starta någon annan gren eller kanske samma men med andra regler, så låt dem göra det.

    Att det är förbuden som orsakat alla problem behöver man inte vara någon raketforskare för att märka om man bemödar sig att ta reda på faktan. Det är ungefär som narkotikapolitiken Sverige för. Att många dör där beror på förbuden, inte på grund av narkotikan i sig. Politiker verkar tro folk har någon märklig dödslängtan och därför väljer och ta något som politiker fått för sig är livsfarligt. När det gäller narkotika så handlar det tvärtom att en del där dämpar ångest, ångest som till 99% säkerhet står för över 1000 självmord varje år, ångest som mängder av människor äter mediciner för att slippa, ångest som är så jobbigt och ha.
    Förbuden stöter ut människor från samhället. Hur hade du själv tyckt det varit och tvingas sova på gatan?

    När det gäller dopningen så är det samma sak fast då givetvis inte alls av samma orsaker. Det är hur lätt som helst och få någon och sluta med det bara man förklarar hur och vad det är. de som använder gör det i syfte att få muskler, men om de tittat på något reportage i tv där man visat film på person med svällande muskler som säger att man ökat 10 kg på två månader. Då är det värsta reklamfilmen som inte alls stämmer med verkligheten. En förhoppning är då att personen snabbt kommer i kontakt med någon som kan och kan förklara att det där inte stämmer.
    Samma sak med aggressionsmyterna. Massmedia som trummar ut budskapet att man blir aggressiv när det är precis tvärtom. Anabola Steroider har liten effekt på humör men den lilla effekt det har är fokusering och målmedvetenhet. Man kan helt enkelt koncentrera sig något bättre.

    Jag förstår att det kan vara svårt och ta till sig om man konstant lyssnat på en sida och inte ifrågasatt den informationen utan bara svalt den rakt upp och ner. Men då får man vara beredd på att stå där med byxorna nere när man börjar prata med folk som vet.

    På 1600 talet trodde man på häxor, beviset för att någon var en häxa fick man från barn. Det var ju otänkbart att ett barn ljög så man ifrågasatte inte barnet.

    Häxprocessor pågår idag med, människor som vägrar ifrågasätta en tro man bestämt sig för är korrekt. det kan säkert fungera ett tag, så länge som man lyckas mota bort sanningen. Men Internet har en väldigt stor fördel, sanningen finns för den som är beredd och söka. Varför tror du Kina lägger ner så stora resurser för att censurera nätet, varför gör vissa andra länder samma sak där de inte infört demokrati.

   • Vi har inte samma uppfattning och du vet från tidigare inlägg att jag följt frågan ur många perspektiv. Min uppfattning har grundats genom eget idrottande, det jag sett inom idrotten, genom att följa idrottsrörelsens kamp för ren idrott, jag har följt den medicinska förskningen och har även ett politisk engagemang. Varför är du så engagerad för fri doping? Vad vill du uppnå med detta? Menar du att man själv måste dopa sig för att förstå vad det handlar om ?

 4. Nina, Jag är samhällsengagerad. Psykologi, Ekonomi, Skolan, Småföretagande är några områden som intresserar mig mycket.
  Dessutom idrottar jag en hel del och gjort så under hela mitt liv.

  Det finns en förbudsmentalitet som slår mot små och svaga grupper i samhället, och syftet som politiker anger har oftast helt motsatt effekt. Förra året så började samhället ge sig på de som tränar på gym. Då vart måttet rågat för mig.

  Så förutom att delta i de andra områdena vid olika diskussioner mm så försöker jag delta i debatter mot politiker som har en något sadistisk inställning i att man vill straffa folk för saker som politikern fått för sig att man måste göra. Du är absolut inte värst av de som finns på nätet och bloggar mm, det finns betydligt värre exempel på politiker som anser att polisen skall spärra in ungefär halva befolkningen (kan man tro).

  Att straffa folk har dessutom inget med liberalism och göra, gillar man och straffa andra så borde man söka sig till partier som Kristdemokraterna eller Sverigedemokraterna.

  Dessutom är denna mentalitet från politiker förödande för sveriges framtida utveckling men det är en långt djupare diskussion som innefattar ett flertal områden.

  • Jag står bakom idrottsrörelsen syn på doping. Det du kallar ”förbudsmentalitet” vad gäller doping har ett mycket brett stöd både i Sverige och internationellt. Det finns dock elitidrottare och idrottskommentatorer som uttalat stöd för livstidsavstängning vid upprepade dopingbrott. Jag stödjer denna syn. Men du är för fri doping och då behövs inga påföljder. I övrigt tycker jag att det viktiga är att diskutera sakfrågan. Inte klistra etiketter på vad man tror att folk står för i allmänhet. Jag försöker vara tydlig i vad jag anser och tycker att det är mycket inspirerande att få motargument. Även om man inte blir överens i sak. Du har levererat många motargument som breddar diskussionen. Vad gäller gymmen: vad menar du med att samhället gav sig på de som tränar på gym?

   • Angående att samhället ger sig på gymmen:

    Första gången jag fick höra att polis hade stoppat person på gatan för att person hade för mycket muskler, då trodde jag det var ett skämt. Fick höra det igen och plötsligt stod det i tidningen. Det var tydligen inte skämt längre..

    Efter det fick jag höra att man börjat plocka folk på gym, polisen får alltså gå in på gym eller ställa sig utanför och kräva urinprov. Det var jag först skeptisk till att det kunde stämma även om man blivit luttrad.. Fick höra fler berättelser och tydligen stämmer det.
    Jag bor inte i så stor stad (runt 25 000 – 50 000) och för två veckor sedan hade ett av gymmen här (vi har 4 olika gym) besök av polisen, vet inte hur många de tog in där. Helt absurt! En del är asförbannade medan det givetvis finns andra s om tycker det är skitbra (vanligen de som går på skräckpropagandan).

    Poängen är att man slösar massa pengar på skit som bara retar upp små grupper, att en majoritet får utlopp för ett sadistiskt behov och klämma åt andra som kanske grundar sig i avundsjuka eller annat, det är helt ok för dem. Men det bygger upp väldigt stora spänningar mellan olika grupper och de som träffas för det är en del som träffas rätt hårt. De får ett hat mot samhället. Det måste finnas en förståelse för varför samhället går in och straffar andra. Om orsakerna till straff baseras på lögner så blir det mycket svårt och förstå eller för att vara korrekt, det blir omöjligt och förstå.

    Andra grupper som också råkat illa ut på grund av moralnissar bland politiker. Sexköpslagen ( http://www.liberati.se/2010/04/02/pye-for-president-darfor-vill-liberati-avskaffa-sexkopslagen/ ), Bikers (de har till och med startat ett eget parti: http://www.frihets-partiet.se/ ), Narkotikapolitiken ( läser man på där så förstår man att knark inte är helvetet på jorden, det är väldigt olika från drog till drog http://www.liberati.se/2010/03/10/sanningen-on-narkotikan-vad-ar-det-vi-ar-sa-radda-for-och-varfor-ljuger-politikerna-om-sanningen/ ), eller varför inte ta en titt på den protestgrupp som finns på facebook mot betarice ask http://www.facebook.com/#!/group.php?gid=371824565826. Grupper som invandrare och ungdomar är också klart utsatta. Regler gynnar vissa grupper väldigt mycket i förhållande till andra, nu drabbas de inte med olagligheter även om ungdomar är de som oftast kommer i kläm.

    Låt säga att du inte var politiker men att de som bestämde plötsligt bestämde sig för att förbjuda cykeln, orsaken till förbudet är att det skulle vara för farligt då folk ramlar och slår sig. Hur hade du reagerat på det?

    Att man inom en grupp väljer och sätta upp regler för den gruppen som alla inom gruppen är med på är helt ok. Men när en grupp får lov och bestämma över en annan grupp trots att gruppen inte påverkas, då är man väldigt farligt ute även om det fungerar så länge den lilla gruppen är tillräckligt liten och o-organiserad. Men blir de små grupperna större, samt att orsaker kommer fram till varför större grupper förbjudit mindre grupper baseras på lögner. Då blir det inte så trevligt för det finns en del vrede bland de som fått utstå obehag.

    Vi i sverige har inte råd med och hålla på med sådant här eller. Ett av världens snabbaste växande länder vad gäller utveckling är Indien. de VRÄKER ut högutbildad arbetskraft. De finns städer där som bara för 10 år sedan var rena slummen men som idag har klart mycket mer högteknologiska än något i Sverige. Kolla filmer om Bangalore exempelvis denna: http://www.youtube.com/watch?v=JKtRfEM9uec eller denna http://www.youtube.com/watch?v=eubdODdxY1g .

    AstraZeneca som nyligen slog igen i Lund har utveckling både i Kina och Indien (Bangalore), vad händer om de om tre år säger ”nu lägger vi verksamheten Sverige för kompetensen är mycket högre i asien”.

    Medan politiker här i Sverige håller på och funderar ut hur man kan skydda, förbjuda, krångla till, övervaka och en hel massa annat som bara gör samhället trögt så är länderna i Asien inriktade på utveckling.

    Samt när svensk skola gjort ungefär alla fel man kan göra de senaste 20 åren om man går på den uppmärksammade McKinsey-rapporten som Mona Mourshed berättar om här: http://axess.se/tv/player.aspx?id=926 .

    Då ser det inte så där jätteljust ut om vi har som mål att vara ett utvecklat land. Är däremot tanken att vi skall vara ett låglöneland, ett land med enkla jobb och hårt kontrollerade människor med lite frihet. Ja då har man lyckats extremt bra. Kör man på som man gör nu i 10 år till så har man uppnått det med råge.

   • Du tar upp en rad olika perspektiv på samhället. Som cyklist agerar jag efter de lagar som finns. Jag försöker göra rätt. Ibland är det svårt för verkligheten underlättar inte rätt beteende. Ibland är reglerna svåra att förstå och tillämpa. Då menar jag trafiklösningar etc. Men jag har alltid respekterat att vi har representativ demokrati dvs att folket väljer en riksdag som ska stifta lagar. Folket har valt en riksdag. Under lång tid har vissa perspektiv varit eftersatt såsom individens frihet och ansvar, entreprenörsskap, privata alternativ och mycket annat. Jag upplever inte att alla politiker i sverige agerar för att förbjuda, skydda, krångla och övervaka generellt. Det finns olika ideologiska åsikter där vissa gillar förbud mer än andra. Vissa gillar grupper mer än individer. Folket /väljarna kan välja. Min grunduppfattning är att jag är beredd att avstå viss frihet för att hjälpa, och skydda, andra. Det gäller frågor som rör alkohol/narkotika med mera. Frihet innebär inte att man kan skrika i en biosalong att det brinner. Frihet har sina begränsningar även för en frihetsälskare. Sverige är trots allt en mycket fritt land. Vi har en kultur som grundats på yttrandefrihet som gör att vi kan debattera, och leva våra liv. Med det inte sagt att inte många saker kan bli bättre. Det kan det! Jag tror inte att man ska ta varken frihet eller demokrati förgiven. Den måste värnas varje dag.

 5. Känner du till ordet inlevelse? Om man har dålig inlevelseförmåga så brukar det betyda att man utgår starkt ifrån sig själv. Har man bra inlevelseförmåga så kan man sätta sig in i hur andra tänker och reagerar.

  Hur mycket behöver en ”Representativ demokrati” hindra dig i dina intressen innan du blir arg? Behöver en ”Representativ demokrati” inte ha logiska och korrekta förklaringar, är det ok att en ”Representativ demokrati” använder lögner för att motivera sina beslut?

  Japp jag tog upp många saker i samhället för det finns en hel del saker i samhället som hänger ihop.

  Och för att ta ner det hela på jorden, medborgare väljer en gång vart fjärde år, vi har en fyra procents spärr och massmedialt mm är det oerhört svårt och komma ut för små grupperingar. Det finns STORA BRISTER i det demokratiska sverige.
  Den representativa ”Representativ demokrati” har exempelvis skapat ett ungdomsfientligt samhälle, aldrig förr har ungdomar haft så svårt och aldrig förr har en ungdom behövt ta så stora risker när man ger sig ut på en helt normal marknad som bostadsmarknaden. Den ”Representativ demokrati” gynnar majoriteten mycket effektivt och majoriteten är de något äldre som slutat tänka på ungdomen. I en del andra länder är det otänkbart och inte satsa på skola och ungdomar, där är barnen jätteviktiga.

  • Demokratin har sina brister. Det kan jag hålla med om. Men det är det bästa system vi har. Vad är alternativet? Sen delar jag helt bilden av att ungdomar har det tufft. Men det är en hjärtefråga för mig att ungdomar ska ges bättre möjligheter. Utbildning, fritid, somarjobb, jobb och bostäder. Ja-detta är vikigt!!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: