Skrivet av: ninalundstrom | mars 13, 2010

Våld mot kvinnor – fotbollsklubbar blundar?

Den senaste domen mot fotbollsspelaren Bapupa har lett till artiklar i flertalet tidningar. Bakgrunden är att Bapupa dömdes år 2007 till samhällstjänst för misshandel, olaga frihetsberövande och olaga hot. Brottsoffret var hans hustru. Nästa åtal handlar om en kvinna som ska ha utnyttjats på ett otillbörligt sätt av Bapupa. Hovrätten i Sundsvall ändrade Gävle tingsrätts friande dom från december 2009 till 2 års fängelse för våldtäkt.

Två domar inom några år.

Frågan som infinner sig är: hur mår brottsoffren?

DN skriver om fallet och noterar att Bapupas framtid i den allsvenska klubben Kalmar FF mycket oviss.

”- Jag tror att han kommer att vilja att vi försöker överklaga domen, säger Bapupas försvarare Bengt-Olov Horn till TT.”

Expressen skriver om fallet och den 18 åriga brottsoffret redogörelse i rätten.

Åklagaren Birgitta Fernlund valde då att överklaga domen till hovrätten för nedre Norrland.
– Jag anser helt enkelt att de har gjort en felaktig bevisvärdering och att man borde ha kommit fram till ett annat domslut med den bevisning som fanns, sa hon då till FotbollsExpressen.se.
I dag, knappt tre månader senare, föll hovrättens dom.”

I hovrättens motivering till den fällande domen står det:
”Bapupa Ngabus egen redogörelse för vad som han menar skulle ha inträffat framstår i många delar som osannolik. Hans uppgifter stämmer inte heller på väsentliga punkter med vad vittnena uppgett angående händelsen.”
”Vid en sammantagen bedömning framstår hans uppgifter i avgörande delar inte som trovärdiga.”

Aftonbladet skriver att:

När hans nya lagkamrater i Kalmar FF premiärspelar mot IFK Göteborg i morgon sitter nyförvärvet inlåst.

”Jag tackar gud”, sa Bapupa och kramade om klubbchefen i sin gamla klubb när denne mötte upp vid fängelseporten.

Bapupa har sen kunnat träna med Kalmar med sikte på den allsvenska premiären. Men glädjen blev kortvarig.

Åklagaren Birgitta Fernlund överklagade tingsrättens dom.

När hovrättsförhandlingen var över kom beslutet: Bapupa ska omgående häktas.

En polispatrull som stått och väntat några hundra meter från domstolen körde fram. Med en polisman på var sida fördes en bedrövad Bapupa ut till polisbilen och kördes bort.

Sydsvenska dagbladet skriver att

”Domstolen anser bevisningen övertygande om att Bapupa utnyttjat kvinnan på ett otillbörligt sätt och att hon befunnit sig i ett hjälplöst tillstånd.”

SVD har i tidigare artikel skrivit om fallet:

”Inför tingsrätten i Gävle anklagades den allsvenske fotbollsspelaren för att under minst ett år – från den 30 juni i fjol till den 30 juni i år – systematiskt ha misshandlat sin hustru. Enligt åklagaren har Bapupa slagit sin hustru med knytnävarna och ett damsugarrör. Han har också rispat henne med en kniv och uttalat rena dödshot.


Bapupa nekar till alla anklagelser, men om han fälls hotas han av ett långvarigt fängelsestraff.”

Aftonbladet beskriver fotbollsspelarens situation:

”– Det som har hänt honom… det är en jättejobbig situation han är i och den är inte slut bara för att han är tillbaka och spelar fotboll. Det är en lång väg kvar att vandra.

–        Men det har aldrig varit aktuellt från klubbens sida att hålla honom utanför spel, som ett extra straff.”

 Personen i fråga är dömd vid 2 tillfällen för brott mot kvinnor för  misshandel, olaga frihetsberövande och olaga hot. Samt våldtäkt.

Tidningsartiklarna beskriver brotten men samtidigt handlar en del av innehållet i artiklarna om hur jobbig situationen är för den dömde idrottaren.

Men hur mår brottsoffren-kvinnorna? 

Två kvinnor har fått sin sak prövad i domstol. I båda fallen har dom meddelats till brottsoffrens favör. Men i media ges den dömde möjlighet att bre ut sin historia genom att han anses ha en jobbig situation.

En enkel fråga till berörda fotbollsklubbar: var finns ert engagemang för brottsoffren? 

Klarläggande behövs. Snarast.

Om ni vill behålla oss, som bryr sig, som publik.

Annonser

Responses

 1. Gör du en skillnad på en fotbollsklubb och en ”normal” arbetsgivare? Jag tror inte Ericsson, Nordea, Pelles el eller något annat företag skulle engagera sig i brottsoffren om deras anställda gjort sig skyldig till misshandel eller våldtäkt.

  Det är ju snarare vinklingen från media som det är fel på.

  • Jag är inte ute efter arbetsgivaransvaret. Även idrottare är förebilder. Idrottare är del av en klubbs/förenings varumärke och de laddar varumärket med innehåll. Det jag menar är att signalen från klubbar/föreningar måste vara att man tar avstånd från handlingar såsom de som beskrivits i media. Publik väljer i slutändan vad man vill se och supporta. För min del påverkar det helt klart intresset. Till de negativa. Att aktivt ta ställning är att stärka brottsoffrens ställning. Om medias beskrivning av fallet är felaktigt eller vinklat på fel sätt så är detta naturligtvis beklagligt.

 2. Vad jag förstår så har den klubb han skrivit på för för säsongen sagt att blir det en fällande dom bryter dom kontraktet. Får se om de håller det. Vet att Häcken inte förnyade kontraktet med D Johnson när han misshandlat sin fru. Så det finns klubbar som tar sitt ansvar men blir inte lika stora rubriker i tidningarna. Sen är det inte ofta som sådana spelare blir publikfavoriter i sitt eget lag och framförallt inte hos motståndarsupportrar som brukar håna dessa spelare på matcherna.

  • Tack för klargörandet. Och självfallet finns det föreningar/klubbar som tar ansvar.

 3. Appropå fotboll och kvinnor så har AIK fotboll Annela Yderberg och Hammarby fotboll Åsa Sånemyr som VD. Kvinnorna tar över 😉

  • Men nog kan väl värderingsfrågorna vara oberoende av kön…?


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: