Skrivet av: ninalundstrom | januari 27, 2010

Besked från Ryssland -Sidko erkänner epo-dopning

Ena dagen påstås elitskidåkaren Alena Sidko vara för tjock- nästa dag erkänns doping.  Nu har ryska förbundet beslutat om 2 års avstängning. Kommer Sidko att träna med landslaget trots avstängning? Kommer hon göra comeback om ett par år? Vilket ansvar har ryska skidförbundet för utvecklingen av dopingfall och doping?

Aftonbladet skriver att: ”Alena Sidko är för tjock – hette det i den första kommentaren. Sent i går kväll kom erkännandet. Nu stängs den ryska skidåkaren av i två år för epo-dopning. ”

SVD påtalar att beslutet fattades av det ryska skidförbundet sent i tisdags sedan Sidko själv meddelat att någon B-provsanalys inte behöver inväntas. Dessförinnan hade samtliga ryska förbundsledare förnekat all kännedom om historien.

DN skriver att provet på Sidko togs vid tävlingar i Krasnogorsk i slutet av december.

Under förra helgens världscupstävlingar i Rybinsk fick vi ett papper från Rusada där det meddelades att A-provet visade spår av epo, berättar ryska skidförbundets ordförande Vladimir Loginov i tidningen Sovjetskij Sport”.

Ryska förbundet fick besked i helgen om spår av epo. Men utåt meddelas att Sidko är för tjock.

Det är  inte ett dugg kul att följa sporter där orena medaljörer fuskar till sig medaljer och där det inte verkar finnas en plan för att agera. Nu borde strålkastarljuset även hamna på förbundsledningar. Vilket ansvar tar det berörda förbundet. Vilket ansvar tar det internationella förbundet?   Vilka konkreta åtgärder kommer man vidta på internationell nivå?Vilken signal vill man sända till rena idrottare, supporters och publiken i allmänhet?

Många frågor.

Svaren lyser med sin frånvaro.

(30-åriga Sidko var totalnia i årets Tour de Ski och tog OS-brons i sprint i Turin 2006. Hon har även ett VM-brons i sprintstafett från 2005, då tillsammans med Julia Tjepalova. Som även avstängts för dopning.)

Annonser

Responses

  1. Känns som om ryska förbundet lyckats dölja dopingsvaret om inte Sidko mer eller mindre gått ut med det. Lär i så fall vara första gången de försökt dölja doping.

    • Det är en mycket märklig hantering av ryska förbundet.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: