Skrivet av: ninalundstrom | februari 13, 2010

OS medaljer: ära – och bonus…?

Bonussystemen för medaljörer, och då främst guldmedaljörer, väcker reaktioner. Ryska Russian times (RT) skriver att:

“Winning Olympic medals in not only about fame, but fortune as well”

RT skriver att en medlem av ryska landslaget som tar guld i Vancouver får €100 000 från staten. Silver ger €60 000, och brons €40 000.

Prispengarna har ökat med 30 gånger jämfört med Turin 2006. Därutöver får medaljörer en bil.

Varje förbund har dessutom egna “motivationssystem”,  så även regionala myndigheter i Ryssland. Vissa regional beslutsfattare har förberett nycklar till bostäder eller mark för den regionala OS vinnaren.

RT framhåller att värdnationen Kanada premierar sina idrottare på lägre nivå. C$25 000, C$15 000 and C$10 000 för guld, silver kontra brons. Men det är första gången, skriver RT, som kanadensiska idrottare har uppmuntrats på detta sätt.

USA anges, enligt RT, ge samma belöningar som Kanada men USA ska drastiskt öka belöningar till OS i London 2012.

Norge, Nord Korea, Sverige, Australien och en rad andra länder ger inga ekonomiska belöningar till sina Olympier enligt RT:

”The athletes, who fight for the prestige of their nations, can only count on commemorative badges, certificates and the potential generosity of sponsors”

SVD skrev nyligen att det är dags för regeringen att ge bonus till guldmedaljörer i OS.

Varför det?

I Sverige ger Regering/Riksdag idrottsrörelsen en pott pengar genom budgetbeslut som sedan Riksidrottsförbundet fördelar vidare till bland annat Sveriges Olympiska Kommitté, specialidrottsförbunden och anti-dopingarbetet. De idrottspolitiska målen betonar vad som är viktigt att uppnå då man ger statsbidrag(skattepengar).

Om specialförbunden eller RF eller SOK avser använda en del av den potten pengar (skattemedel) till ”belöningar” så är det en prioritering.  Det finns en viss mängd pengar/skattemedel och en prioritering innebär alltid att det finns vinnare och förlorare.

Frågan om ekonomiska belöningar har sannolikt olika stor betydelse i olika länder. I vissa länder är det en möjlighet(eller enda möjligheten)för idrottare att få ekonomisk belöning.   Frågan är hur det påverkar idrotten och idrottaren?

Det finns en rad bekymmer med bonusar i ett svenskt perspektiv:

–          Vem ska avgöra hur potten pengar används? Regeringen/riksdagen eller idrottsrörelsen? ( Apropå att staten borde ge bonusar)

–          Var gör den pott pengar som finns mest nytta för att ge möjlighet för nya talanger?

–          Hur skapas förutsättningar för att nya talanger ska få chans att växa fram?

–          Hur skapar man ekonomiska förutsättningar som gör det möjligt att satsa på idrotten?

–          Är det OS medaljer som ska premieras? Eller VM medaljer?  Eller världsrekord? På seniornivå och/eller juniornivå?

–          Hur stöttas medaljörer från idrotter som finns på VM men där sporten inte idag har OS status?

Ska staten inrätta bonusar för medaljörer?  Nej, det saknas argument för detta. Det rimliga är att idrottsrörelsen avgör hur pengarna ska fördelas.

Sveriges framgångar finns idag även fast det inte finns ett statligt bonussystem.

Det finns mer att göra vad gäller villkoren för sporterna.  Sverige har medaljörer på juniornivå i VM i vissa sporter som betalar en hel del själva för att kunna tävla. I vissa sporter har man full uppbackning och kan från unga år träna på heltid. I andra sporter måste man hitta lösningar med studier och jobb för att kunna ha råd att både tävla och klara uppehälle.

Nej, statliga bonussystem för guldmedalj på OS saknar argument men däremot finns allt att vinna på som idrottsnation att ge idrottsrörelsen bra möjligheter och ett bra stöd. Skattepengar till idrotten är en god investering – och är en satsning på framtiden. Både på nationell nivå och på lokal nivå i kommunerna.  Näringslivet har också en viktig roll att spela för att ekonomiskt stötta Sveriges elitidrott.

Vad tycker de blivande svenska medaljörerna i OS i Vancouver?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: