Rädda Kymlinge- öppna spökstationen

DN skriver idag om Kymlinge och spökstationen: ” Spökstationen het valfråga”.

Kymlinge är känt av många som gillar att promenera, löpträna, gå med hundar, rida, cykla, köra mountainbike, åka skidor, orientera, göra klassbesök … Listan är lång på alla aktiviteter som finns i området. Många väljer att åka till Ursviks motionsgård för att där starta på motionsspåren.  Flera av spåren rör sig i Kymlingeområdet norr om Igelbäcken. Ett smalt naturreservat finns runt Igelbäcken. Spökstationen ligger här.

På 1990 talet fanns en chans att driva frågan om ett statligt naturreservat men det styrande sa nej.

Området har räddats flera gånger – dock inte som valfråga. Ett nytt bostadsområde i likhet med Rissne skulle byggas i Kymlinge i slutet av 1980- talet. I början på 1990-talet fanns ett ishallsbygge på gång. Under 2000-talet har den storskaliga bebyggelsen i enlighet med ”Plattform Kymlinge ” drivits av olika aktörer. Motståndet mot exploatering bland medborgarna, och många politiker , har räddat området gång efter en annan. Det har inte behövt bli en valfråga. När det kommit till valår har alltid de som styrt Sundbyberg backat från planerna.

Inget parti uttalade valåret 2006 att de vill exploatera området.

Det borgerliga styret som fick makten år 2006 (med 53 % ) ville köpa marken för att skydda hela området. De återkommande hoten mot Kymlinge krävde ny strategi för att värna området. Borgerligheten tappade makten år 2007 på grund av två avhoppare. Därmed fick det nya styrets planer blomma ut i full kraft. Exploatering av Kymlinge med kraftvärmeverk, kontor, annan industriell verksamhet ( biogasanläggning, vindkraftverk) och bostäder.

SVT uppger att

Majoriteten i Sundbyberg vill öppna Kymlinge på tunnelbanans blå linje. Oppositionen säger nej.”

SVT har fel i ett avseende: frågan handlar inte om spökstationen. Frågan handlar om Kymlinge som ska bebyggas av majoriteten. Delar av oppositionen har lagt förslag om att öppna stationen för avstigande.

Metro skrev förra året om spökstationen och Kymlinge och det politiska initiativet att vara först i världen med kollektivtrafik in i en grönkil/naturreservat.

”– Här har vi ett fantastiskt naturreservat och en underbar grönkil som ligger mitt i en storstadsregion. Och så har vi turen att det ligger en redan förberedd station där! Varför inte använda den så att folk kan stiga ut direkt i ett naturreservat” konstaterade Folkpartiet år 2009.

Sundbybergs styre (kommunstyrelsens ordförande) sa nej till att öppna stationen i Kymlinge i februari 2009 . Om inte området bebyggs.

Mot bakgrund av att en tvärbanedragning med en station i nära anslutning till Övre Kymlinge planeras föreslås att motionen anses besvarad. … Om verksamheter förläggs till området kan även möjligheterna att öppna tunnelbanestationen i Kymlinge undersökas står det vidare i samrådsförslaget till översiktsplan.

DN skrev år 2002 om varför makten spruckit i kommuner och Sundbyberg var ett av de exempel som DN skrev om. Miljöpartiet lämnade samarbetet i Sundbyberg våren 2002 pga av Kymlinge:

”I Sundbyberg höll samarbetet mellan mp, s och v fram till i våras, när planerna på ett nytt bostadsområde inkräktade på värdefulla naturområden i Kymlinge. Det har knakat i fogarna tidigare i koalitionen, men enligt lokalavdelningens ordförande Gustaf Wiberg har miljöpartiet stannat kvar för att värna det planerade naturreservatet i skogarna norr om Ursvik.

– Vi har kämpat i motvind hela tiden och det här var droppen som fick bägaren att rinna över. Socialdemokraterna såg oss bara som ett stödparti och tyckte inte att vi hade något att tillföra, säger Gustaf Wiberg.”

Idealen spräckte koalitionen och Kymlinge räddades även den gången. Då med miljöpartiets hjälp. Nu är miljöpartiet det parti som driver på exploateringen i styret i Sundbyberg enligt DN.  (DN Stockholm s. 10 , 2010- 02-15)

Kommer Kymlinge att räddas en gång till?

Väljarna avgör.

Dock bara väljarna i Sundbyberg…

Eller…?

En kommentar på “Rädda Kymlinge- öppna spökstationen

Add yours

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: