Skrivet av: ninalundstrom | februari 23, 2010

Idrottens skamvrå – fusket

Roberto Vacchi är såsom jag redan tidigare skrivit en av mina favoriter vad gäller att kommentera sport och då inte minst cykling. Det är speciellt med kommentatorer som är hängivna sporten. Ingen kan betvivla engagemanget för att fler ska uppleva tjusningen med sport. Därför biter kritik extra mycket när den levereras.

Roberto Vacchi skriver om cykelsportens väg för att bli en ren idrott i senaste numret av Tidningen Kadens. (Tyvärr kan man inte läsa artikeln på Kadens hemsida.)

Några av frågorna rör ett av fallen inom cykling, Nicklas Axelsson, som testade positivt.

Varför, hur och när började dopingen? Blev han tvingad eller var det ett personligt val? Visste laget om det? Hur stor upplevde han effekten? Hur kändes det att träffa familjen efter avstängningen? Vilka är hans konkreta råd till unga som inte vill fastna i samma skit som honom?

Jag gillade inte vinkeln på den artikel som skrevs om Axelsson förra hösten innan han testade positivt igen då det blev väl mycket av ”comeback” kid.  Karriärbeskrivningen kändes märklig mot bakgrund av dopingen. Men Vacchis frågor är bra. Det finns ett sug efter att försöka förstå varför i hela friden idrottarna utsätter sig för doping. Hur förbannad man än är på orena idrottare.

Några citat från artikeln av Vacchi:

Fuskare är definitivt tjuvar eftersom de både snor sponsorer och kollegor på pengar genom att mygla sig till bättre resultat.

Lägg därtill att de blåser miljontals människor inklusive mig som kanske lite godtroget imponeras av deras bravader för att sedan få veta att mycket var konstlat”

Jag hoppas att Arne Ljungqvist, som är vice ordförande i World Anti- Doping Agency (WADA)försöker driva igenom längre avstängningar. För min del får det gärna vara livstidsavstängning.”

Men det handlar inte bara om idrottarna. Hur förhåller sig tränare, sportdirektörer, läkare och alla andra runt lagen och idrottarna? Och frågan om vad som händer med de dopade personerna efter avslöjandet.

Personligen anser jag att handlingen ska fördömas och det ska till tuffa, mycket tuffa, påföljder! Nolltolerans mot doping i sig. Nya generationer ska slippa utsätta sig själva eller bli utsatta för doping.

Idrottens skamvrå finns på grund av fusket. Men på det mänskliga planet måste man se människan. Det bästa är att se till att det finns hjälp för dessa personer som åkt dit för doping. Livet, efter idrotten, måste gå vidare.

Och än en gång får man hålla med Vacchi: man måste se det positiva som händer. Professionella cyklister som står upp för ren cykelsport. Ledare likaså. Hela lag som ställer tuffa krav för att laget ska vara rent från doping. Det finns lag där det råder nolltolerans- de som varit inblandade i fusk är inte välkomna till laget. Personligen anser jag att man också måste kräva idrottsförbunden på ansvar. Vad gör de nationella och internationella förbunden för att få rent spel?

Slutligen: hur stor är glädjen över att vinna om man vet att det skett genom fusk.

Det borde vara häftigare att vinna genom rent spel.

Att vara bäst när det gäller. På riktigt.

Annonser

Responses

 1. Problemet är ju att man infört regler som inte går och kontrollera. En idrottare kan väl peta i sig hur mycket tillväxthormon som helst utan att åka dit.

  Sedan så undrar jag om du känner någon i toppen riktigt nära? Alltså så nära att du vet hur dessa personer fungerar.
  Det är INGA änglar… Det är fruktansvärt självupptagna människor som bara tänker på sig och sitt mål och bli bäst. Den exakta orsaken till denna egoistiska drift varierar säkert men det är absolut inga trevliga personer och umgås med eftersom deras egen drift får dominans över allt annat.
  Idrott fungerar så, för har du inte denna egoistiska drift så kan du glömma och hamna i toppen, det är inte värt det.
  Skitsnacket man eventuellt kör emellan eller till media, fattar inte reportrar något alls om vad som krävs och vad som ligger bakom för att någon skall utsätta sig för det.

  Man blir så trött på alla dessa som tror att idrottare är några gullebarn, moraliskt perfekta och aldrig tänker en egoistisk tanke.

  Idrott är mycket hänsynslöst, man gör allt vad man kan för att slå de man tävlar mot

  • Ja, jag följer idrott ( som publik ) och har kunnat följa elitidrottare på nära håll även av andra skäl. Jag känner inte igen den bild du beskriver. Men visst måste en elitidrottare vara enormt fokuserad på uppgiften. Elitidrottare måste uppoffra rätt mycket för att nå den nivå som de tävlar på. Speciellt unga idrottare. Jag tycker att vi som gillar sport och verkligen vill ge den allt stöd, ska specifikt stötta den rena idrotten. Må bäste man/kvinna vinna – inte det bästa laboratoriet eller pillerburken.

   • Känner du någon i toppen ordentligt? Du vet som vän som du umgås med då och då. Det är stor skillnad på det och bara prata med någon sporadiskt då och då, kanske knappt det.

    Att du inte gillar piller betyder inte att andra har samma åsikt, du har din syn på idrott, jag har min och andra har sin. Varför skall din syn vara den enda rätta?

    Jag föredrar att det blir jämnare bland de som idrottar, inte att genuppsättning hos föräldrar skall få så stor dominans.

    Kemikalier är vanligt idag, läs på de matvaror du handlar varje dag så ser du en hel del… Jag tror iofs inte du kan tyda vad de olika beteckningarna betyder

   • Ja, på olika sätt. Även rent privat. Så på nära håll ser man det från många perspektiv dvs hur livet ter sig för de som vill bli bäst i världen. Exempelvis är en i familjen två gånger medaljör i VM. Bland annat.
    Efter 20 års läsning av innehållsdeklarationer så känner jag till en del om innehållsdeklarationer. Pga av hälsoskäl och påtvingad strikt diet.
    Men oavsett bakgrund – det viktiga är att debattera sakfrågorna – även om man inte delar varandras uppfattning. Det finns dom som kan bli bäst utan det perfekta genpaketet som arv. Det krävs så mycket av fysisk träning men också ”vinnarskalle”. Och lust att träna. Tror jag. Vad är ditt eget svar på samma frågor?

   • Idrott är orättvist, det är bara och konstatera. Vissa har mycket lättare och bli bra än andra.
    Vad gäller folks gnäll mot doping.. jämför med skidor och lyssna på hur de pratar om valla. vad är det om inte doping, har man inte bra kunskaper inom valla eller någon expert som hjälper än så är man körd.

    det är den klassiska svenska dubbelmoralen, vissa saker (som kanske är värre) blundar man för medan andra är värsta katastrofen.

    jag tror inte riktigt det är att jämföra någon i familjen, jag pratar om att vara vän. vänskapsrelationer är annorlunda jämfört med familjeband.

    varför har du så stora problem med ämnen som ingår i gruppen som är klassad som dopning?

   • Mitt intresse grundades redan i början av 1980-talet. Så intresset för frågorna har varit långvarigt. För mig är idrott även en fråga om folkhälsa. Mats Hägglöfs bok 1984 ” Idrott, piller och pengar” var 1980 talets larmklocka. För många. Så min personliga uppfattning är grundad på många olika erfarenheter. Inte bara privata. Naturligtvis även genom eget idrottande ( utan att tävla på elitnivå)
    Det går att bli del av världseliten utan att använda otilllåtna prestationshöjande medel.

   • Varför skulle hälsa vara en orsak till vad man tycker om dopning?

    Elitidrott är verkligen inget och rekommendera om man vill maximera sin hälsa, dopning kan förbättra hälsan eftersom det minskar risken för skador.

    Dopning är väl guds gåva till hälsan dessutom med tanke på att man förhindra fysiskt åldrande.
    Här har du lite länkar om testosteron (anabola steroider)

    Testosterone and his brain
    http://www.agingmale2006.com/abstracts/abs_ipsen_testosterone_brain.asp

    Testosterone and his body functions
    http://www.agingmale2006.com/abstracts/abs_ipsen_testosterone_body.asp

    His mind, his body, his spirit, his testosterone therapy & his erectile physiology
    http://www.agingmale2006.com/abstracts/abs_ipsen_testosterone_mind_body_spirit.asp

    Testosterone and his quality of life
    http://www.agingmale2006.com/abstracts/abs_ipsen_testosterone_Life_quality.asp

    Problemet är att läkemedelsbolagen inte kan tjäna pengar på det samt att det skulle slå ut många av dagens lönsamma mediciner.
    Skrämselpropaganda fungerar inte på dagens ungdom (som nu börjar närma sig 30), man har en sund och skeptisk inställning till de vuxnas ”ajabaja, så får du inte göra för bla bla bla”

   • Vi har olika uppfattningar om doping. Vad är din ananlys av hur det kommer sig att Sverige är en framgångsrik nation vad gäller idrott? Cykling, friidrott, tennis, hockey, fotboll, skidor, skidskytte, curling, slalom, – ja, listan är lång. Genom att satsa på barn -och ungdomars möjlighet att träna och testa idrotter får vi också fram många duktiga på elitnivå. Det är bra för hälsoutvecklingen att man vill träna och röra på sig även om man inte vill tävla. Breddidrotten bygger på att tusentals föräldrar, ledare och andra avsätter sin fritid för att satsa på att ge de unga möjligheter. Eliten blir också förebilder och intresset bland unga påverkas också av att det finns idrottsstjärnor. Nej, jag anser inte att det ska behöva kosta vad som helst för att bli bäst. Det gäller definitivt doping. Vilken förälder skulle vilja uppmuntra sin telning till sport om villkoret var att man måste dopa sig för att kunna bli bäst? Det är dessutom inte bara elit som får skador. Det får även vi vanliga motionärer och elitmotionärer. Liksom även de som inte idrottar alls.

 2. Har du någon verklig fakta bakom din uppfattning om dopning?

  Är sverige framgångsrikt inom idrott? Vi är det inom vintersporter. kanske framgångsrikare än någonsin eftersom vi är ett av de väldigt få länder som fortfarande har en vinter (med snö). Till i början på 70 talet var vi rika, har så varit men tappat gradvis och har på senare tid halkat efter. Asiatiska länder har ju fått upp farten ganska nyligen och kommer förmodligen om 5 till 10 år vara länder som ligger en bit före sverige för att sedan rejsa ifrån. Men de har varit fattiga.
  Tror sverige har en ganska stark ”idrottskultur”, vi är ett starkt förbudsland och kanske har velat driva på att folk skall idrotta. Var mer så förr eftersom dagens ungdom inte är lika intresserade.

  Men nej, elitidrott är inte hälsosamt. Det är iofs inte hälsosamt och sitta framför en dator och käka godis heller.

  Jag ställer mig kraftigt tvivlande till att någon är beredd och lägga ner allt jävla jobb för att bli ett ”ideal” i politikers ögon. Det har blivit ett ganska stort glapp mellan den verklighet politiker vill se och den verklighet ungdomar lever i.
  Att dessutom kontrolleras så hårt och skulle man råka göra ett misstag så blir det gatlopp i pressen, de allra flesta faller dessutom bort. Att chansa på en idrottskarriär är bland det mest osäkra ”jobb” man kan ge sig i kast med.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: