Skrivet av: ninalundstrom | januari 26, 2010

Nya ryska dopingfall- dags för avstängda landslag?

Längd.se skriver idag om det ryska dopingfallet inom skidor Alena Sidko och andra ryska fall:

”Om nu Alena Sidko stängs av blir hon bara en i raden av många som försvunnit de senaste två säsongerna.
Skidskyttelandslaget drabbades av en stor skandal ifjol då Iourieva, Akhatova och Yarochenko alla testade positivt och stängdes av. Sedan följdes det av ytterligare skidskyttare.
I längdmiljön försvann Natalia Matveeva, Julija Tchepalova, Evgenji Dementiev och Nina Rysina bland annat för positiva dopingtest.
Röster har höjts för att utesluta hela det ryska landslaget och vid världscuppremiären i Beitostölen i november tog den amerikanska coachen Justin Wadsworth initiativet till ett möte mellan de andra ländernas tränare för att hitta på sanktioner mot fuskande ryssar.
Men inget har hänt och fabrikanterna av skidutrustning är nervösa. Ryssland är nämligen den överlägset största marknaden för försäljning av skidor och skidutrustning…”

Eurosport noterar ryska förbundskaptenens syn på dopingfallet:

”Förbundskaptenen Jurij Tjarkovskij vill dock inte bekräfta att Sidko ställs utanför OS-truppen på grund av dopning. Han säger att hon har blivit för tjock.”

Lagstraff har utdelats i andra sporter. Varför skulle det vara omöjligt inom skidskytte och längdskidor? Eller andra sporter?

Inom styrkelyft har Ryssland och Ukraina var avstängda från 1 september 2006 till 31 december 2007 på grund av extremt hög andel positiva dopningstester under internationella och nationella mästerskap, samt vid oanmälda kontroller enligt International Powerlifting Federation, IPF – ”National Doping Report, 2001-2005”.

Styrkelyftarförbundets tuffa inställning och nolltolerans mot doping borde ge andra internationella idrottsförbund en tankeställare. Hur har det förbundet lyckats med att införa avstängning för hela landslag?

När det handlar om att sälja skidutrustning och sportprylar så finns det konsumenter i fler länder än bara Ryssland.  Som borde vara av intresse. Den prylsponsor som signalerar tolerans för doping borde snabbt se sina försäljningssiffror dala.

Dopingavstängda ryska längdåkaren Julija Tchepalova gjorde bittra uttalanden år 2009 när hon åkte fast för doping och menade att världens anti-dopingbyrå WADA jagar speciellt efter ryska skidåkare.

”Hon säger till Sovjetskj Sport att hon är övertygad om att det kommer flera ryska dopingavslöjanden innan OS i Vancouver i februari 2010.
– Ingen orsak att vara orolig, WADA kommer nog på något, säger hon provocerande”

Elitidrottarna är för tjocka, jagade, orättvist behandlade – och utan skuld …

Vägen till rent spel är lång.

Men modiga idrottsförbund kan visa vägen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: