Skrivet av: ninalundstrom | mars 15, 2010

Blir hästen dopad av en oren box?

Det aktuella fallet med hästen som testat positivt för otillåtna medel väcker många frågetecken. Flunixin är ett godkänt läkemedel, under förutsättning av hästen inte tävlar inom fjorton dagar efter medicineringen.

DN skriver om den unga dressyrryttare, Sara Henrietta Källström Bergström, som har stängts av i fyra månader sedan man hittat otillåtna medel i hennes häst Garcia. Själv anser hon att domen är fel.

DN noterar vidare att Ridsportförbundet låtit en expert granska möjligheten att Garcia ”fått ärva” medlet via rester från en annan häst, men tycker inte att det finns tillräckligt stöd för en sådan tolkning. Därför stängs ryttaren av.

SVD skriver att Källström Bergström själv anser att domen är fel.

”Det kontrollanterna hittade i hästen efter en tävling fjol var flunixin och det har hästen inte fått vare sig då eller tidigare, försäkrar ryttaren.”

Hästmagazinet skriver både A-provet och B-provet har analyserats och är positiva.

”Sannolikt har hästen…tillförts substansen flunixin på annat sätt än genom ovan beskriven kontaminering”, anser STC:s överveterinär Peter Forssberg, som skrivit ett sakkunnigutlåtande.”

Disciplinnämnden konstaterar att hästen haft en otillåten substans i kroppen under tävlingen och dömer till avstängning i fyra månader.

Enligt gällande regler fråntas ryttaren också placeringar och prispengar erhållna med denna häst på aktuell tävling. 

”- Otillåten medicinering är allvarligt oavsett omständigheterna. Förutom att vi vill ha en ren sport har vi också djurskyddet att ta hänsyn till, säger Annika Ersgård, tf sportchef i Svenska Ridsportförbundet.”

Den avstängda ryttaren Sara Henrietta Bergström Källström har kommenterat avstängningen i ett uttalande:

” Jag kan inte se annat än att man då alltid blir fälld om hästen får i sig något som det är klarlagt kan ha funnits i boxen på tävlingsplatsen. Jag tycker verkligen att vi skall ha stränga regler för doping men jag tycker att det är fel att regelverket skall tolkas så att man alltid blir fälld oavsett omständigheterna. Jag kommer därför att försöka överklaga beslutet.

Jag får nu personligen ta följderna av att jag fick denna box på tävlingen. Min läxa av detta som jag vill sprida till alla mina tävlande kollegor därute är följande: – Om ni ska stalla upp er häst på tävling eller vid övernattning på väg till tävling, tag inte för givet att ni får en ren box. Ställ alltid frågan till tävlingsarrangören/stallupplåtaren om det har stått en häst som medicinerats i boxen! ”

Fallet väcker många tankar kring vad som är möjligt och omöjligt.

Är det möjligt för en häst att testa positivt om den vistats i en oren box?

Det anser inte Disciplinnämnden.

Den som är missnöjd med beslutet får överklaga det hos Riksidrottsnämnden (RIN). Senast 1 april.

Det återstår att se om beslutet överklagas. Och vad ett överklagande leder till…

Annonser

Responses

 1. Varför detta illaisnnade behov av att exakt namnge ryttarinnan?

  • I alla medialänkar är personen namngiven inklusive på förbundets hemsida samt i personens eget uttalande. Det handlar inte om att ”illasinat behov” från min sida.

 2. Att hästar kan lämna positiva dopingprov efter att ha stått i en kontaminerad box är nog de flesta i hästvärlden överens om. Det krävs otroligt små mängder för att ge utslag i dopingprov.

  Nu säger ju STC:s veterinär att det inte verkar troligt i det här fallet men det måste vara några för oss okända omständigheter som får honom att säga det, kanske att halterna var för höga.

  Tyvärr är det nog så att många som åker fast för otillåten medicinering är omedvetna om att hästen fått i sig medicin men det svåra är ju att skilja dem från de medvetna fuskarna…

  Kul att jag hittade din blogg i alla fall! 😉

  • Tack, Fanny, för synpunkter! Läs gärna Disciplinnämndens utlåtande. Jag tycker att detta är en svår fråga och andra kan mer om just hästsport än vad jag gör. Dopingfrågan är det som jag fokusrerar på och processen för beslut. Jag tycker att det formella är viktigt. Berörd person hävdar att det var en oren box och det måste ju finnas en formell process som garanterar att detta kan prövas. Det finns möjlighet att överklaga beslutet och det vore intressant att följa om det finns utrymme för andra tolkningar.

   • Nu har jag läst utlåtandet och reagerar framför allt på att Peter Forssberg endast uttalar sig om möjligheten att medicinen spridits via avföring, inte att det kan ha funnits rena medicinrester kvar i boxen. Alla som någon gång försökt ge en häst medicin i munnen inser nog att det är mer eller mindre självklart att medicin hamnat i boxen.
    Att ryttaren dessutom har omvänd bevisbörda verkar ju galet eftersom hon omöjligt kan bevisa något i efterhand. Men omvänd bevisbörda kanske är nödvändigt för att det överhuvudtaget ska gå att sätta fast nån för doping?
    Oavsett hur Garcia fått i sig medicinen så verkar arrangören ha gjort ett stort misstag så man bör nog även diskutera var gränsen går mellan ryttarens och arrangörens ansvar.

   • Det blir intressant att följa vad som händer nu dvs om beslutetet överklagas. Jag tycker att den formella processen är mycket viktig att följa. Jag tillhör dem som förespråkar, i generell mening, tuffa påföljder för doping och användning av otillåtna medel för att detta ska stävjas. Men då är också själva processen för besluten viktig. En följdeffekt kan vara att kraven från ryttarna kommer att öka vad gäller boxar mm. Dilemmat är såsom du tar upp – hur ska man kunna fälla dopade för doping? Bland idrottsmän/kvinnor är det alltid en tendens till att förneka doping. Även om bevisen är överväldigande.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: