Skrivet av: ninalundstrom | mars 18, 2010

Stjärnhäst dopad – men hur?

Den dopade stjärnhästen väcker många frågor och diskussioner. Stig H Johanssons häst Bobtail har testat positivt. En direkt följd är att Bobtail beläggs med startförbud, åtminstone fram till att b-provet är analyserat.

Flertalet medier ger samma nyhetsreferat och hänvisar till Stig H Johanssons hemsida. SVD skriver att analys av A-provet i samband med en tävling på Axevalla den 27 februari, visade spår av substansen prokain som bland annat ska verka lokalbedövande. Ärendet utreds nu och det så kallade B-provet har skickats till Frankrike. SVT har även nyheten.

DN refererar även till uttalandet att ingen av hästarna i det stall där Bobtail står har under den aktuella tiden behandlats med antibiotika.

Aftonbladet hänvisar även till uttalandet på Stig H Johanssons och konstaterar att miljonhästen Bobtail har åkt fast i ett dopningstest. Expressen har samma nyhetsreferat som övriga media.

Travronden.se skriver att prokain finns i vissa penicilinpreparat för häst i Sverige och ger medicinen en depåeffekt. Prokain verkar även lokalbedövande.

– Jag skulle tro att det tidigare har tagits minst 2.000 dopingprov på våra hästar, alla med negativa resultat, säger Stig H Johansson på sin hemsida stigh.se.”

Så vad mer kan man läsa om på Stig H Johanssons hemsida som alla refererar till?

”- Ingen av hästarna i det stall där Bobtail står, det vi kallar ”nystallet”, har under den aktuella tiden behandlats med antibiotika. Så det är fullständigt obegripligt hur hon har kunnat få i sig den aktuella substansen, kommenterar Johansson.

Han hoppas att utredningen visar att det finns en naturlig förklaring till det inträffade.

– Samtidigt är jag självklart medveten om att jag har det strikta tränaransvaret i alla lägen. Men de flesta förstår att vi i mitt stall inte medvetet skulle ta risken att använda ett otillåtet preparat.

Bobtail har vunnit fyra V75-lopp i vinter och sedvanliga dopingprover har tagits på stoet vid samtliga dessa tillfällen. Det senaste, taget i samband med segern på Momarken så sent som i lördags, har ännu inte analyserats.”

Det positiva dopingtestet väcker många tankar. Nu handlar det om vad B-provet visar.

Men ytterst handlar frågan om hur det är möjligt att en häst testar positivt? I detta fall hänvisas inte till att någon annan häst kan ha vistats i stallet och därmed bidragit till det positiva dopingtestet.

Doping av människor och djur väcker känslor. Dopade djur har en ytterligare dimension -de utsätts av någon eller råkar få i sig preparatet.  

Hästar som testar positivt i dopingtest kan enligt vissa förklaras med vistelse i orena boxar. Men det finns uppenbarligen anledning att söka efter fler förklaringsfaktorer.

Det återstår att se vilka dessa är.

Då medveten doping är utesluten…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: