Matallergiker- kan man träna och tävla utan mat?

Ett uttalande av proffscyklisten David Zabriski om sin matallergi väcker reaktioner. Felix Lowe på Eurosport noterar följande om Zabriskis citat:

””Min kropp är superkänslig. Jag är värst i laget och säg en maträtt så är jag allergisk mot den. Alla mjölkprodukter, oregano, basilika, vitlök, biff, ananas, jordgubbar, bönor, sardiner, fisk… Listan är hur lång som helst.” Bäst att inte bjuda David Zabriskie på pizza då.”

Felix Lowe har lite koll på vad en pizza är. Vi är många som har en minst lika lång dietlista, om än något annorlunda. Det innebär att jag äter en svensk Calzone ( dubbelvikt pizza) med tomatsås, skinka och champinjoner . Utan ost. Originalversionen av Calzone är oftast dubbelvikt pizza med ost, skinka och tomatsås. Men en sak är viktigt att notera: en Calzone behöver inte vara en Calzone. Jag har beställt Calzone utan ost på många ställen inte minst utomlands och kan konstatera att det kan innebära vad som helst. På Kanarieöarna fick jag en dubbelvikt pizza utan ost och tomatsås men med tonfisk och kokt ägg. Toppen när man inte tål ost, fisk och ägg …

Men frågan är om pizza utan ost är en pizza?

Självfallet är det en pizza.

Att träna, köra längre motionslopp och genomföra resor skapar en rad utmaningar. Energikakor innehåller ofta allt det man inte tål. Sportdryck fungerar bra sett till vissa märken. Gel (koncentrerad halvflytande kolhydrater ) fungerar – men bara vissa märken. En del tillverkare har som metod att alltid skriva att det kan finnas spårämnen av x, x, x, x och x allergener. Oavsett om det är så eller inte. Gissar att de inte vill ta risken att någon skulle råka reagera på något innehåll och helgarderar sig.

Rådet är att testa sportdryck/gel på träning. Koka egna energikakor. Packa små energisnacks i fickorna som man vet att man tål. Jag kommer att återkomma med recept.

Visst är man en trist rese- och lunchkompis då mycket mat måste ratas och kunskapen är ofta liten hos mat- och restaurangbranschen.  Maten på motionslopp funkar inte heller. Flygresor innebär egen matsäck.

Fördelen är att man får hyfsad koll på vad mat innehåller… och vad kanske även icke-matallergiker borde undvika.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: