Skrivet av: ninalundstrom | januari 25, 2010

Varför hoppas på misslyckande i OS?

SVD:s Sune Sylvén påtalar att det vore möjligen nyttigt om svenska OS laget i Vancouver presterar såsom i Nagano dvs. får 0 ( noll!) guld. Detta skulle ge idrottsministern en nyttig upplevelse med syftning på att dåvarande idrottsminister retade upp sig på 0-resultatet i Nagano till den milda graden att Sveriges Olympiska kommitté (SOK)fick nya resurser.

Om Östersund fått spelen istället för Lille- hammer kunde sitsen ha blivit delvis omvänd. Då hade nog till och med ovilliga svenska politiker kunnat tänka sig att lägga extrapengar på en OS-satsning. Visserligen retade dåvarande idrottsministern Leif Blomberg upp sig vid nollresultatet i Nagano till den grad att SOK fick nya resurser från regering och näringsliv. ……

Läget är dock ganska gott med Helena Jonsson och Emil Jönsson som främsta hopp. På längre sikt finns illavarslande tecken. Regeringen har tydligt ställt sig på RF:s sida i den eviga konflikten med SOK. Ganska naturligt eftersom RF är ett slags departement. Enligt SOK:s beräkningar kommer det att saknas pengar till rejäla olympiska satsningar efter Vancouver. Ur den synpunkten vore det kanske nyttigt om idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth får uppleva ett nytt Nagano redan om några veckor. ”

Huvudfrågan i Sylvéns artikel är bristen på pengar – men slutsatsen?

Idrottsrörelsens dilemma är att det är en följetong i media hur oense man är om fördelning av pengar. Samt att det alltid är för lite pengar.

Vad säger SOK och idrottsrörelsen om sin egen verksamhet? SOK:s verksamhetsberättelser ( som finns på deras hemsida) innehåller  frågor som organisationen lyfter upp som väsentliga i sitt verksamhetsår.

Några korta axplock :

SOK:s verksamhetsberättelse 2002

Ska vi nå effekt med små resurser så måste vi prioritera hårt och arbeta rationellt med elitstödet.

Bilden blir att vi gör det och självklart har förbunden, där de flesta olympiska förbund är vana att

hantera en mycket trång resurssituation, en stor roll i detta.

Summeringen blir att vårt system ger resultat, att det är effektivt, att vi skulle kunna komma ännu

längre, effektivt kunna satsa lite bredare och ha större marginaler i systemet, om vi kunde få loss mer

resurser. Med små resurser måste vi prioritera hårt. Vi kan med våra resurser inte lösa alla elitidrottens problem.”

SOK:s verksamhetsberättelse 2003

”Med nuvarande intäktsnivå kommer det inte att gå att fortlöpande ge ett lika kraftfullt stöd till OSF.

Däremot är det kanske minst på denna nivå vi borde ligga för att våra gemensamma ansträngningar verkligen ska bli långsiktigt uthålliga och framgångsrika.”

SOK:s verksamhetsberättelse 2004

”Kostnaderna för det olympiska deltagandet fort­sätter att stiga. I allt högre utsträckning tvingas SOK också att betala för tekniska lösningar redan åren före ett OS. Det innebär en belastning likviditetsmässigt.”

SOK:s verksamhetsberättelse 2005

”Men SOK:s pengar är förvisso också begränsade. Vi har tagit på oss den obekväma rollen att priori­tera och välja vilka det skall satsas på. Valen görs förstås tillsammans med förbunden, men vår roll är att hålla en likvärdig nivå mellan de olika idrotterna. Hur troligt är det att det kan räcka hela vägen?”

SOK:s verksamhetsberättelse 2006

”Ökade statsanslag måste till om Sverige ska kunna fortsätta att vara konkurrenskraftigt i många idrotter. Det är viktigt att visa upp bredden på svensk idrott.”

Detta är bara några axplock och inte en heltäckande bild av SOK:s verksamhet.

Det är SOK:s och idrottsrörelsens roll att sträva efter att få så mycket ekonomiskt stöd som möjligt. Att aldrig bli nöjda med potten pengar då ambitionerna och behoven är höga och stora.

Men jag gissar att det heller inte är lätt att vara idrottsminister. Oavsett vem denna person är.  Idrottsministrar har också en begränsad budget. Dock är jag fullständigt övertygad om att Sveriges idrottsminister,  nu och i framtiden, önskar alla våra OS-deltagare största möjliga framgång och många välförtjänta medaljer!

Liksom alla vi andra som gillar idrott och hoppas på svenska framgångar i Vancouver.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: