Skrivet av: ninalundstrom | mars 5, 2010

Citatmaskinen som retar gallfeber (?)

Framtoning är en fråga som väcker reaktioner. Får en person vara kaxig? På vilket sätt kan man vara det? Och på vilket sätt påverkas uppfattningen om personen ifråga?

 Petter Northug har valt att uttala sig om svenskar, sin egen förmåga som skidåkare samt om konkurrenter. Expressen har ställt frågan till PR-experten Mats Olsson om varför Northug gör detta.

”- Han vet exakt vad han gör, säger Olsson, som jämför Northug med Patrik Sjöberg och Zlatan.

 

– Han bygger sitt varumärke med hjälp av det här. Jag tror inte han förstör någonting med sina uttalanden, i och med att norska sponsorer gillar honom. Han är inte tillräckligt hård i sina uttalanden för att det skulle vara dåligt för hans varumärke.”

Expressen fortsätter med att:

”Norrmannen har bjudit på svenskattacker, påhopp och andra citat som fått det att vattnas i munnen på rubrikmakare runt om i världen.
Eller vad säg som:
“Han borde lägga av”, angående vad Emil Jönsson borde göra efter finalmissen i OS-sprinten.
“Den enda som slår mig är tv-kameran”, angående vem som skulle kunna slå honom i en spurt. ”


”Jag skiter i vad Gunde Svan tycker. Han hade inte haft en chans mot mig i en spurt”, efter OS-guldet på femmilen i söndags.

Många medier har uppmärksammat att Gunde Svan under OS har varit kritisk till hur Petter Northug har uppträtt mellan tävlingarna. Sportexpressen noterar att Gunde Svan inte var intresserad av ytterligare debatt:

”- Han får säga vad han vill. Jag kommer inte att kommentera det överhuvudtaget. Jag slutade för… Jag kan ju vara hans pappa nästan, säger Gunde Svan.

Vem är då världens bästa skidåkare just nu?
– Han (Northug) ligger väldigt bra till även om han inte har vunnit allt i närheten. Norska tidningar ringde innan OS och frågade om han hade möjlighet att ta guld i alla distanser. Det kommer han absolut inte att göra, sa jag. Även om han är duktig bollar man inte med alla i världen på det sättet.”

Aftonbladet återger Gunde Svans råd till Northug som han gett i norska VG:

”– Han måste bli mer ödmjuk om han ska bli lika folkkär som Björn Dählie, säger Svan till VG Nett.

– Han är extremt bra på skidor. Northug har den stora möjligheten att låta resultaten tala för sig själva. Men jag saknar lite ödmjukhet. ”

Northug retar gallfeber, verkar det som. En del tycker det är roligt med kaxighet och idrottare som vill sticka ut. Andra tycker att resultaten kan tala för sig. Det finns en parallell att dra till programmet ”Mästarnas mästare ” som just nu går på tisdagar i SVT. Patrik Sjöberg har en förmåga att vara kaxig, han också.  Även nu. Det väcker reaktioner och intresse.

Men: lite ödmjukhet väl aldrig vara fel.

Och resultat talar väl alltid för sig.

Trots allt.

Annonser

Responses

 1. En fördel med kaxiga personer är att det är lättare och lita på dem. Sannolikheten att de vågar säga vad de tycker och tänker är enormt mycket högre än de som skall vara så där ”trevliga”.
  Vet man lite om hur idrottares psykologi fungerar så vet man att det är extremt få som faktiskt tänker som de pratar, falskheten är stor.

  Sverige är också ganska unikt med att det kan vara fult i och berätta om man är bra på något.

  • Angående ”kaxighet” :men det viktiga är väl att var och en är som man är- inte att man måste vara på annat sätt för att passa in i media eller andra sammanhang? Om man inte är kaxig eller vil vara kaxig så är väl det helt ok? Resultat talar ju faktiskt för sig.

 2. Intressant uttalande av Björn Ferry
  http://gt.expressen.se/sport/os2010/skidskytte/1.1881073/bjorn-ferry-doping-borde-ge-dodsstraff

  Nu vet jag självklart inte vad han sagt men om det stämmer samt man har lite psykologisk kunskap (kan läsa mellan raderna) så visar han prov på hur en idrottsskalle fungerar.

  Många tror ju att det är snälla och trevliga personer (gullebarn) som aldrig skulle bryta en lag, är moraliskt perfekta.

  Det är raka motsatsen, det är otroligt egoistiska personer som drivs av en fixering och bli så bra som möjligt, man är helt uppe i sig själv.
  Björn Ferry’s inställing är något psykopatisk och precis som att vara psykopat är en bra egenskap bland framgångsrika chefer mm så fungerar den även bra inom idrott.
  Det är ok och säga att man hatar doping så därför fungerar det men vet man lite mer så vet man även att det ofta är något som kryper fram när man umgås med idrottsskallar. De bryr sig inte så mycket om andra, egoismen är stark.

  Att vara empatisk inom idrott är verkligen ingen bra egenskap om man vill bli bäst


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: