En het skidnation – utan träningsmöjlighet? Eller..?

DN:s Johan Esk skriver idag att:

”Sverige har blivit ett iskallt vinterland och beredskapen var ett dåligt skämt. Sverige har blivit en het skidnation och jag frågar om beredskapen var god. Får ett ärligt svar. Den kunde ha varit bättre.”

Hur ska man orka jobba lägga ner tid och själ och pengar i en ideell skidklubb om man inte vet när nästa vita vinter kommer?

När det gäller anläggningsbiten är Stockholm en katastrof. Det finns tre ställen som har konstsnö i hela Stockholmsområdet.

Han säger att en anläggning som kan ge en två kilometer lång konstsnöslinga kostar tre miljoner kronor.

Det är ingen stor investering om man ser det ur folkhälsoperspektiv. Det är vad en konstgräsplan kostar. Men vi skyller inte på andra idrotter för att de lyckats bättre med anläggningar. Vi har inte klivit fram och begärt det vi behöver. Vi har varit kvar för mycket i gamla traditioner där folk trampar upp egna spår.

Skidåkning är suveränt roligt. Men i Stockholm får man inte vara kräsen. I år är det fantastiskt. Överallt är spåren fulla med folk. Men visst måste man vara rätt luttrad, och entusiast, för att palla åka här i vanliga fall. Ospårat (även när det finns snö!), genomslag i spåren, folk går i skidspår med mera. Men intresset är enormt! Det går inte att jämföra med Grönklitt, Storhogna, Säfsen, Idre, Tänndalen, Åre – ja, listan är lång- men det är riktigt hyfsat på sina håll i år. Inte minst genom att föreningar spårat golfbanor. Där är det ofta bra, eller till och med kanonbra, spår. Bisslinge i Sollentuna är ett bra exempel på vad man kan åstadkomma med stort engagemang och god vilja.

Men det finns en fantastisk potential.  I Sundbyberg finns Ursvik/Kymlinge som nu har bra spår. Oftast. Framförallt på ängarna – i skogen kan det vara lite si och så ibland. Många hittar till Ursvik så besökstrycket är stort. I Ursvik finns ett fd militärt område, Milo-området, med en rad häftiga byggnader. Och bergrum. Där finns till och med en inomhus –skyttebana. Milot och Ursvik/Kymlinge skulle kunna bli ett fantastiskt idrottsmecka för skidåkning. Om tunnelbanan- spökstationen- tillät avstigande skulle man kunna åka skidor direkt från stationen.

Visst finns det möjligheter i Kymlinge! Men just nu är det ett arbete som bedrivs i uppförsbacke med tanke på exploateringsplanerna av Kymlinge.

Men visioner har ibland en tendens att få stöd när man minst anar. I år behövs ett sådant stöd – mer än någonsin. Alla möjligheter finns på plats i Ursvik/Kymlinge.

Finns det något intresse från skid/skidskytteförbunden och skidsektioner?

Eller är det såsom DN:s Johan Esk skriver :

Jag berättar om alla skidpass jag gjort i spåren runt Stockholm i vinter och berättar hur få spår jag sett av klubbar. Ingen kom-och-testa-information. Inga lockrop för att få in barnen i verksamheten.

Han känner till det där och ser problemet.

Så där är det på många ställen, det finns för få klubbar och ledarbristen är ett ständigt problem, säger Per-Åke Yttergård.

I Stockholmsområdet har vi mycket att jobba med. Det är en stor utmaning från förbund ner till distrikt och klubbar. Annars kommer vi att tappa oavsett om vi gör bra resultat på toppen. Den här fantastiska boomen gör inte att vi slår oss till ro.

För få klubbar och ledarproblem är en typ av problem.

Men var ska folk träna, åka och skjuta… ?

Ett svar kan vara i Milot/Ursvik/Kymlinge i Sundbyberg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: