Sent ryskt avhopp från tävling – spekulationer igång

En skidnyhet som många skriver om är de ryska sprintåkarna som lämnat återbud till loppet i Canmore, Kanada. De hade tränat i Canmore de senaste dagarna men när det var dags för tävling saknades de alla på startlinjen.

Varför…?

Den norska dopingjägaren Inggard Lereim, som arbetat i 10 OS och 24 VM, uttalade följande till VG Nett :

”Dette virker veldig rart, og svært uryddig overfor arrangørene. Og med alt som har skjedd med russerne den siste tiden, skjønner jeg veldig godt at det blir spekulasjoner av dette, sier dopingjegeren Inggard Lereim til VG Nett.”

Lereim uttalar också enligt VG Nett att ryssarna nu bör hoppas på att de blir testade så snart som möjligt för att bli rentvådda.

DN skriver bland annat följandet om det ryska avhoppet:

”- Vi fick reda på det före lagledarmötet, och är lite förvånade. De har varit och här och tränat hela veckan, och brukar alltid ställa upp på tävlingarna, säger den svenske förbundskaptenen Joakim Abrahamson.”

Eurosport skriver att:

”- Detta var planlagt hela tiden. Sprintlaget var här fram till i går, och nu har de åkt till Whistler, säger den ryske längdlandslagschefen Jurij Tsjarkovski till TV2-sporten.”

Aftonbladet, Sportbladet, skriver att

”Det ryska landslaget har varit omgärdat av dopningsrykten, bland annat efter att Alena Sidko nyligen plockats bort från truppen. ”

När Sportbladet talade med den svenska landslagsledningen var de inte villiga att ge några utförliga kommentarer kring avhoppet.

”– Vi hörde att de dragit sig ur och att det var planerat sedan tidigare. Något mer vet jag inte, säger sprinttränaren Arild Monsen. ”

Expressen menar att den ifrågasatta ledaren Jurij Tsjarkovski försvarar sig med att de har haft åkare på alla sprinttävlingar tidigare i världscupen samt att avhoppet följer ryska lagets plan.

Vad tror vi som följer nyhetsrapporteringen? Vad är sant och vad är rykten?

Utgångsläget måste  alltid vara att ingen är skyldig, tills motsatsen bevisats. Ja till tuffa påföljder för dopingfällda men det förutsätter att man testat positivt i dopingtest.

Spridningen av nyheten om ryska avhoppet visar på att oklara besked om återbud väcker följfrågor. Informationen från ryska laget kunde varit bättre? Nog borde alla i ryska laget inse att ett  avhopp från tävling väcker frågor. Som kräver svar. Inte minst mot bakgrund av de trista händelser som funnits (dopingfall).

Intresset för denna nyhet visar att idrottsintresserade vill se ett rent spel.

Inte minst i OS.

Svaret får vi om några veckor.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: