Skrivet av: ninalundstrom | mars 14, 2010

Revansch eller inte revansch- är det frågan?

Allt sedan OS har en idrottares prestationer, eller brist på medaljer, kommenterats mer än andras. Skidskytten Helena Jonsson är åter aktuell genom världscuptävlingar. I helgen i finska Kontiolahti. Förväntningarna har varit högt ställda efter tidigare tävlingsresultat och naturligtvis medaljer och Bragdguldet. Nu talas det om vikten av OS revansch.

Aftonbladet skriver att Helena Jonsson får fortsätta vänta på OS-revanschen.

”Men Jonsson har varit förkyld och orkade inte riktigt i spåret. Dessutom var inte skytteformen på topp. ”

 DN skriver att Helena Jonsson var ute efter revansch efter missarna i OS i Vancouver. Men revanschen uteblev.

I en tidigare DN artikel ifrågasattes Jonssons vilja att satsa på OS i Sotji 2014. Jonsson själv påtalar vikten av att ta ett år i taget.

 ”- Jag har bestämt mig för att ta ett år i taget och se om jag orkar satsa ända dit. Fyra år, det är väldigt mycket träning, säger hon till SVT.”

DN skriver att Jonsson kom till Vancouver, eller Whistler rättare sagt, med stor press på sina axlar från både sig själv och svenska folket. ”Världscupledaren lyckades emellertid inte att leva upp till dem och nu är 25-åringen tveksam till att hon över huvud taget håller på om fyra år.”

Men vad säger Jonsson själv? På hennes blogg kan man läsa följande:

”Dagens sprint resulterade i en nionde plats och med tanke på att jag laddat med en förkylning och dessutom sköt en bom så är jag väldigt nöjd. Sen vill man ju självklart vara ännu högre upp i listan men jag får tänka på att dagens tävling var den första riktigt högintensiva skidåkning sen OS-stafetten så jag är väldigt nöjd.
Enda molnet på himlen var att Neuner drog ifrån med 8 poäng så nu leder hon med tio. Men det kan svänga fort, ifjol tog jag ju in 16 poäng på Wilhelm på allra sista loppet så än är det absolut inte kört för totalseger. ”

Finns det någon anledning att fundera på den bildsättning som pågått kring Jonssons resultat och framtid? DN skriver att Jonsson egna förväntningar och svenska folkets förväntningar blivit en stor press men vilken bild har sportjournalister skapat?

 De flesta som gillar sport och följer tävlingar inser att ingen idrottsman eller kvinna presterar på topp konstant. Visst räknas medaljer på OS och VM. Vi älskar medaljer och guldyra. Men om det inte inträffar? Man känner ju med den idrottare som inte lyckades.  Och hoppas på att de kommer igen.

 Revansch eller inte revansch- är det verkligen frågan? Gjort är gjort och det är  ingen idé att fastna i historiken.

 Svaren finns i framtiden och Helena Jonsson står på tröskeln till den.

 Håller tummarna för henne!

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: