Skrivet av: ninalundstrom | januari 29, 2010

Ny dopningsskandal i italiensk cykelsport

Eurosport skriver om dopingskandalen i italiensk cykelsport.

Riccardo Riccò är snart tillbaka från sin EPO-avstängning. Men det kommer bli en comeback omgärdad av frågetecken. I dag testades hans sambo positivt – för samma preparat. ”Vi måste införa livstidsavstängningar”, dundrar Eurosports expert Roberto Vacchi.

Tour de France är ett lopp över flera veckor som följs av många cykelfantaster. En fantastisk upplevelse att följa på plats eller på TV i juli månad. Den är, tillsammans med Giro dÍtalia och Vuelta a Espana, de tre största etapploppen inom cykelsporten i världen . Tävlingen har körts sedan 1903 med undantag för de två världskrigen.

I Tour de France 2008 vann Riccardo Riccò två etapper – innan han åkte fast för EPO-dopning genom preparatet CERA. Den då 24-årige italienaren stängdes av i 20 månader. Han får därmed börja tävla igen inom en snar framtid.

Eurosport skriver att hans comeback lär bli omtalad. Hans sambo Vania Rossi – som i somras födde parets gemensamma barn och är en stjärna inom cykelcross – har testat positivt för precis samma substans. A-provet togs i samband med italienska mästerskapen för några veckor sedan.

Eurosports cykelexpert Roberto Vacchi :

”- Det skulle vara helt otroligt om han (Riccò) inte känner till det, säger Vacchi som vill se betydligt hårdare straff för de dopade cyklisterna.

– Det enda rätta när det gäller den här typen av substanser är livstid. Det går inte att förklara bort. Cykelsporten har inte råd att ta tillbaka sådana här personer som aldrig lär sig sin läxa.”

Roberto Vacchi är, tillsammans med Anders Adamsson, kommentatorer som gör cykeltävlingar till en extra härlig upplevelse i TV. Båda två brinner för cykelsport och har enormt mycket kunskap att dela med sig av. Deras hjärta klappar för sporten. Därför är det extra intressant att följa deras kommentarer.

Vacchi skriver på följande sin blogg:

Riccardo Riccò är den stora ”snackisen” i Italien. Mannen som lämnade positiva dopningstest i samband med Tour de France 2008 då han skar mållinjen först vid två tillfällen ä snart tillbaka. I laget han ska göra comeback med är han i träning tillsammans med, allaredan. I Sverige vet jag att när man väl är avstängd så är man det från all organiserad idrott. Det verkar inte gälla i Italien. Han fanns med på lagets presentation i tisdags, trots att han fortfarande är avstängd och häromdagen visade legenden, Felice Gimondi, stolt upp sig tillsammans med Riccò. För fuskaren ska nämligen köra på Bianchi i år, svenskägda Bianchi, mytomspunna Bianchi.
”Il Cobra” ska göra comeback efter sin dopningsavstängning.
….

För ett halvår sedan blev nämligen Riccò pappa till Alberto. Mamma heter Vania Rossi och hon gjorde en väldigt snabb comeback. Och det gick så snabbt att hon på italienska cykelcross mästerskapen den 10 januari lämnade ett positivt dopningstest. Jodå, de hittade spår av Cera, samma substans som hennes sambo åkte dit för på Touren 2008. Det är ta mig fan så att man inte tror att det är sant.

Anders Adamsson skriver på sin blogg:

Då och då får både jag och Roberto Vacchi kritik för att vi snackar för mycket doping i våra sändningar. Vi anser dock att man inte kan blunda för all skit som ganska så många cyklister pysslar med, så klart kommenterar vi detta. Vi läser, lyssnar, efterforskar så mycket vi bara orkar för att berätta sanningen. Inga i hela världen skulle bli gladare än vi om vi slapp. Vi älskar sporten men hatar fuskare och deras påhejare.
….

Nej, tyvärr är det nog så att flertalet av de som en gång börjat att dopa sig inte kan sluta. De har ju byggt sina karriärer på just fusk. Det är knappast troligt att en enda idrottare som åker dit för doping gör det första gången de dopar sig. Det mest troliga är att de klarat sig så många gånger att de tror att de alltid kommer att göra detta. Vi vet att mängder av idrottsmän är dopade men ändå lyckas att klar sig genom dopingtesterna, visst är kontrollerna mer effektiva idag men fortfarande är fuskarna ett par steg före, framförallt de som har pengar.

TACK Roberto Vacchi och TACK Anders Adamsson för att ni är så tydliga vad gäller doping! All heder åt er. Det vore bra om fler kommentatorer och idrottsintresserade hade samma mod att tala klarspråk. Ni är hängivna cykelsporten och får oss, som är vanliga dödliga cykelmotionärer, att känna en liknande passion.

Om inte vi som gillar sport, här cykling, tar ställning – vilken signal skickas då till alla unga som är på väg in i eliten…?

Vad säger cykeltillverkaren Bianchi ?

På kommande cykelresa där min egen cykel inte kan hänga med, och jag ska hyra cykel, blir det inte en Bianchi…

Lätt beslut att ta idag.

Annonser

Responses

  1. Håller med, Adamsson och Vacci är suveräna 🙂


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: