Skrivet av: ninalundstrom | januari 28, 2010

Bonus för OS medaljer berör även Sverige

Dagens debatt kring OS och pengar handlar om bonussystem. Expressen skriver att det kan bli svenskt medaljregn i OS men inte några guldbonusar :

” Det blir i stället maskotar: En stor för guld, mellan för silver och liten för brons, säger sportchefen Glenn Östh till SportExpressen.se. ”

Debatten handlar om att Ryssland belönar sina guldmedaljörer med 720 000 kronor. Plus en bil. Expressen noterar att ryssarna inte är ensamma. Flera nationer väljer att hylla sina hjältar med en mer eller mindre fet prischeck.

DN skriver att :

Ett guld belönas med en bonus på 100 000 dollar, motsvarande drygt 720 000 kronor, och en bil. Ett silver 60 000 dollar och ett brons 40 000 dollar. Det meddelade den ryske idrottsministern Vitalij Mutko på tisdagen. Pengarna betalas ut av den ryska staten.Utöver det kan medaljörerna räkna med bonuspengar från sina respektive idrottsförbund.”

SVT beslyste frågan om bonusar år 2006 för medaljer i OS i Turin. För svenska skidlandslaget. Det var inte SOK som ställde ut bonusar. De svenska längdåkarnas framgångar i OS-spåren i Turin hade lett till oanade effekter. Skidförbundets bonusbudget har nått taket. Bonusbudgeten hade legat på en halv miljon kronor under några år.

Skidförbundets bonusar för OS-medaljer ger 125 000 kronor för guld, 100 000 för silver och 75 000 för brons. Eller skulle ha gett.”

Expressen igen:

– Visst har bonusar diskuterats. Men då måste vi ha mer pengar. De statliga pengarna har vi blivit av med, så då är det i så fall genom sponsorpengar, säger sportchefen Glenn Östh.”

Björn Ferry, skidskytten som ska till OS i Vancouver, menar att :

”-Tar du ett guld i Finland har du ditt på det torra sen, och likadant är det väl i Ryssland. Jag vet inte varför det är annorlunda där. I Sverige är det väl bara bankpersonal som får bonusar, det är som det är i svensk idrott. Men det är inget som är dåligt ……Och det är inte pengarna som styr viljan att bli bäst i världen.
– Vem skulle ägna 20 år av sitt liv för att ta en guldmedalj. Då finns det enklare vägar att gå för att tjäna pengar, säger Ferry.

Ja, vad får en ung person att satsa allt på att bli bäst? Att träna, träna, träna. Utstå smärta. Träna när andra är på nöjen. Sova tillräckligt. Sköta mathållningen. Hålla diet. Undvika förkylningar.  För många handlar det om noll sponsring eller noll ekonomiskt stöd. Studier eller arbete samtidigt med idrottssatsningen. Enveten satsning under tuffa ekonomiska villkor för en eventuell framtida bonus för ett eventuellt OS guld….?

Frågan är om Sverige får fler guldmedaljer om tillgängliga pengar styrs till bonusar? Får Sverige fler nya medaljlöften inför framtiden genom att inrätta bonusar? Har förbundskaptener och andra ledare i de olika nationerna bonusar idag sett till vad laget presterar och hur styr detta i så fall sporten?

Bonus, eller inte bonus, är dagens fråga.


Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: