Skrivet av: ninalundstrom | februari 26, 2010

En karlakarl får inte tycka om rosa fluff- säger vem?

Det finns man som just nu väcker mer debatt än många andra, Johnny Weir, en 25 årig  trefaldig amerikansk mästare i konståkning.

Han tog VM-brons 2008. Han har en rysk tränare och pratar flytande ryska. Många i USA har provocerats av att han ibland bär en träningsjacka som det står ”Ryssland”. Men det är inte bara träningsjackor han bär.

Sydsvenskan dagbladets Rakel Chukri skrev om hans klädsel nyligen:

”Den amerikanske konståkaren Johnny Weir har poserat i skyhöga klackar från Gucci och androgyna blusar från Wunderkind. Han har visat att manliga elitidrottare kan ha skridskoskydd i Louis Vuitton-tyg och bära guldtrikåer. Ska man välja ett ord för att beskriva Weirs gränsöverskridande stil ligger queer närmast till hands. Han har hittills undvikit att uttala sig om sin sexuella läggning eller könsidentitet, vilket många sportjournalister vägrar acceptera. Nyligen avfärdade han en insinuant fråga med svaret: ”Jag är inte mindre macho än någon i en tajt tröja med tatueringar och oljefläckar.”

Aftonbladet ställer retoriskt frågan om Johnny Weir verkligen är en riktig man:

”Samma dag som jag skrev om homofobin kring konståkningen fick den både röst och namn, världen över.

I direktsänd tv.

På sätt och vis är det lite lustigt. På sätt och vis är det djupt tragiskt.

Inför herrarnas fria program skrev jag en text om hur den amerikanske konståkaren Johnny Weir provocerar alla som kräver att en man (eller, för den delen, en kvinna) måste vara på ett visst sätt, måste se ut på ett visst sätt, måste ligga på ett visst sätt. ”

Man ska aldrig underskatta fördomarna, för i den kanadensiska, franskspråkiga Quebec-kanalen RDS satt kommentatorerna Claude Mailhot och Alain Goldberg och vräkte ur sig förolämpningar mot Johnny Weir, mot hans sätt att vara och se ut. ”

Citaten från sändningen i kanalen RDS har kommenterats i en rad medier globalt:

 Aftonbladet fortsätter:

I går bemötte Weir även RDS-kommentatorernas påhopp. Efter att ha förklarat att han var ”förbannad, ärligt talat” och att han ”låtit skägget växa lite, bara för att visa att jag är en man” bjöd han in Mailhot och Goldberg på poutine (en rätt vidrig Quebec-maträtt, baserad på pommes frites och sås).

– Jag tror att vi skulle vara typ helt trevliga tillsammans. De skulle få se vem jag verkligen är.

Johnny Weir hyllade åsiktsfrihet, han sa att han hört värre saker och att det inte är en stor sak för honom – men han vidgade också perspektiven.

– Det är bara det att jag inte vill att andra ungar ska behöva råka ut för samma sak.

– Jag vill inte att unga pojkar och flickor om femtio år ska behöva gå igenom det här, och få hela sina liv ifrågasatte utan andra skäl än att någon vill skämta och få folk att se deras tv-program.

( Min kommentar: poutine är inte vidrigt- det är en kul nationalrätt: pommes frites, brunsås, cheddarost. Av många älskad, men fett i mängder…)

 SVT skrev att:

”I en idrott som kämpar om fördomar om homosexualitet ger Weir de fördomsfulla all bränsle de behöver. Själv vill han inte svara på frågor om sin sexualitet men en amerikansk krönikör skrev: Weir får Elton John att verka heterosexuell.

Hans stil får inte oväntat väldigt blandade reaktioner i USA.
-Många människor känner sig hotade av hans stil, samtidigt som andra älskar honom, säger en reporter på Washington Times till TT.

 Daily Telegraph påtalar Weirs betydelse för konståkningen:

“So in the final, where he finished fifth, he sported a white and silver shimmery number with white gloves. Rather mainstream for Johnny we all thought , until he sat in the area waiting for the scores. He picked up a ring of gorgeous red roses to crown his head and was handed a large bunch of red roses with white roses spelling out “j” in the middle.

Who cares he didn’t win a gold medal. He gives skating so much sass.”

Sydsvenska dagbladets Rakel Chukri blir dagens summering:

”Men så ser situationen inte ut 2010: en riktig elitidrottare, en karlakarl, får inte tycka om rosa fluff. Hur många medaljer han än har i garderoben. ”

Är det så säkert? Publiken kan välja att hylla Johnny Weir för den han är. En karlkarl som tycker om rosa fluff – vad kan vara mer befriande och härligt! Han kan ge konståkningen en stor publik för att vi gillar hans mod, integritet och talang.

Go, Johnny, go!

Annonser

Responses

 1. Dagens Sverige i ett nötskal.

  En manlig man pissar man på, en kvinnlig man är en hjälte.

  Karriärkvinnor med mycket manligt i sig, det styrs av den dos mamman ger barnet när barnet ligger i mammas mage. De brukar vanligen tycka kvinnliga män är bättre då de har manliga hjärnor. Denna lilla klick styr könsdebatten ganska ordentligt i Sverige.

  Unga pojkar har kraftiga identitetskriser i skolan, man begriper inte längre vad man skall vara bra för. Kvinnor behöver inga män längre, mannen tappar sin identitet.

 2. Jag älskar rosa och klär min man i rosa plagg ibland. Han har fått både rosa shorts och diverse rosa tröjor och han är lika mycket man för mig ändå.

  Kram!

  • Härligt! Rosa pikétröjor används både i Sverige och USA. Och vissa klär i rosa – oavsett kön. Laddat – eller inte- var och ska kunna välja det man gillar !

  • Det låter inte som en man du har. Han verkar ju inte klä på sig själv 😉

 3. Nina: Jag frågade om VERKLIG FAKTA, alltså verkliga studier. Du kan gå igenom varenda länk du postat upp där och du kommer finna att i princip alla förvanskar kraftigt.
  Tro mig, skulle alla dessa organisationer som jobbar mot doping och får sina pengar via staten (skatter) verkligen hitta fakta som håller vetenskapligt så hade det gått för dem av glädje.

  Det är ju detta som är problemet, det finns massor som du som läser okritiskt och sedan skall ni berätta hur det fungerar för de som själva ANVÄNDER. Jag har själv dopat mig i flera år, är det något man direkt märker när man börjar är att ”vilket jävla skitsnack” av alla besserwissers som inte har en aning om vad de pratar om.

  Det jag menar när du skall visa på vetenskapligt (du är ju politiker så du om någon borde veta….) det är test där man haft verkliga människor, jämfört med andra liknande grupper och kan upprepa det med samma resultat.
  Inte folk som kör svepande kommentarer eller hänvisar till försök på råttor.

  Det finns en undersökning som återkommer gång på gång om finska styrkelyftare (jag håller själv på med sporten). Du skrev lite om styrkelyft i ett nyare inlägg.

  1: För att satsa på den sporten så måste man i princip ha någon psykisk diagnos. Ingen frisk människa utsätter sig för de påfrestningarna som kroppen får göra. Prata med vem som helst som drar över 300 kg i marken hur kroppen känns om man gör några sådana lyft.

  2: Förr i tiden så var matvanorna för styrkelyftare verkligen inget att rekommendera, man vräkte i sig mat och nästan ingen konditionsträning.

  3: De psykiska diagnoserna, många män där hade problem med spriten, ensamstående och diagnoser som adhd, borderline och liknande är inte alls något udda.

  Tänk på att medellivslängden för män med kraftigare borderline ligger på under 40 år.

  • Kan jag ändra din uppfattning om biverkningar/ohälsa kontra de prestationshöjande effekterna? Jag hoppas det. Åtminstone kunna påverka i någon grad. Det är viktigt med fler vetenskapliga studier och ett större intresse generellt för frågor om doping. Nedan finns några studier och skrifter. Anders Eriksson är själv styrkelyftare och doktor i medicinsk biologi som utgått från idrottare ( inte möss). Dock vill jag påminna eventuella andra läsare om vilka man kan ta kontakt med utifrån egna frågor eller om man vill hjälpa någon annan:
   DOPINGJOUREN är en rikstäckande telefonrådgivning dit man kan ringa och vara anonym. Telefon 020–546 987

   I övrigt: Är doping olagligt?
   Ja. Det är det olagligt och dopningslagen trädde i kraft 1 juli 1992 och ändrades 1 april 1999 då bruket kriminaliserades och straffsatsen ökades från 2 till fyra år, för ringa respektive grovt dopningsbrott.

   I övrigt några studier, böcker och länkar. Som man även kan googla på.

   Studie: Strength training and anabolic steroids
   Anders Eriksson är nybliven lektor i medicinsk vetenskap på LTU och doktor i medicinsk biologi. Hans forskning om anabola steroiders effekt på musklerna har fått stor uppmärksamhet internationellt. Han har bland annat visat att effekten av dopning finns kvar även många år efter att användningen av preparaten upphört. Erikssons förflutna som tyngdlyftare i landslaget har haft stor betydelse både för hans karriärval och som hjälp för att få kontakt med villiga försökspersoner Citat från studien:

   ”Previously described adverse effects from anabolic steroids involve sudden cardiac
   death, deteriorated liver function, infertility and, in men, gynecomastia and in women
   mascularisation (Kennedy & Lawrence, 1993; Nieminen et al., 1996; Hartgens &
   Kuipers, 2004; Maravelias et al., 2005; Petersson et al., 2006).”
   UMEÅ UNIVERSITY MEDICAL DISSERTATIONS
   New series No 1032. ISBN: 91-7264-101-0 ISSN 0346-6612

   Folkhälsoinstitutets material: Dopningen i Sverige– en inventering av utbredning, konsekvenser och åtgärder
   http://www.fhi.se/PageFiles/8075/R2009-15-Dopingen-i-Sverige.pdf

   Vårdguiden –biverkningar:
   Risk att dö i förtid
   Skador på psyke och hjärna
   Större bröst hos män
   Potensproblem och minskade testiklar
   Grövre hud och akne
   http://www.vardguiden.se/Sjukdomar-och-rad/Omraden/Sjukdomar-och-besvar/Missbruk-av-anabola-androgena-steroider/

   Tung forskning om anabola steroider http://www.ltu.se/nyheter/d4162/1.22652

   Anabolic Androgenic Steroids: A Survey of 500 Users
   Andrew B. Parkinson; Nick A. Evans

   Mandom, mod och morske män
   Anabola androgena steroider
   – medicinskt, rättsligt och socialt
   En bok av Tommy Moberg & Gunnar Hermansson

   • Nina, om du skulle jämföra doping med annat, hur farligt är det enligt dig. Jag menar så man kan få en mer förståelig uppfattning.

    Jag antar att du har mycket stora kunskaper i ämnet

    Om man jämför med att cykla, om 1000 cyklar så kommer x antal och skada sig under en period på 10 år. Förstår du hur jag menar?

   • Det är en intressant fråga. Dock vill jag inte spekulera eller uppfattas vara vag i mitt svar. Så jag ska kolla upp ett ”neutralt” svar om jag hittar ett sådant.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: