Skrivet av: ninalundstrom | februari 18, 2010

Skandaler i OS-KaOS

Debatten om fadäserna i OS arrangemanget i Vancouver fortsätter.

SVD skriver att OS-arrangörerna har fått en mardrömsstart. Som dock dementeras av organisationskommittén Vanoc.

”Företrädare för organisationskommittén Vanoc slog på en presskonferens på tisdagen tillbaka mot kritik, framför allt i brittisk press, och allt tal om att problemen hotar att överskugga spelen.

– Det chockar mig, eftersom vår bedömning är att tävlingarna är utmärkta och att idrottarna är väldigt nöjda, sade taleskvinnan Renee Smith-Valade.

– Vi kan inte göra något åt vädret, bara agera rätt utifrån det. De reaktioner vi fått, från åskådare och via tv är att spelen är utmärkta, att kanadensarna är stolta och att spelen är en stor succé.”

SVD skriver om missarna under skidskyttets jaktstarter, då bland annat Anna Carin Olofsson-Zidek släpptes iväg 14 sekunder för sent, är bara det senaste exemplet. Om den 21-årige georgiern Kumaritasjvili som omkom i rodelbanan. På alpinsidan hade bara en tävling och två träningar kunnat genomföras. Sammanlagt har arrangörerna tvingats dra tillbaka 28 000 sålda biljetter, till en kostnad av motsvarande tio miljoner kronor.

… Nu samlas IOK till kris­möten för att se till att skandalerna ska ta slut. – Det är alltför många barnsjukdomar som arrangörerna måste rätta till, säger den norske IOK-ledamoten Gerhard Heiberg.”

Igår kraschade Anja Pärson ( störtlopp) och längdåkaren Petra Majdic (längdskidor) i tveksamt byggda banor. Ingen träning hade bedrivits i banan inför störtloppet.

Aftonbladet noterar också norrmannen Gerhard Heiberg uttalande som tog bladet från munnen i en intervju med VG

”– Vi kan inte leva med de här felen. Vi har möten varje dag där vi räknar upp allt som arrangörerna måste rätta till.”

Aftonbladet även SOK:s ordförande Stefan Lindeberg som reagerat framförallt på säkerheten:

”– Det är klart att rodel­olyckan fick en att tänka efter, hur man kunde bygga en bana med såna risker, säger Lindeberg till Sportbladet.”

Aftonbladet citerar därutöver SVT:s krönikör Jonas Karlsson som är mycket kritisk till arrangörerna.

– Ta rodelolyckan. Att det finns betongstolpar som är gjutna rätt ned i marken en meter från banan, där man bevisligen kan slungas ut. Det är en planeringsmiss som är fullständigt oacceptabel.

– Man tar ett beslut att man ska åka ett störtlopp när man knappt genomfört en träning. De flesta har inte ens åkt ett helt genomåk. I världscupen skulle man strukit tävlingen för länge sen.

– Här har man sån panik och press att man måste genomföra tävlingsprogrammet. Det man tummar på är säkerheten. Det är en stor arrangörsskandal.

Expressen har bildserie på Majdic när hon rasar av banan på längdskidor.

Petra Majdic åkte rakt ut i skogen och landade på ryggen på is och sten cirka två meter nedanför banan – mitt bland granar – och behövde hjälpas upp.
Blixtröntgen på sjukhus visade skador på revbenen men hon tog ändå en bronsmedalj i finalen.

Toleransen är noll för fler säkerhetsproblem.

Frågan många nu ställer sig är om OS i Vancouver ska bli hågkommet för alla fadäser – kaOS?


Annonser

Responses

  1. Jag håller detta som ett dåligt arrangemang. Dock så känns det som om det är självklart att arrangörerna dementerar detta nu för att i efterhand erkänna att allt inte fungerat. Det skulle nog störa mer att erkänna mitt under pågående arbete än efteråt.

    Du har för övrigt en riktigt bra blogg.

    • Tack!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: