Skrivet av: ninalundstrom | februari 28, 2010

Idrottens fattiglappar & miljonärer & hjältar

Aftonbladet skriver om idrottarna som lever under helt olika förutsättningar:

Likadana matchtröjor.

Samma sport.

Men verkligheten för Damkronorna är så annorlunda jämfört med den för Tre Kronor.

Fattiglapparna mot miljonärerna.

– Vi är nöjda och glada över det vi har ändå, säger Danijella Rundqvist, enda proffset i Damkronorna.

Men skillnaden mellan Tre Kronor och Damkronorna är ofantligt stora och det är de olika ekonomiska miljöerna som skapar skillnaden.

Spelarna i Damkronorna är antingen studenter eller har jobb vid sidan om hockeyn, som är en hobby för tjejerna. De har ingen inkomst från ishockeyn.

I Tre Kronor är det 23 miljonärer och en del NHL-proffs tjänar på några månader mer än vad exempelvis veteranen Gunilla Andersson kommer att tjäna

Sedan finns det faktiskt spelare i Damkronorna som tvingas ta ledigt från arbetet för att spela ishockey och satsa på OS.

Så är det för veteranen Gunilla Andersson. Hon jobbar till vardags på där, men satsningen på OS gjorde det omöjligt att fortsätta på Elfa.

– Jag har bidrag från SOK under tiden jag är ledig. Men min inkomst nu är nästan halverad jämfört med tidigare. Jag tvingas att dra in på all lyx och allt extramaterial, säger Andersson.

Nivå på damhockeyn har lett till en debatt ( bland annat i DN) om dess existensberättigande som OS gren.

Internationella ishockeyförbundets ordförande Rene Fasel avfärdar dock alla rykten om att damhockeyn skulle försvinna från OS beroende på ojämnheten.

”– Att öka till åtta lag kanske var lite för tidigt, men kom ihåg att Schweiz slog Kanada på herrsidan med 2–0 i Turin. Det tog oss 70 år att komma så långt och menar att det kommer att ta tid med damhockeyn också.

IOK-presidenten Jacques Rogge uttalande om damhockeyn har tolkats som att han vill stryka damhockey som OS gren. SVT noterar följande::

”-Det måste bli en viss förbättring, vi kan inte gå vidare utan förbättring, säger IOK-presidenten Jacques Rogge.

Rogge vill inte behöva kasta ut damhockeyn ur OS men konstaterar att det måste bli jämnare i toppen under de två kommande olympiska spelen. ”

Hur ska det bli jämnare i toppen?  Ekonomiska förutsättningar som gör det möjligt att satsa helhjärtat är kanske ett svar. En annan är att hitta talanger som vill satsa på idrotten. Pengar är trots allt inte allt? Men pengarna ger möjlighet att träna och tävla under mer rimliga villkor. Även om man inte når lika förutsättningar. Förutsättningarna för damhockey , eller bristen på förutsättningar, är dock inte unik.

I skrivande stund pågår ett SM i Göteborg som inte får mycket till medialjus i Sverige.

Sporten är dock stor på många håll i världen. Vilken sporten? Styrkelyft. En otroligt bra publiksport som handlar om vem som är starkast. Toppenbra TV sport. Youtube gör det möjligt att åtminstone i efterhand se tävlingar i brist på TV sändningar. Synd att styrkelyft inte är en OS gren. Utmaningarna för eliten är många. Ett fattigt förbund. Få sponsorer. En av de tävlande  körde på lördag kväll bil från Stockholm till Göteborg för att kunna tävla. Efter ett långt arbetspass på jobbet. Rätt många mil mellan Stockholm och Göteborg en lördag kväll.  På söndag ska han hem efter SM för att kunna jobba på måndag igen. Men detta är vanligt – inte ovanligt exempel.

Rättvisa villkor mellan olika idrotter och dess utövare?

Det finns perspektiv på allt… inte bara skillnaden i villkor mellan dam – och herrhockey. Idrott har både fattiglappar & miljonärer – & hjältar.


Annonser

Responses

 1. Om styrkelyft….

  Styrkelyft är en stor sport i de delar av världen där det är ok och dopa sig (överallt nästan förutom i sverige).

  Här har du en länk till den kanske bästa styrkelyftklubben i världen. de är i vart fall världskända.
  Westside Barbell
  http://www.westside-barbell.com/

  • Hur arbetar deras förbund med dopingtester?

   • De har inga. Sverige är ganska unika med sin syn på dopning och en hel del annat med för den delen.

    Skulle denna person gå så här i sverige så åker han nog in rätt snabbt

  • 1300 licensierade lyftare i styrkelyft i Sverige – det är väl ganska hyfsat , beroende på vilka sporter man jämför med.

   • Har du varit och tittat på någon tävling? Bli inte förvånad om det är fler deltagare än vad det finns folk i publiken.
    Styrkelyft dog som publiksport i sverige när man började gå hårdare åt dopning. Låter säkert illa för Svensson men det är faktiskt en sport som kräver det om man skall hålla fysiskt. Lyftare som är för starka pallar inte med påfrestningarna naturligt (hör själv till den kategorin).
    Personligen tycker jag styrkelyft tappat med alla dräkter mm som de har idag, råstyrka har fått ge vika till förmån för vinklar, dräkter och teknik. Givetvis är det fortfarande mycket viktigt med styrka men inte som förr.

    Den typen av gym som tidigare var tillhåll för styrkelyftare finns knappt idag heller. ”Vanliga” gym vill inte ha den typen av gymmare. De flesta gym idag är någon form av fabrik, gå in snabbt och lyft lite och gå hem.
    Förr var det mycket mer sammanhållning. Folk gick till gymmet för att träffa kompisar och man hade en helt annan gemenskap.

    Polisen har ju även blivit ettrigare på att ge sig på personer som ser muskulösa ut, händer att de stått utanför gym och plockat alla som kommer ut från gymmet för att tvinga dem till urinprov. Eventuellt håller man på och helt rensa från folk som har något intresse av att bygga muskler, det är oerhört kränkande att behöva tvingas till test oavsett man är ren eller inte. Tänk om polisen skulle ställa sig utanför rikstagen och tvinga politiker på urinprov för alkohol och liknande…

    Styrkelyft kanske hade sin storhetstid i Sverige när VM gick i scandinavum

    Kommer inte ihåg hur mycket folk som var där och titta men minns jag rätt så var det några tusen.

   • Göteborg 1983 var säkert stort. Jag bodde dock i Kalifornien ( tränade och var verksam i en kedja med på 50 friskvårdsanläggningar ) då så jag har inte sett tävlingen.

    Däremot har jag sett en del tävlingar. På plats. Både i Sverige och utomlands.

    Men du verkar ju ha tävlat en hel del. Vad har du för tävlingsresultat? Vad gör du i böj, bänk och mark?

   • Som sagt i tidigare inlägg: ja, jag har sett tävlingar. I Sverige och utomlands.
    Vad är dina egna tävlingsresultat och personliga rekord i böj, bänk och mark?

 2. tävlar i kroppsbyggning, det är omöjligt för mig och tävla i styrkelyft för kroppen håller inte såvida jag inte har sådan kontroll på vinnarskallen att jag låter bli och gå för tungt.

  personliga rekord (då utan dräkter och annat för det är vanliga träningsresultat och jag använder inte det). 12 x 230 i mark, 12 x 180 i böjjen (djupa), 7 x 155 i bänk. Väger mellan 85-90 och är någonstans i mitten mellan 170 och 180 cm lång.

  att det blir tävling i kroppsbyggning igen är förmodligen svårt då politiker verkar fått flippen och givit order till polis och börjat jaga allt och alla som verkar ha lite kött på kroppen. tror att kroppsbyggning riskerar och bli utrotad i sverige detta år vilket är synd, det fångade upp en hel del ungdomar på glid och man får lära sig hård disciplin.

  Det är märkligt hur samhället har förändrats på ganska kort tid. När jag var liten så behövde man inte ha säkerhetsbälte i bilen, barnstol fanns inte på kartan. Bilar var osäkra som fan men man kunde ändå köra i 110 på motorvägen. Några år innan min tid så fick man till och med körkort för tung motorcykel om man tog bilkörkort.

  Idag är bilar som pansarvagnar i jämförelse, sätter jag barn i framsätet utan barnstol och någon får reda på det så undrar de vad fan jag håller på med. Hastigheten på vägar och generellt sänkts, dessutom är det massiv övervakning av kameror.

  Ändå är folk livrädda, mycket mer rädda än vad man var förr i tiden.

  Det var mycket roligare förr, då kunde man agera förnuftigt och det gick och lösa konflikter mm. Det går inte idag, politiker har någon sadistisk läggning i att de tror de måste reglera allt i detalj. Senaste jag hörde var en som fick böter för att han inte hade reflexväst på sig när han bytte bildäcket på bilen och det var mörkt ute.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: