Dopingfälld fäller sitt lag

Dopingnyheten inom friidrotten visar på ytterligare perspektiv på doping. Bland annat SVD och GP noterar att USA:s vinnande damstafettlag på 4×400 meter i Aten-OS 2004 kommer att förlora sina guldmedaljer. Detta på grund av att en i laget, Crystal Cox, åkt fast för dopning för en tid sedan.

I ett pressmeddelande säger Internationella friidrottsförbundet (IAAF) att Cox accepterat fyra års avstängning. Hennes resultat stryks från och med november 2001. Hon har erkänt att hon tagit anabola steroider under flera år och varit inblandad i skandalen kring Balco-laboratoriet.

Det finns mängder av artiklar om Balco-affären och Aftonbladet har även skrivit om BALCO (Bay Area Laboratory Co-operative) som grundades 1984 av Victor Conte för att förse idrottare med kosttillskott.

År 2003 tipsades amerikanska myndigheter om att BALCO delade ut prestationshöjande preparat till flera världsstjärnor inom friidrott.

Efter att myndigheterna spårat ett nytt ämne, en anabol steroid kallad tetrahydrogestrinon (THG), började dopingskandalen rullas fram.

Amerikanska friidrottsförbundets talesperson Jill Geer säger att förbundet accepterar vilket beslut som helst av IOK gällande medaljerna. Jill Geer menar dessutom att när en idrottare fuskar så drabbar detta alla andra oavsett om det är lagkompisar eller konkurrenter.

”Unfortunately, when one athlete cheats, all the other athletes lose out, whether it’s their teammates or their competitors,” Geer said. ”They’re all cheated out of something.”

Än en gång kan man konstatera att dopingen inte bara har ett pris för den enskilda idrottaren, utan också för laget och medtävlande.

Fusket drabbar fler än fuskaren.

Frågan är om inte priset för fusket är högre för lagkompisar än för den som fällts för doping.

6 kommentarer på “Dopingfälld fäller sitt lag

Add yours

   1. För att fällas ja! Men de som är med i gemet vet nog mycket väl om hur det fungerar och vad som krävs för att komma dit.
    Tippar på att exakt samma snack pågår inom politiken, politiker som tycker en sak men vet om att de inte kan uttrycka sig hur som helst. Hur man taktiskt lägger upp strategier för att nå sina mål.

    Det är få områden där man kan vara ärlig idag.

    Det finns väl ingen som tror att finalen på 100m i OS består av rena sprinters

   2. Jag hålller inte med om din beskrivning varken vad gäller idrott eller politik. Det finns individer i alla sammanhang. Alla idrottare är inte dopade. Alla politiker är inte drivan av taktik. Jag tror på att det finns ärliga människor.

 1. Självklart finns det ärliga människor, men de finns inte i finalen på 100 meter i OS. Det är fysiskt omöjligt och vara ärlig och stå där 😉

  Tror man det så har man ingen koll på kroppens fysiska förmågor.

  Jag tror dessutom att de som anordnar OS mm inte har en önskan om att de tävlande är rena, man vet förmodligen hur viktigt vissa grenar är för den magik OS genererar och det är där viktigt att resultaten blir bra. Skulle vinnaren på 100 meter i OS vinna på över 10 sekunder, inte alls lika intressant

  1. Om det inte finns rena idrottare på 100 meter- finns de då i 200 meter, 400 meter, maraton, cykling, 5 milen på skidor – ja, någonstans?
   Jag vill tro gott om människor och i var fall ska man inte utmåla någon som fuskare innan detta bevisats. Däremot vet du redan min uppfattning om vad jag anser om man fuskar sig till framgång och medaljer. Då måste man ta konsekvenser av det. Av hänsyn till respekt för idrotten, andra medtävlande, förbund och inte minst publiken. Rent spel.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: