OS är över- över till Vasaloppet

OS är över för denna gång men den idrottsintresserade behöver inte få abstinens efter de svenska skidåkarnas, och andras svenskars, medaljframgångar. Vasaloppet stundar denna vecka. Vasaloppsveckan är ett enormt arrangemang. 8 olika lopp utöver själva Vasaloppet på söndagen 7 mars. Till söndagens tävling är 15 901 deltagare anmälda som ska kämpa de 9 milen från Berga by/Sälen till Mora.

7367 tjejer tog sig i mål i TjejVasan i lördags.  Jens Lind har gjort ett inslag om TjejVasan för SVT. Ett roligt reportage som kan ses  i SVT Play.

Igår och idag är det Öppet spår (9 mil). Därutöver finns bland annat KortVasan, StafettVasan och SkejtVasan. På lördag går Parlamentsmästerskapen av stapeln och då kan man bland annat se Juha Mieto åka.

Det finns många intressanta inslag i Vasaloppets historia.

Anders Pers är upphovsman till Vasaloppet, världens största skidtävling. Han kopplade ihop nutidens skidåkning med Gustav Eriksson Vasas flykt på skidor från Mora mot Norge 1521.

Jakten på delad seger var länge omöjlig. Flera försök till delad seger förkastades av olika tävlingsjuryn men slutligen gick den vägen 1988. Bröderna Örjan och Anders Blomquist från IFK Lidingö lyckades med bedriften som också accepterades av måldomarna. De som inte fick dela på segern var: Per-Erik Särna- Hedlund och Sven Utterström 1928. Arthur Häggblad och Hjalmar Blomstedt 1935. 
Mora-Nisse Karlsson och Anders Törnkvist 1947.

Det första Vasaloppet kördes 1923 och segertiden var 7 timmar 32 minuter och 49 sekunder. 1923 deltog första kvinnan med tiden 10 timmar 9 minuter och 42 sekunder.  Kort därefter beslöts att kvinnor inte fick starta i loppet.

1987 var det hitintills kallaste loppet då termometern visade ned mot 30 minusgrader vid starten i Berga by

SVD har speciella Vasaloppssidor med både råd, tips och grafik. SVD har riktigt bra grafik.

Ett tips: ta det lugnt i köerna uppför vid starten. Så fort den långa backen är avklarad glesar det ut något. Här är stor risk att bryta stavar. Från Evertsberg till Oxberg finns 7 kilometer av utförslöpor. Där finns också några av backarna som ger fin hastighet. ( Underförstått ”vurpavarning”…)

Denna vecka är sportlovsvecka för många. Bra att tänka på om man ska passera Mora då det alltid är mycket trafik under Vasaloppsveckan. DN har körtips.

Inte anmäld men vill åka? Nu är det bra läge att sätta igång och träna om man vill delta år 2011. Det gäller dock att anmäla sig i tid till själva Vasaloppet om man ska få plats. Massor med bra information finns nu för den som är intresserad. Men man måste ju inte delta själv. Det kan vara nog så roligt att följa loppet på TV på söndag.

Eller…?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: