Skrivet av: ninalundstrom | februari 11, 2010

Vilka är de ”fler än 30”?

Ikväll kunde man lyssna på presskonferens genom SVT Play. Presskonferensen med Wada ( Anti -doping byrån) i Vancouver väckte många frågor. Wada meddelade att det finns fler än 30 fall vad gäller överträdelser mot dopingregler. Det innebär inte att man idag kan säga att de testat positivt i dopingtest innan alla analyser är färdiga. Detta berör fler än 1 land samt fler än 1 sport men vilka länder och sporter vill Wada inte kommentera. Inga pågående dopingfall gäller dem som nu ska delta i Vancouver. Avslöjandet innebär att ”det är 30 färre fuskare i Vancouver”.

Journalisterna frågade upprepade gånger om varför Wada inte vill delge vilka nationer och vilka sporter men de hänvisas till nationella förbund och anti-dopingbyråer. Wada påtalade att deras roll inte är att berätta om vilka som utreds. Detta är en fråga för nationella anti-dopingbyråer samt nationella olympiska kommittéer och förbund.

En av frågorna rörde livstidsavstängning för dopingfällda med anledning av att en av deltagarna i OS fällt för doping men nu åter tävlar i OS. Wada konstaterade att de år 2008 genomförde ett arbete kring påföljder för doping. Det finns uppenbarligen två synsätt på påföljder. Vissa nöjer sig med att det ska finnas en ”strukturerad process” med avstängning kontra möjlighet att tävla igen efter viss tid. Andra kräver livstidsavstängning efter positivt dopingtest. Wada landade då i en strukturerad process.

SVT:s krönikör Jonas Karlsson: ”Om uppgifterna att 30 idrottare testats positivt stämmer är det en ny, rejäl käftsmäll för idrottens trovärdighet. Och ännu en enorm skandal i vinter-OS. Kanske större än Mühlegg -02 och österrikarna -06.”

”Naturligtvis är det bra att fuskarna åker dit före spelen, så det blir färre fuskare på startlinjen. Men frågan är med vilka ögon vi publiken kommer följa tävlingarna”.

DN skriver att:

– Wada berättade i dag att det finns 30 idrottare som har stoppats för att de har haft för höga blodvärden, säger Mark Adams, som är Internationella olympiska kommitténs (IOK) informationschef.”

Nu väntar många på besked om vilka de ”fler än 30” är. Media har ett digert arbete framför sig för att få fler svar på alla de frågor som ställts ikväll. Vilka länder? Vilka sporter? Vilka idrottare? Och fällda för vad?

Aftonbladet har ställt frågan. 5839 personer har röstat i skrivande stund. 89.8% vill ha svaren nu. Om frågan om ”straff” har 4309 personer röstat. 81.4% anser att det ska vara livstidsavstängning. Aftonbladet noterar att en klar majoritet vill ha besked nu.

OS kunde få en bättre start. Oavsett att ”det är 30 färre fuskare i Vancouver”. Dagen före OS start har doping blivit ett än hetare ämne genom Wadas presskonferens. Där viktiga svar inte kunde ges.

Nåväl, vi ska glädjas över OS starten. Det blir många bra tävlingsdagar. Trots att det idag finns en skugga över spelen. Suck.

Jag hälsar livstidsavstängningar välkommen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: