IOK-ordförande uppmanar Ryssland att agera mot dopingen

Debatten om Ryssland och doping fortsätter. En stor händelse idag, som refereras på många håll i världen, är den skarpa uppmaning som Jacques Rogge, ordförande i Internationella Olympiska Kommittén  (IOK) riktat till Rysslands politiska ledning. Under det senaste året har längdåkarna Aljona Sidko, Natalia Matvejeva, Julia Tjepalova och Nina Rysina testat positivt. Skidskyttarna Albina Achatova, Jekaterina Jurjeva and Dmitrij Jarosjenko stängdes av i två år sedan de testats positivt för epo-dopning.

IOK:s uppmaning till presidenten och den ansvariga ministern visar på en koppling mellan idrott och politik vad gäller doping. Det bör rimligen spela roll vad presidenten i Ryssland har för uppfattning.  OS 2014 går i Sotji i Ryssland…

SVD skriver att Rogge vid en presskonferens i Vancouver påtalade att den olympiska rörelsen oroas av ryssarnas oförmåga att hålla rent i sitt eget hus. Rogge avslöjade att han tagit upp dopningskulturen i rysk idrott med såväl idrottsministern Vitalij Mutko som landets president Dmitrij Medvedev.

Aftonbladet skriver att Rogge inte ville säga när han hade sina möten med de ryska politikerna, men han påpekade att dessa delade hans oro och att de ryska myndigheterna kommer att anstränga sig för att sätta in åtgärder.

Aftonbladet skriver också att Olga Medvedtseva är ett av de största hoten mot Helena Jonsson och Aco. Men enligt de nya OS-reglerna hade den dopningsavstängda ryskan aldrig fått starta i OS. Men hade Internationella olympiska kommitténs nya dopningsregler hunnit instiftas ett drygt år tidigare hade Medvedtseva stoppats från Vancouver-OS.2007 beslutade nämligen IOK att alla som fälls för dopning i ett OS, där straffet blir minst ett halvårs avstängning, inte ska få vara med i nästa OS, även om de hunnit avtjäna sitt straff.

– Det är en bra regel. Man ska klämma åt dem som fuskar, säger Aco.

– Det är bra. Alla hårda dopningsregler är bra, säger Jonsson.

Forsberg, som alltså tävlade mycket mot Medvedtseva, blir upprörd bara hon tänker på ryskan och hade helst sett att hon aldrig fick tävla mer.

– Det borde vara livstidsavstängning. Jag glömmer inte. Det är klart att man tänker på det när hon kliver upp på prispallen, säger Magda.

Vi är en och annan som håller med Magdalena Forsberg. Fusket drabbar inte bara dem som dopar sig utan alla de idrottare som vill tävla genom rent spel.

Expressen skriver om skidskytten Dimitrij Jarosjenko som åkte fast med EPO i kroppen i december 2008 och stängdes av under två år

– Vi ser oss själva som offer i den här situationen, säger Jaroschenko till sportschau.de

I april 2009 uttalade Dmitri Medvedev att åtgärder för anti-doping ska förbättras för att förebygga problem för Ryssland (RIA Novosti):

”We must raise sports medicine to a new level, including anti-doping controls, as the situation regarding this is not that simple,” Medvedev said.

”…in essence it has turned into a state problem and must be dealt with at governmental level.”

Nu är det år 2010. Vad har Ryssland gjort under det gångna året för att bekämpa doping?

Och vad gjorde Ryssland innan april 2009?

Och vad är det för nya löften som Ryssland ska infria efter IOK:s kritik vad gäller att föra kamp mot doping?

Det vore intressant att veta…


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: