Matlobbyn bestämmer och konsumenten har fel- eller?

Matvanor är intressanta. Inte minst vad det är som påverkar valet av mat vi stoppar i oss. Hur påverkas konsumenter och av vem/vilka?

Glenn Mattsing på tidningen Outside (januari 2010) skriver följande:

”Är det så viktigt att dricka mjölk? Nej, tydligen inte- andra kulturer klarar sig ju galant utan ”vuxenmjölk”. Jag tror att din och min hemkunskapsfröken var …kanske inte korrupt, men lite ”lobbad”, påverkad av lobbyistgrupper som till exempel Mjölkfrämjandet.

Livsmedelsverket rekommenderar barn och vuxna att konsumera en halvliter mager mjölk per dag ”för att säkra näringstryggheten”. Det låter ju …tryggt. Det är precis samma mängd som Mjölkfrämjandet rekommenderar. Är livsmedelsverket alltför påverkar av lobbyister för att kunna rekommendera objektiva råd. Möjligt.”

Mjölkfrämjandet ingår i Svensk Mjölk, som är mejeriindustrins branschorganisation.

Livsmedelsverket rekommenderar vuxna ½ liter mager mjölk/fil/yoghurt dagligen, varav en del kan utgöras av mager ost.

Mattsing menar att man måste tänka till själv då kostråden måste anpassas individuellt.

Det finns fler aspekter på kostråd. Visst, många som tränar använder en hel del mjölkprodukter för att de innehåller bland annat protein som kroppen behöver.

Stora delar av befolkningen i andra delar av världen använder inte mjölk som dryck. En viss andel i Sverige är laktosintoleranta. Ett antal är mjölkallergiker. Personligen har jag inte konsumerat mjölk på 23 år då jag inte tål mjölk. Alternativet för de som inte kan/vill konsumera komjölk men vill ha en ersättningsprodukt är; kokosmjölk, sojamjölk, havremjölk, sesammjölk, mandelmjölk eller rismjölk. Det funkar.

Svensk Mjölk har dock reagerat på att sojamjölk kallas sojamjölk och har tillsammans med European Dairy Association, EDA, aktivt medverkat till att stoppa sojaindustrins begäran om att tillåta beteckningen »sojamjölk«.

EU-kommissionens generaldirektorat som ansvarar för jordbruksfrågor, DG-AGRI, har i höstas meddelat att de inte avser att ändra reglerna som skyddar beteckningarna för mjölk och mjölkprodukter. Svensk Mjölk anser att detta är en stor framgång för mejeriindustrin.

När frågan behandlades på EU-nivå hade Svensk Mjölk presenterat en undersökning som visar att mjölk är näringsmässigt bättre än soja-, havre- och risdrycker.

– Det var en tydlig signal till sojaindustrin och andra aktörer att de inte kan åka snålskjuts på mjölkens goda värden, säger Eva Tollin-Odbratt, expert på livsmedelslagstiftning på Svensk Mjölk.

– En stor seger för mejeriindustrin och ett viktigt beslut för konsumenterna som annars hade riskerat att bli vilseledda, konstaterar Eva Tollin-Odbratt och Helena Lindmark Månsson som båda är engagerade i olika arbetsgrupper inom EDA.

Sojamjölk får därmed inte kallas för sojamjölk. För att mjölkindustrins produkter ska skyddas. Men hur tar man hänsyn till konsumentintresset…?

Ser framför mig beställningar i caféer. Förväntas vi konsumenter beställa en latte med ersättning? Eller en sås till varmrätten med ersättning? Pannkakor gjorda på ersättning. Hur ska man välja ersättning om man vill ha havremjölk istället för sojamjölk?

Och hur är det med laktosfria produkter? Får de kallas mjölk?

Det är möjligt att vi förväntas beställa och köpa ersättning. Så att begreppet ”mjölk” kan värnas och skyddas. För industrins behov.

Gissar att många konsumenter fortsätter att köpa och beställa soja/havremjölk och soja/havregrädde. Och mjölkfritt smör. För att få det som de vill ha. Och betalar för.

Har konsumenterna fel?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: