I fäders spår – för framtids segrar

Så har den sista åkaren gått i mål klockan 20.30 i årets Vasalopp Nationalsången har precis avslutats i webb-sändningen i SVT. De sista fick pannlampa i en av stationerna. Mer än 50500 skidåkare under Vasaloppsveckan. Det är inte bara åkarna som imponerar utan också Vasaloppsarrangörerna och Mora kommun. Förstå vilken utmaning för en kommun att ta emot både åkare och publik. Nummerlappar, toaletter, parkering, service, vallaservice, sjukvård – ja listan är lång. Moraborna, funktionärer, servicepersonal, hotellpersonal med flera med idel glad uppsyn över åkare och besökare.  Mora och Motala ( Vätternrundan) utmärker sig genom dess enormt stora lopp sett till antalet tävlande  och besökare.

Världsklass, sa en utländsk besökare, om Vasaloppsarrangemanget.

 Ja, världsklass.

 Vilka minns man utöver elitens makalösa åktider och kamp under tävlingen? Elitens Brink (herrar) och Nyström (damer) var enastående. Flertalet elitåkare satsar ett helt år för just detta lopp. De tränar på heltid, har kanonbra material och vallning, ofta egen dricka service under loppet. Med mera. Men även eliten kan ha bra, och dåliga, tävlingsdagar. Aftonbladet skriver om Brinks prestation:

 ”Segern måste beskrivas som en revansch för 35-åringen som trots en imponerande karriär med tre VM-brons blivit mest ihågkommen för genomklappningen i Val di Fiemme 2003.”

Expressen noterar Tynells reaktion över 2:a platsen:

”Han isolerade sig från omvärlden i nio dagar för att få till det perfekta loppet.
Men fjolårsvinnaren Daniel Tynell fick till slut se sig slagen på upploppet efter en dramatisk spurtstrid med Jörgen Brink.
– Jag är otroligt besviken. Men det är bara att ladda om, det är bara ett år kvar till nästa Vasalopp, säger Tynell.”

Men motionärerna då? Som ofta bara har ett par skidor. Amatörvallade. Eller en beställd vallning för tävlingen. Drickaservice i depå. Hur klarar de av de 9 milen? Några motionsåkare väl värda att påminnas om:

Hon som åkte 45 mil under veckan då hon deltog i de flesta tävlingar under veckan.

Han som kört 57 (!) Vasalopp.

De som åker in hand i hand.

Han som lät valla sina skidor (duktig motionsåkare) av proffs på Intersport i Mora med resultatet att han var frånåkt efter 300 meter i starten. ” – Då kändes det långt till Mora”. Min fråga blev naturligtvis om han inte tänkte på att bryta då han fick slita så mycket. Alla gled förbi i utförsbackarna dvs. inget glid alls…

”- Nej, varför det?!”  Sliten, men glad, över att vara i mål. Och inte ett ont ord över vallningen annat än att ”de tog nog fel på markeringen på skidan för fästzon kontra glidzon …”

 Så verkar det vara för många. Glädjen att vara i mål och passera banderollen med  ”I fäders spår – för framtids segrar” tar över allt annat.

Många har tom blick några hundra meter innan målgång- folkets jubel- och den mest slitna sätter in en slutspurt. 

 Och så alla dessa glädjegester i målgång. Och alla dessa superduktiga kvinnor! Tänk att kvinnor en gång i tiden var förbjudna att delta…

 Roberto Vacchi som intervjuare och kommentator på plats i Mora. Vilken extrabonus med denna skickliga sportkommentator. ( Som tillsammans med Anders Adamsson fått många att verkligen gilla cykling!) Vacchi åkte  stafettvasan tidigare under veckan. På TV kunde vi följa Sven Plex Petterson i SVT som nästan inte hann fram i tid på grund av köerna till starten i Berga By. ( Råd till alla: ta inte egen bil!) 

Jag tänker på dem som hämtades upp klockan 03.00 imorse på hotellet med frukostpaket i påse. För att vara säkra på att komma iväg i tid till starta klockan 08.00. Tänker på alla de som satt fast i köer och missade starten klockan 08.00. Snabbt gick organisationen över i ”Öppet spår start ”för de som var sena så att klockan klockade rätt. Plan A var fokus -men även plan B fick köras. 

 Vilken organisation. Otroligt.Inte bara Sveriges, utan världens (!), största lopp.

 Som sagt: nu är det bara 1 år kvar till nästa Vasalopp. Längtar vi redan?

Självfallet!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: